Strona 1 z 2

AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

PostNapisane: paź 19, 2018 23:03
przez Miszel
Witam

Mam problem z kopiowaniem z punktem (ctrl+Shift+C) bazowym i wklejaniem elementów do tego samego rysunku. Generalnie wygląda to tak, że wszystko działa jak należy - kopiuje się i wkleja, a w pewnym momencie wklejanie przestaje działać (nie wkleja elementu, który był skopiowany i jeszcze przed chwilą się wklejał.
Jak taki problem się pojawi to lekarstwem jest jedynie zresetowanie komputera. Po samym wyłączeniu i włączeniu AutoCAD-a kopiowanie dalej nie działa, a po restarcie po chwili pracy problem wraca.
Z tego co wygrzebałem w sieci problemem są chyba jakieś aktualizacje systemowe. Kłopot w tym, że informacje które wygrzebałem dotyczyły Windows'a 8.1, a ja mam Windows 7 i nie znajduję u siebie systemowych aktualizacji zabezpieczeń, które sugerują odinstalować, żeby rozwiązać problem.
Czy ktoś miał podobnie i wie co trzeba odinstalować i zablokować w Windows 7 Home Premium x64 żeby AutoCAD działał normalnie?
Ewentualnie zna inną przyczynę problemu?

AutoCAD 2013, Windows 7 Home Premium x64. Przeinstalowanie AutoCAD'a nic nie dało.

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

PostNapisane: paź 24, 2018 23:03
przez Miszel
Nikt, nic...? Znalazłem i odinstalowałem aktualizację KB3059317, która podobno jest przyczyną problemów w przypadku Windows 8.1, ale nic to nie dało Nadal po pewnym czasie program przestaje kopiować/wklejać

Przy wklejaniu pasek zwraca komunikat:

Kod: Zaznacz cały
_pasteclip Pominięto powieloną definicję bloku _Oblique .


Dodam jeszcze, że kopiowane są niezależne elementy jak linia, czy tekst. Nie kopiuję bloków, no chyba ze autoCAD traktuje każdy kopiowany element jako blok.

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

PostNapisane: paź 25, 2018 14:22
przez Tyomex
co do definicji bloku, to piszą np. tutaj:
http://old.procad.pl/pf/page/support/90 ... kin=mobile

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

PostNapisane: paź 25, 2018 20:17
przez Miszel
Czytałem już info z pod tego linku, ale nie do końca rozumiem logikę działania AutoCAD'a w takiej sytuacji. Przecież mogę mieć w rysunku 40, czy 500 takich samych bloków o tej samej nazwie. Nie kopiuję innego bloku o tej samej nazwie z innego pliku. Zresztą normalnie w tej sytuacji taka operacja również przebiega bez problemu. Po prostu blok wkleja się w wersji jaka pod tą nazwą występuje w pliku docelowym, a nie w wersji kopiowanej. Ale cała operacja przebiega normalnie, a działanie jest zasadne i zrozumiałe.
Po drugie jak pisałem nie kopiuję bloków tylko kreski, czy tekst, a przy wklejaniu komunikaty dotyczą bloków...

To jest jakaś abstrakcja. Kwestią na pewno jest jakiś bug AutoCAD'a lub coś z systemem tak jak wyczytałem odnośnie Windowsa 8.1, bo ten sam plik na komputerze w pracy z AutoCAD-em 2016 i Windows 10 działa bez problemów.

Próbowałem naprawy pliku, purgowania rysynku. Nadal brak efektów. Przed chwilą doinstalowałem SP2 do AutoCAD'a żeby zobaczyć, czy to nie pomoże. Ewentualnie postawię sobie jeszcze próbnie starszego CAD-a 2008 z którym kiedyś nie miałem żadnych problemów.

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

PostNapisane: paź 26, 2018 16:00
przez Tyomex
W rysunku możesz mieć tylko jeden blok o danej nazwie. To co widzisz to są odnośniki do bloku, ich może być wiele.
A co do problemów z wklejaniem to ja nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

PostNapisane: lut 06, 2019 20:23
przez Miszel
Witam ponownie.

Po walkach z tym problemem doszedłem do wniosku że to jest wina pliku, ale nie mam pojęcia jak go odratować...
Zauważyłem że oprócz tego że czasem przestaje wklejać skopiowane bloki kwestia jest też inna. Każde kopiowanie i wklejanie czy to z pkt bazowym czy bez choćby jednej kreski trwa kilka/kilkanaście sekund. Kręci się kółko przy ikonce a na dole leci pasek postępu... Skopiowanie choćby jednej kreski z tego pliku do nowego pliku przenosi do niego ten problem. Próbka dwóch plików na dysku google jakby ktoś mógł zerknąć i coś doradzić: https://drive.google.com/open?id=11jc81 ... KXbz-xztY7
Oba pliki są to czyste nowe rysunki z 1 kreską. W pliku "Plik poprawny" kreska została narysowana (kopiuje się i wkleja bez zająknięcia i przy kopiowaniu nie tworzy żadnych bloków) - plik waży 69,5kb
Do pliku "Plik z problemami" skopiowałem jedną kreskę z feralnego rysunku i go wyczyściłem przez purge. (kreska kopiuje się i wkleja z długim oczekiwaniem na każdą kopię. Przy każdej kopi kreski jednocześnie w pamięci tworzy się kilkadziesiątczy nawet kilkaset bloków o dziwnych nazwach *Axxxx gdzie xxxx to kolejne cyfry. Po purgowaniu sytuacja się powtarza) - plik z jedną kreską waży 5,45mb
W czasie naprawy pliku niby znajduje jeden błąd i go naprawia ale nic to nie daje :(

