Strona 1 z 1

Łuk 3D Autocad

PostNapisane: mar 23, 2020 13:22
przez sprycha
Witam
Muszę narysować łuk 3d. Mam 3 punkty - każdy z nich ma xyz, jeżeli rysuje narzędziem łukiem, to płasko jest ok natomiast wysokościowo jest źle narysowany. Mogę powiedzieć że łuk jest osadzony w płaszczyźnie 3d ale nie jest to łuk 3D. Jakim narzędziem lub narysować łuk tak aby przechodził również wysokościowo przez 3 punkty ?

Re: Łuk 3D Autocad

PostNapisane: mar 23, 2020 15:26
przez lukk05
Witam

Nie jestem fanem Autocad-a w 3D. Pracuje w nim ale w 2D. Do 3D są inne programy.
Prześlij plik ze współrzędnymi to zrobię to dla Ciebie i zapisze w 3D DWG.

Pozdrawiam
Lukk05

Re: Łuk 3D Autocad

PostNapisane: mar 23, 2020 15:39
przez sprycha
Witam
Tego jest za dużo na przysługę, mam około 100 łuków 20 metrowych do narysowania, nie chciał bym cię takim czymś obarczać, może podpowiesz czym to zrobić to sam się pobawię
pozdrawiam

Re: Łuk 3D Autocad

PostNapisane: mar 23, 2020 16:25
przez lukk05
Witam,

Ja do 3D używam Inventora. Jeśli masz dostęp i znasz ten program bądź podobny to sparwa jest prosta.
Przez 3 punkty przebiega dokładnie jedna płaszczyzna (tworzysz sobie taka płaszczyznę a następnie robisz na niej szkic). Szkic to okrąg przebiegający przez te 3 punkty - wiązania miedzy punktami a okręgiem wyznaczają rozmiar i położenie okręgu.

Pozdrawiam
Lukk05