Strona 1 z 1

Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

PostNapisane: wrz 11, 2019 15:11
przez CADzonk
Witam.
Właśnie się dowiedziałem od AUTODESKU podczas przesiadki z moim AC 2010 z wieczystą licencją ze starego na nowego kompa, że z dniem 31.08.2019 AutoDesk wycofał się ze wsparcia tegoż programu i wersji niższych. Co za tym idzie nie ma możliwości uzyskania kodów aktywacji i rejestracji oprogramowania. Ktoś miał juz taką akcję? Wychodzi na to, że płytkę moge sobie powiesić na ścianie i wspominąć jak wydałem kupę szmalu na coś czego nie mogę już użyć.

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

PostNapisane: wrz 12, 2019 07:25
przez gieborywar
u-miercanie-starszych-aplikacji-przez-autodesk-t114327.html

Do póki stary komputer działa, to możesz używać tego programu. Aktywacji nie otrzymasz w przypadku nowej instalacji, ale wydaje mi się, że można przetransferować licencję na inny komputer. Tak robiłem z AutoCad 2008LT.

To czeka wszystkie wersje produktów autodesku, które były wydane jako wieczyste. Dlatego trzeba się na to przygotować. Zrobić np klony systemów z zainstalowanym oprogramowaniem. Pod warunkiem, że nie chcemy przenosić tego na inny sprzęt.

To co robi autodesk jest jednym wielkim XXXXXXXXX...... Ale większości użytkowników to i tak nie interesuje, bo albo robi na piratach albo jest w korpo, gdzie mają już subskrypcję. To jest problem małych firm.

Wszystka zmierza do tego, że nie będziemy mieli niczego na własność tylko na abonament.

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

PostNapisane: wrz 17, 2019 18:38
przez GS24
Witam
Niestety jestem w podobnej sytuacji, czy wie ktoś może czy w zapisach licencyjnych jest jakiś zapis że po 31.08.2019 nie można użytkować programu w wersjach 2010 i niższych?
Może gdyby się zebrała większa liczba osób z tym problem to była by większa siła nacisku na Autodesk w tej sprawie.

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

PostNapisane: wrz 18, 2019 09:03
przez gieborywar
Podałem link do posta gdzie był link do wiadomości http://www.pccpolska.pl/autodesk-konczy ... starszych/

Masz w sowim AutoCadzie takie coś jak "licencja przenośna"? Ja w swoim 2008LT mam i ustawiłem sobie tam kilka komputerów gdzie mogę przenieść licencję. Ale warunek jest taki, że komputer na którym aktualnie działa licencja musi być "na chodzie" aby eksportować licencję.

Inna sprawa to klonowanie dysku, ale w internetach wyczytałem, że i to chyba nie pomoże, bo Autocad wykrywa zmianę dysku i woła o ponowną aktywację. Będę chciał i to przetestować.

Jak już pisałem wcześniej to co zrobił Autodesk to jedno wielkie paskudztwo. Mogą nie wspierać technicznie, ale żeby uniemożliwić/ograniczyć możliwość użytkowania lagenie zakupionego oprogramowania?!! To jest wg mnie skandal!!

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

PostNapisane: wrz 18, 2019 11:32
przez badziewiak
Sorry ale chyba jedynym technicznie wyjściem jest użycie cracka. W końcu zapłaciliście za licencję wieczystą, więc z jakiej racji macie nie mieć możliwości używania programu? Oczywiście nie bierzcie mojej odpowiedzi dosłownie, nie namawiam Was do tego. Nie jestem też autorytetem technicznym, prawnym i moralnym. Crackowanie oprogramowania jest przestępstwem. Zastanawiam się tylko, jak prawnik podejdzie do tematu: Złamałeś zabezpieczenia programu zakupionego legalnie po to, aby móc nadal z niego korzystać. Co licencja mówi o okresie użytkowania?

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

PostNapisane: wrz 18, 2019 13:17
przez gieborywar
Autodek ma prawdopodobnie taką politykę, aby zlikwidować rynek używanych licencji. Teraz odcina produkty starsze jak 2010. Za jakiś czas będzie odcinał kolejne. Po prostu masz przejść na subskrypcję i tyle.

Musze przejrzeć plik z treścią licencji. Kto wie, może jest tam jakiś zapis, który daje im takie prawo....

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

PostNapisane: wrz 26, 2019 09:03
przez piDras
Witam,
W firmie posiadamy 14 licencji starych AutoCADów (2009 LT, 2009 oraz 2010).
Od początku tygodnia następują losowe wyrejestrowania licencji na komputerach, których nie da się później z wiadomych powodów zarejestrować. Do tej pory zdarzyły się 4 wyrejestrowania.
Tylko w jednym z tych przypadków doszło do ingerencji w dysk komputera (bad sectory) - cały system został przegrany na SSD.
Wysłałem maila do firmy, która pośredniczyła w naszych zakupach - Cisza, a ludzie nie mają na czym pracować.
Znacie kogoś kto jest w stanie pomoc w tej sytuacji?

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

PostNapisane: wrz 26, 2019 09:44
przez gieborywar
Na czym polega losowe wyrejestrowywanie? Nie bardzo rozumiem.
Tak po prostu przestają wam działać AutoCady? To są licencje jednostanowiskowe czy sieciowe?

Pozdr.