Strona 1 z 2

Prosze o pomoc Skaner 3d a CAD

PostNapisane: mar 18, 2009 20:17
przez bulabulkowski
Mam takie pytanie chodzi o narysowanie w programie CAD rysunku na podstawie pomiarow skanera 3D.
Dopiero zaczynam przygode z ta dziedzina i na poczatek prosze o pomoc.
Chodzi mi o odp na pyt:
1) W jaki sposob mam dobrac odpowiedni program
2) jakie sa systemy plikow ( prowadzacy mi kazal sie dowiedziec )
3) Czy program AutoCAD bedzie odpowiedi

Pozdrawiam

Re: Prosze o pomoc Skaner 3d a CAD

PostNapisane: mar 19, 2009 10:12
przez bildder
Skoro skaner 3D to autocad i tym podobne sie nie nadaje.

Ze skanera uzyskuje sie chmury punktow albo od razu stl itp.
W kazdym razie od wyniku skanu (tj. rozdzielczosci) oraz od programu do konwersji na powierzchnie zalezy wynik - czyli dokladnosc odwzorowania.

ad.1 program zalezy od tego co masz i co chcesz z tym zrobic
ad.2 co to jest system plikow NTFS czy FAT? chyba chodzi o rozszerzenia...

Obrazek

ad.3 jw - NIE! to jest praca na powierzchniach 3D, no chyba ze chodzi o chmury na plaszczyznie...

Re: Prosze o pomoc Skaner 3d a CAD

PostNapisane: mar 19, 2009 10:39
przez bulabulkowski
Dziekuje za odp. Jak poznam wiecej szczegolow to napisze konkretnie o co mi chodzi i co mam zrobic. Jeszcze raz dziekuje

Re: Prosze o pomoc Skaner 3d a CAD

PostNapisane: mar 19, 2009 11:17
przez mirkolo
SolidWorks ma skaner do 3D, niestety nie miałem przyjemności z tego jeszcze skorzystać.

Może ktoś z tego korzystał i się wypowie:-)

Re: Prosze o pomoc Skaner 3d a CAD

PostNapisane: mar 19, 2009 11:31
przez bildder
Nie SolidWorks ma skaner tylko firma nextengine wypuscila urzadzenie, ktore moze wspolpracowac z SW, ale i z wieloma innymi programami - dla scislosci.

Ja sie wypowiadam bo tego uzywalem. Tylko nie wiem na jaki temat mam sie wypowiedziec bo nie bylo pytania...?

Re: Prosze o pomoc Skaner 3d a CAD

PostNapisane: mar 19, 2009 11:51
przez bulabulkowski
"Wykonanie rysunku w formacie CAD na podstawie pomiarów uzyskanych przez skanowanie 3D" takie mam zadanie i nie wiem jak sie za to zabrac.
Tzn jeszcze nie mam tych pomiarow ale zanim je dostane to chcialbym chociaz wiedziec z jakich programow bede mogl skorzystac ( jakie najlepsze dla laika ktory ma zamiar sie tego nauczyc ) i co mniejwiecej pokolei bede robil.
Jak bede wiedzial doklandie to napisze.

Dziekuje za odpowiedzi!!!!

Re: Prosze o pomoc Skaner 3d a CAD

PostNapisane: mar 19, 2009 11:59
przez bildder
Juz sam temat jest niejednoznaczny, bo wynik ze skanowania 3D to najczesciej jest cos przestrzennego, a rysunek raczej jest plaski, wiec moze powinno byc wykonanie modelu w formacie CAD...

Ale tak jest jak temat wymysla 60 letni profesor, ktory jak widzi komputer do dostaje drgawek.

Wpisz w google "skanowanie 3D" to naprawde wiele sie dowiesz.
A tu o skanerze nextengine

Re: Prosze o pomoc Skaner 3d a CAD

PostNapisane: mar 19, 2009 12:12
przez bulabulkowski
Ok dzieki poczytam to bede moze wtedy zadal konkretne pytania.
A co do tego czy bedzie to rysunek czy model to tak jak pisalem wyzej za okolo tydz sie postaram dowiedziec konkretow .

Re: Prosze o pomoc Skaner 3d a CAD

PostNapisane: mar 19, 2009 12:32
przez adam_M
a ja mam pytanko, bo ostatnio robiliśmy u nas w zakładzie tego typu pomiary skanerem laserowym i mam już chmurę punktów ( ok 3 mln), ale ilość punktów uniemożliwia pracę tzn da sie ale masakra generalnie praca w acadzie ( chmurę ci co robili pomiary przekonwertowali mi do dxfa ) mam tez xyz mimo wszystko generalnie punktów jest za dużo do jakiej kolwiek obróbki w acad lub w szkicu 3d w inventorze,.. wiec czy jest jakis program, dzieki któremu można w miare mozliwosci automatycznie taką chmure przerobić na powierzchnie ewentualnie solida ??
I nie mówcie panowie że w adadzie sie nie da tego zrobić bo acad chmure przejmie kwestia lokalizacji to że acad służy do 2d nie znaczy ze nie ma w nim 3 wymiaru u mnie problem akurat polega na tym ze punktów mam za dużo.
Nawet mając XYZ wynikowy z pomiarów można po drobnych modyfikacjach wewnątrz pliku władować całość do ACADa - uruchamiając funkcję punkt i po prostu wlkejając
X,Y,Z {ENTER}
X,Y,Z {ENTER}
X,Y,Z {ENTER} itd itd :)

Re: Prosze o pomoc Skaner 3d a CAD

PostNapisane: mar 19, 2009 12:34
przez yacub
bulabulkowski napisał(a):"
Tzn jeszcze nie mam tych pomiarow ale zanim je dostane to chcialbym chociaz wiedziec z jakich programow bede mogl skorzystac ( jakie najlepsze dla laika ktory ma zamiar sie tego nauczyc )
Dziekuje za odpowiedzi!!!!


Polecił bym Ci cos high end'owegi czyli Icem Sufr'a lecz dla laika odpada. Moze Catia, (Digitized Shape Editor, Free Style, GSD) w powierzchniówce bardzo mocna. Ale tak jak pisze Bildder poczytaj troche o reverse engineering czyli od chmury pkt po gotowy model ---> google.

Pozdrawiam