Strona 1 z 1

Zmiana wyświetlania kolorów warstw

PostNapisane: sie 22, 2017 17:23
przez majlus
Witam,
jestem w trakcie tworzenia projektu i powstał pewien problem z wyświetlaniem kolorów warstw w autocadzie.
Kolor czerwony wyświetla mi jako granatowy, cyan=yellow, yellow=cyan itp. Wie ktoś może, czy to jest spowodowane i wie, jak to naprawić, aby kolory wyświetlały się prawidłowo?
Jest tak tylko w tym pliku. Gdy stworze nowy to kolory są normalnie, natomiast jeżeli skopiuje wszystko z pliku do nowego to kolory się zamieniają jak wyżej. Nawet jeżeli cały rysunek wrzucę na warstwę 0 i skopiuję do nowego pliku w celu ,,pokolorowania'' rysunku nowymi warstwami to kolory i tak się zmieniają.

W załączniku jest print screen z cada, kolor niby żółty jest wyświetlany jako cyan. A wszystko jest żółte poza kreską w cadzie.

Z góry bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc :)

Re: Zmiana wyświetlania kolorów warstw

PostNapisane: sie 22, 2017 21:04
przez AB Engineering
Z tego print screena trudno mi powiedzieć. Ale jak chcesz to wejdź na naszą stronę abengineering.pl i wyślij mi na podany tam adres mailowy ten plik cadowski (nie chodzi mi o cały plik może być tylko z dwiema trzema liniami) to zobaczę co można zrobić. Tylko plik musisz zapisać w wersji 2015 lub niższej.

Re: Zmiana wyświetlania kolorów warstw

PostNapisane: sie 23, 2017 18:56
przez majlus
Cześć, podesłałem. Podsyłam także plik dwg. dla chętnych pomóc :)

Re: Zmiana wyświetlania kolorów warstw

PostNapisane: sie 23, 2017 21:06
przez kojacek
majlus napisał(a):Cześć, podesłałem. Podsyłam także plik dwg. dla chętnych pomóc :)


U mnie rysunek wyświetla się poprawnie. Może jakieś zabawy z przyśpieszeniem sprzętowym dla karty graficznej?
Inne sprawy: dziwaczne współczynniki skali bloku DromaderPrzód i te MText-y...

Re: Zmiana wyświetlania kolorów warstw

PostNapisane: sie 23, 2017 22:00
przez AB Engineering
Zobaczę to jutro i dam znać.

Re: Zmiana wyświetlania kolorów warstw

PostNapisane: sie 23, 2017 22:14
przez majlus
kojacek napisał(a):
majlus napisał(a):Cześć, podesłałem. Podsyłam także plik dwg. dla chętnych pomóc :)


U mnie rysunek wyświetla się poprawnie. Może jakieś zabawy z przyśpieszeniem sprzętowym dla karty graficznej?
Inne sprawy: dziwaczne współczynniki skali bloku DromaderPrzód i te MText-y...


Nie mam pojęcia. Odpalał się normalnie, a potem nagle odbiło i kolory zmieniło.
Współczynniki skali dobrane są tak, żeby wysokość i szerokość samolotu odpowiadały rzeczywistej. Model ma być tylko poglądowy :)

@EDIT.

Naprawiłem :) W sterowaniu kartą graficzną za twoją pdpowiedzią kojacek miałem ustawione ulepszenia sprzętowe i już kolorki wyświetlane są normalnie :) Wielkie dzięki za naprowadzenie :)