Strona 2 z 2

Re: Stacja robocza do 7500PLN

PostNapisane: wrz 19, 2018 15:29
przez lokko-1
Poniżej kilka linków, które naświetlą Ci sytuacje. Chodź jestem pewien, że już je czytałeś. Ba... nawet się w nich wypowiadałeś :). Są w nich (nie tylko) moje testy.
Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej
Komputer do pracy
CREO 3.0 i Probook 450 G2

Generalnie dla Ciebie istotne jest taktowanie procesora. Gdyby chodziło o Creo, to napisałbym, że taktowanie jednego rdzenia, ale ponieważ piszesz również o KeyShot, to nieco zmienia postać rzeczy. Potrzebujesz dużo szybkich rdzeni. Grafika to dodatek do wyświetlania tego co procesor wyliczył. Jak zapewne wiesz pro/E nie radził sobie z modelami transparentnymi - mulił. Podobno w Creo to się zmieniło - nie wiem nie testowałem. Przy czym (podobno) FirePro od AMD sprawuje się tutaj lepiej niż Quadro od Nvidii. Poniżej pierwszy lepszy test. Nie wiem na ile on jest obiektywny.
AMD FirePro™ vs. Nvidia Quadro: PTC® Creo® Parametric 2.0

Na szybko zrobiłem dla Ciebie test w demonstracyjnej wersji KeyShot. Nie wiem, czy poustawiałem tam wszystko tak jak trzeba. W każdym bądź razie widzisz co przy renderingu jest obciążone. Test wykonany na komputerze HP Z420 z Quadro K2000, tym samym, o którym możesz przeczytać z podlinkowanego wyżej tematu na tym forum. Zwiększyła się tylko ilość RAM'u do 48 GB. Wykonałem dwa szybkie renderingi. Po obciążeniu procesora na pewno domyślisz się w który momencie odbywało się liczenie. Jak widzisz Quadro prawie w ogóle nie jest w te obliczenia zaangażowane.
Obrazek

EDIT po 30 min.
Pisząc ten post nie wyłączyłem KeyShot'a - działał w tle z włączonym renderingiem sceny w czasie rzeczywistym, tzn im dłużej renderuje tym scena bardziej "dopieszczona". Przez ten czas zauważalnie zwiększyło się użycie pamięci na karcie graficznej.
Obrazek

Re: Stacja robocza do 7500PLN

PostNapisane: paź 21, 2018 07:46
przez primabalerina
dobry wybór :)

Re: Stacja robocza do 7500PLN

PostNapisane: sie 06, 2019 14:23
przez gambolo

Re: Stacja robocza do 7500PLN

PostNapisane: wrz 27, 2019 01:13
przez CwaniakzPKSU2
Obecnie poszedłbym w strone Ryzena , lepsza skalowalność