Strona 1 z 2

Jak ustawic wymiary w metrach?

PostNapisane: kwi 18, 2017 04:07
przez Krzysiek78
Witam i przepraszam jezeli juz sie gdzies to pojawilo. Dzisiaj zaczynam z AutoCadem i nigdy tego nie probowalem wczesniej. Znam 3D Studio Max, a to nie to samo. Mam do narysowania budynek o szerokosci 8m x 15m x 7m, mniejsza z tym. Wchodze w UNITS i ustawiam Architectural i na metry. Rozumiem ze wtedy 1 unit = 1 metr, czy nie? Kiedy rysuje linje i wpisuje np. 15 to linja jest bardzo krotka. Musze zoomowac i kiedy dolaczam wymiarowanie to mam strzalki prawie tak duze jak budynek. Co robie nie tak?

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

PostNapisane: kwi 18, 2017 06:39
przez ziele_o2k
Wszystko robisz ok :) ale jeśli chodzi o wymiarowanie to jeszcze musisz ustawić sobie styl wymiarowania.
Tutaj link do pierwszego lepszego filmiku na yt, który powinien pomóc:
https://www.youtube.com/watch?v=O9F1NCUtiO0

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

PostNapisane: kwi 18, 2017 18:47
przez Krzysiek78
Cos mi sie nie podoba ten AutoCad. Dziwne te ustawienia. W 3D Studio Max i w Blenderze wymiarowanie jest proste, a tu mi nie wychodzi i na pewno robie cos nie tak. Budynek jest tak jakby za maly. Nie da sie bardziej zmniejszyc ani strzalek ani cyfr. Nie wiem dlaczego ten Architectural pokazuje dziwne wymiary. Mam zmienione na metry. Jak klikam15 to powinno byc 15m, czy tak? Pokazuje 15 ale wielkosc jest taka jak na zalaczniku.
forum.jpg

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

PostNapisane: kwi 18, 2017 19:12
przez piotrekm13
W menedżer stylów wymiarowania zakładka Dopasuj (Fit) i tam jest okno Globalna skala wymiaru (nie wiem jak in english), i tym współczynnikiem sobie dopasowujesz jednocześnie wymiary tekstu wymiarowego, strzałek, odsunięć od lini itd itp.

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

PostNapisane: kwi 18, 2017 19:42
przez Krzysiek78
Ok, wielkie dzieki. Juz lepiej to wyglada. Czyli ogolnie jest dobrze? 15 oznacza 15 metrow i kiedy rysunek bedzie otwierany przez innych, to bedzie w metrach lub odpowiednio przeliczony na cale itp. ? Do druku w skali tez jest dobrze? Przepraszam ze takie pytania, ale przygode z AutoCadem (probne 30 dni) zaczalem wczoraj i nie wiedzialem ze jest tez po polsku.
forum2.jpg

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

PostNapisane: kwi 19, 2017 14:06
przez Krzysiek78
Nie jest dobrze. Linje przerywane sa tak duze jak na zalaczonym obrazku i nie wiem jak je zmniejszyc, dopasowac...
forum3.jpg

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

PostNapisane: kwi 19, 2017 18:05
przez piotrekm13
Zmień zmienną RLSKALA.

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

PostNapisane: kwi 20, 2017 02:01
przez Krzysiek78
Nie wiem jak to zrobic. Gdzie to jest i co mam zmienic? Rysowanie to prosta sprawa, ale te ustawienia to niepotrzebne zamieszane jak dla mnie. Chce miec rysunek budowlany w metrach i aby wszystkie linje i symbole itp mialy odpowiednia wielkosc. Chce aby dlugosc linji ktora okreslam 15, miala 15 metrow.

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

PostNapisane: kwi 21, 2017 18:06
przez DJ Ecstasy
Krzysiek78 napisał(a):Nie wiem jak to zrobic. Gdzie to jest i co mam zmienic? Rysowanie to prosta sprawa, ale te ustawienia to niepotrzebne zamieszane jak dla mnie. Chce miec rysunek budowlany w metrach i aby wszystkie linje i symbole itp mialy odpowiednia wielkosc. Chce aby dlugosc linji ktora okreslam 15, miala 15 metrow.


Kolego zależy to od wielu czynników. w jakich jednostkach rysowałeś, jakie jednostki są ustawione w rysunku, czy jednostki rysunku zostały przestawione po narysowaniu jeśli tak czy został przeskalowany rysunek...

Re: Jak ustawic wymiary w metrach?

PostNapisane: kwi 21, 2017 19:56
przez Krzysiek78
Ustawilem na architektoniczny i na metry. Zaczalem rysowac a pozniej pozmniejszalem strzalki i tekst. Napisalem do Autodesk i gosciu mi napisal, ze Cad mysli w unit i ze ja decyduje czy jeden unit to milimetr czy metr, kilometr, czy 1000 lat swietlnych :) Tak napisal. Co mam zrobic zeby np. jeden unit ro byl centymetr? Teraz jak wpisuje 1 to jest to dla mnie jeden metr.