Strona 1 z 1

Czy taki komputer starczy?

PostNapisane: mar 28, 2006 21:56
przez vysoki
kuzyn poprosil zebym popytal czy taki sprzet wystarczy do w miare przyzwoitej pracy w autocad?

Athlon 64 3000+ s754
1gb ram
gf 6600 (pcx)

Mianowicie on studiuje architekture i potrzebuje czasem zrobic jakies plany budynków.

Czy moze lepiej kupic cos innego tylko ze budzet jest ograniczony?

Re: Czy taki komputer starczy?

PostNapisane: mar 29, 2006 20:17
przez wizdar
A on chciał się zapytać czy pochwalić??

Taki sprzęt to aż nadto do autocada, ale w sumie wymagania zależą od wersji.

Co do procesora to radziłbym socket 939 ponieważ Athlon 64 3000+ to max co wsadzisz do socket 754 i potem ewentualna wymiana pociągnie za sobą wymianę płyty głównej.

RAM najlepiej w jednej kości, ale jeśli 2x512MB to muszą być identyczne, mi się gryzły 2x512MB 400MHz, inny producent i inne CAS LATENCY. I juz nie chodziło...

Grafika ok, chociaż wg mnie teraz przy ograniczonym budżecie polecałbym gf6600 GT.
W tej chwili chyba najlepszy stosunek wydajności do ceny. No może jeszcze 7600GT ale to juz wieksza kasa.

Aha, no i płyta główna, nie żaden AS-ROCK czy inne badziewie, ale jakaś firmówka. (Abit, Asus, Gigabyte, na nForce4)

Jeśli chcesz ograniczyć koszty to zrezygnuj z LCD jesli miales w planach. Zamiast 15" LCD lepiej kupic 19" CRT. Pudło będzie tańsze, a i praca w CAD jest o wiele przyjemniejsza.

Re: Czy taki komputer starczy?

PostNapisane: mar 29, 2006 23:37
przez vysoki
hmm ale procek 100zl drozszy na 939 ;/

Re: Czy taki komputer starczy?

PostNapisane: mar 29, 2006 23:57
przez vysoki
dobra bedzie na socket 939 plyta tansza o 10zl :P a procek drozszy o 50 wiec suma sumarum 40zł a bedzie mozna kiedy zmienic procek ;]

dzieki wielkie

Re: Czy taki komputer starczy?

PostNapisane: kwi 26, 2006 10:54
przez McArti
wizdar napisał(a):Taki sprzęt to aż nadto do autocada,


nie zbudowano jeszcze komputera nadto do Acada :lol:

otwieram mape 300tyś miasta i często dostaje komunikat Out of memory- shuting down. (2Gb ram to mało? :) ) MikroStacja radzi sobie jakies 10000x lepiej ale to szczegół :lol: :wink:

Re: Czy taki komputer starczy?

PostNapisane: kwi 26, 2006 11:15
przez wizdar
No tak, czasami zapominam że cad nie służy tylko do rysunku technicznego :D
Co do problemów z pamięcią to w pewnym oprogramowaniu do skanera gdy chciałem zrobić skan A4 w b.wysokiej rozdzielczości dostałem komunikat w stylu.
"Utworzenie pliku z obrazem może wymagać 384MB miejsca na dysku"
i opcje "Zamknij" i "Pomoc". No i co tu wybrać?

Pomyślałem sobie, a co mnie to obchodzi jak mam 100GB wolnego na dysku i ok 800MB fizycznej operacyjnej? W RAMie by mi się to zmieściło. Zrozumiałbym gdyby oprogramowanie było z czasów 386... i brakowało mi tam jednego przycisku do wyboru "Ignoruj" :P

Re: Czy taki komputer starczy?

PostNapisane: lip 27, 2006 13:31
przez sokrates
a co z monitorem??? do tego 19" LCD albo 21" bańka
co do grafiki to jeśli nie zamierzasz grać to kupił bym Matroxa (ze względu na jakość wyświetlanego obrazu) ew. poszukał bym jakiejś starszej wersji Nvidii quadro (karta dla stacji graficznych). płyta gł. oczywiście markowa, w miarę stabilne pamięci (niekoniecznie te najszybsze) zastanowił bym się też nad platformą Intela (64 bity od AMD i tak nie wykorzystasz) a lepie by było mieć jakieś P4 2,6 Ghz z HT. (prędzej wykorzystać wielowątkowość technologii HT)

Re: Czy taki komputer starczy?

PostNapisane: lip 27, 2006 15:36
przez tomas
O ile już twój kuzyn nie podjoł decyzji, to radze poczekać pare dni. Intel zapowiedział wojne cenową z AMD zapowiadną na przełom lipca i sierpnia. I tak cena procka intel d805 (2 rdzenie każdy po 1.66ghz) z około 500zł za wersję box spadnie poniżej 100dolarów(intel pisał o 89$ co po kursie 3.14 da jakieś 350zł. procesor ten rewelacyjnie się podkręca
nawet na fabrycznym wentylatorze osiąga się dużo ponad 1ghz przyrostu na rdzeń-bez podonszenia napięcia,a jest przy tym w pełni stabilny. płyty pod LGA775 lepiej współpracóją z kartami nvidii. Każdemu kto chce kupić komputer lub procesor RADZE POCZEKAC. ZOBACZ TEN ARTYKUł O INTELU D805 zobacz jaka to wydajność i niskie czasy renderowania scen.

http://pclab.pl/art19380.html

ps. niejestem fanem intela sam mam amd, ale d805 poprostu bije na głowe amd w tej samej cenie.

Re: Czy taki komputer starczy?

PostNapisane: lip 27, 2006 16:34
przez Marcin Gołębiewski
też bym radził dwurdzeniowego intela do 2000 zł można zrobic przyzwoity sprzęt. Grafika pci express, płyta główna z obsługa sata 300 i dysk sata 300 np saegate w dobrej cenie są 160 GB. Płyta też mogła by obsługiwać do 4 GB ramu w przyszłości to najłatwiej rozbudowywać. Jeśli studiuje architekturę to dziś plan jutro wizualizacja. Na każdym kompie ją zrobi tylko lepiej wyłączyć antywirusy, nie zaśmiecać kompa, najnowsze drivery, i uczyć się program można skonfigurować roboczo na gorszą jakość wizualizacji i dopiero ostatecznie włączyć na noc i poczekać do rana.

Do rysunków 2d przede wszystkim wielki monitor a najlepiej 2. Dopiero w 3D liczy się sprzęt.