Strona 1 z 1

MathCAD funkcja explicit

PostNapisane: paź 23, 2011 23:00
przez rapaport
Mam taki problem jak na załączonym obrazku poniżej i nie mam pojęcia jak sobie z nim poradzić? szukałem zarówno w int jak i na forach i nic z tych rzeczy, tak samo może mnie ktoś poinstruować czy jest możliwość jeśli już policzę z użyciem explicit np wartość "a" to w następnym równaniu z użyciem explicit i zmiennej "a" wstawiało wynik policzonego już "a" czyli np 35 a nie np "5*7"

Re: MathCAD funkcja explicit

PostNapisane: paź 27, 2011 00:56
przez Wojteo CK
Nie wiem czy jeszcze aktualne ale napiszę coś :)

1. Co chcesz policzyć? Podejrzewam że chodzi o moment gnący ale napisz konkretnie. Masz 'kolizję" jednostek:

M=(N/m^2)*m+[(N/m^2)*m]*m
po uproszczeniu mamy:
M=N/m+N

2. Dlaczego wpisujesz po explicit ALL? Wg google i pierwszego linku:

http://www.google.com/search?ie=UTF-8&o ... it+mathcad

http://lmal.ps.pl/Wyklady_i_cwiczenia/t ... icit-1.pdf

po explicit wpisuje się wszystkie zmienne które chcesz wyświetlić.

Tutaj przepisałem dane z Twojego obrazka do Mathcada:

math.jpg


3. Wg tego co czytam w w/w pdfie nie da się tak zrobić. Jest to wzór nr 1.

Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi :D

Re: MathCAD funkcja explicit

PostNapisane: lis 01, 2011 22:29
przez piecia79
z funkcją explicit ALL
mathcad też działa.
Link + załącznik
mathcad-funkcja-explicit-all-t76871.html
Pozdrawiam
Arek

Re: MathCAD funkcja explicit

PostNapisane: gru 05, 2011 02:37
przez rapaport
Dzięki wielki za pomoc, faktycznie się trochę sam tam zamotałem ale złe dobrego początki:D jeszcze mam teraz jedno pytanko do bardziej obeznanych z tą że samą funkcja, jak w tym wypadku sprawić by wyświetlał np 2 liczby po przecinku a nie 17 bo trochę się to mija z celem a już nie wspomnę o dłuższych formułach które rozlewają sie na parę stron! na długość...a [przy okazji tego problemu również czy da się jakoś rozsądnie i automatycznie przenieść tok obliczeń do następnej linijki np poprzez zakończenie linijki "+" i rozpoczęcie dalszych obliczeń w następnej linijce znakiem "+"?

Re: MathCAD funkcja explicit

PostNapisane: gru 05, 2011 11:33
przez kamild
Nie recze ze zadziala, bo pisze z pamieci:
nowa linia CTRL i "+"
miejsca po przecinku float

Re: MathCAD funkcja explicit

PostNapisane: gru 05, 2011 15:11
przez rapaport
dzięki, ale doszedłem do czegoś szybszego niż float, wystarczy w globalnych ustawieniach dokumentu na samym początku poprzez Format -> Result... -> w zakładce "numer format" ustawić liczbę miejsc znaczących po przecinku i zaznaczyć opcję "Apply to symbolics results" jak narazie sprawuję się to bez zarzutu w współpracy z "explicit,ALL"

Re: MathCAD funkcja explicit

PostNapisane: wrz 14, 2012 10:25
przez crimlee
Pozwolę sobie podpiąć się tutaj, bo temat jest pokrewny.
Otóż, mam pytanie czy istnieje jakiś inny program niż Mathcad, który umożliwia podstawianie do wzorów tak jak funkcja explicit?
Może da się dostosować Worda jakąś nakładką, żeby pracował na podobnych zasadach, bądź jeszcze coś innego?

Re: MathCAD funkcja explicit

PostNapisane: sty 22, 2017 11:29
przez 0106piotrek
Witam, czy jest możliwość ustawienia Mathcadu w taki sposób aby widoczne były działania wykonywanych obliczeń. A dokładniej
jeśli np. a = 5m, b = 6m, chciałbym obliczając np pole prostokąta o takich wymiarach mieć podgląd wykonywanych obliczeń, a dokładniej mieć widoczne działania nie tylko na literkach i wynik ale także na cyfrach: P=a*b=5m*6m=30m2