Próbowałem naprawiania, próbowałem zapisywania w starszych formatach zarówno DWG jak DXF żeby się pozbyć tego problemu nic to nie daje.
Co ciekawe problem jest w AutoCADzie 2012/2013. W starym 2008 nie ma problemu z czekaniem na kopiowanie, nie tworzy też bloków w pamięci, ale plik po czyszczeniu się nie zmniejsza nadal ma 5,45mb. Dodatkowo przy otwieraniu szuka pliku terrain.shx 2012 o niego nie pyta.
Zależy mi na odratowaniu pliku bo jest w nim mnóstwo elementów z których korzystam jako baza których nie mam gdzie indziej :( Musiałem zaciągnąć do niego jakiś syf z podkładów geodezyjnych lub jakiegoś projektu elektrycznego. Może coś było rysowane na jakimś innym programie.

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

PostNapisane: lut 06, 2019 21:39
przez kojacek
Miszel napisał(a):Witam ponownie.

Po walkach z tym problemem doszedłem do wniosku że to jest wina pliku, ale nie mam pojęcia jak go odratować...
Zauważyłem że oprócz tego że czasem przestaje wklejać skopiowane bloki kwestia jest też inna. Każde kopiowanie i wklejanie czy to z pkt bazowym czy bez choćby jednej kreski trwa kilka/kilkanaście sekund. Kręci się kółko przy ikonce a na dole leci pasek postępu... Skopiowanie choćby jednej kreski z tego pliku do nowego pliku przenosi do niego ten problem. Próbka dwóch plików na dysku google jakby ktoś mógł zerknąć i coś doradzić: https://drive.google.com/open?id=11jc81 ... KXbz-xztY7
Oba pliki są to czyste nowe rysunki z 1 kreską. W pliku "Plik poprawny" kreska została narysowana (kopiuje się i wkleja bez zająknięcia i przy kopiowaniu nie tworzy żadnych bloków) - plik waży 69,5kb
Do pliku "Plik z problemami" skopiowałem jedną kreskę z feralnego rysunku i go wyczyściłem przez purge. (kreska kopiuje się i wkleja z długim oczekiwaniem na każdą kopię. Przy każdej kopi kreski jednocześnie w pamięci tworzy się kilkadziesiątczy nawet kilkaset bloków o dziwnych nazwach *Axxxx gdzie xxxx to kolejne cyfry. Po purgowaniu sytuacja się powtarza) - plik z jedną kreską waży 5,45mb
W czasie naprawy pliku niby znajduje jeden błąd i go naprawia ale nic to nie daje :(

Próbowałem naprawiania, próbowałem zapisywania w starszych formatach zarówno DWG jak DXF żeby się pozbyć tego problemu nic to nie daje.
Co ciekawe problem jest w AutoCADzie 2012/2013. W starym 2008 nie ma problemu z czekaniem na kopiowanie, nie tworzy też bloków w pamięci, ale plik po czyszczeniu się nie zmniejsza nadal ma 5,45mb. Dodatkowo przy otwieraniu szuka pliku terrain.shx 2012 o niego nie pyta.
Zależy mi na odratowaniu pliku bo jest w nim mnóstwo elementów z których korzystam jako baza których nie mam gdzie indziej :( Musiałem zaciągnąć do niego jakiś syf z podkładów geodezyjnych lub jakiegoś projektu elektrycznego. Może coś było rysowane na jakimś innym programie.


Plik wyczyściłem do 32kb, ale nie rozumiem co chcesz z niego odratować. To w większości śmieci (rzeczywiście) z podkładów geodezyjnych.

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

PostNapisane: lut 06, 2019 21:45
przez akor
A nie zauważyłeś, że masz w tym pliku ok. 150 definicji linii, które rzeczywiście pochodzą najczęściej od geodetów, używających często podkładów w formacie DGN (Bentley MicroStation). Takie po prostu często dostają, kupują z urzędów geodezyjnych.
Nowsze AutoCady, nie pamiętam od kiedy, ale na pewno najnowszy 2019 radzi sobie z tym bez problemu pokazując w poleceniu PURGE|USUŃ te definicje jako obiekty do usunięcia. Starsze, nie wiem do której wersji, niestety nie.
Można np. najprościej pozbyć się tych definicji za pomocą WBLOCK|PISZBLOK.

akor

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

PostNapisane: lut 06, 2019 21:50
przez kojacek
akor napisał(a):A nie zauważyłeś, że masz w tym pliku ok. 150 definicji linii, które rzeczywiście pochodzą najczęściej od geodetów, używających często podkładów w formacie DGN (Bentley MicroStation). Takie po prostu często dostają, kupują z urzędów geodezyjnych.
Nowsze AutoCady, nie pamiętam od kiedy, ale na pewno najnowszy 2019 radzi sobie z tym bez problemu pokazując w poleceniu PURGE|USUŃ te definicje jako obiekty do usunięcia. Starsze, nie wiem do której wersji, niestety nie.
Można np. najprościej pozbyć się tych definicji za pomocą WBLOCK|PISZBLOK.

akor


Wszystkie wersje usuwają PURGE'm nieużywane rodzaje linii. Tutaj te linie są (pośrednio) używane, i nie można ich usunąć (nieprogramowo).

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

PostNapisane: lut 06, 2019 22:46
przez kojacek