Strona 1 z 2

[Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

PostNapisane: sty 10, 2017 22:42
przez Fighter4321
Witam, mam problem z wiązaniami w module assembly. Mam jedną szczękę chwytaka, wiążę ją tak żeby miala tylko określone stopnie swobody i następnie odbijam lustrznanie ( mirror new component). Otrzymany nowy komponent nie posiada żadnych więżów, a po nadaniu mu ich podczas aktualizacji (ctr+u) wyskakuje mi taki komunikat "Ignored constraint: the system of constraints is inconsistent or over-constrained". Orientuje się ktoś co może być tego przyczyną? :)
Odbity komponent przesunąłem żeby sprawdzić czy ma więzy.

Re: [Catia]Wiązaniaelementu odbitego-moduł assembly

PostNapisane: sty 10, 2017 23:10
przez ll
coś przesztywniłes prawdopodobnie...

Re: [Catia]Wiązaniaelementu odbitego-moduł assembly

PostNapisane: sty 10, 2017 23:50
przez ll
i dales prawdopodobnie "keep link in position" w symetrii

Re: [Catia]Wiązaniaelementu odbitego-moduł assembly

PostNapisane: sty 11, 2017 10:54
przez ll

Re: [Catia]Wiązaniaelementu odbitego-moduł assembly

PostNapisane: sty 11, 2017 19:25
przez Fighter4321
Dzięki za kolejną pomoc, oczywiście zaznaczyłem opcję, o której pisałeś wyżej:P
A co powoduje zaznaczenie opcji "KEEP LINK WITH GEOMETRY"?? Czy jeżeli zaznaczy się jedną z tych opcji lub obie na raz to można to jakoś później odkręcić czy trzeba na nowo odbijać lustrem element?

Na tym Twoim filmiku uruchomiłeś design mode, u mnie jest to nieaktywne, dlaczego?

Re: [Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

PostNapisane: sty 11, 2017 20:25
przez ll
to jest uklon ku modelowaniu w kontekscie zlozenia a raczej zwolnienie z myslenia i roboty jakbys opieral twoj design np na szkieletach i ktory jest symetryczny. Ja tez nie znalazlem jak narazie sposobu na odkrecenie tego... ale to jest w miare nowa opcja ...od paru lat...ale jak sie decydujesz swiadomie na uzycie jakiejs opcji to powinienes sobie zdawac sprawe jak ona dziala....chyba ze pijesz 0,7 na ex i po 5 minutach liczysz ze bedzie dzialac ctrl+z....

Design mode : shift+f1

P.S. jak chcesz zeby ktos za ciebie robote zrobil to nie pisz na priv....do tego jest zakladka "praca dam szukam"

Re: [Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

PostNapisane: sty 11, 2017 21:04
przez Fighter4321
ll napisał(a):P.S. jak chcesz zeby ktos za ciebie robote zrobil to nie pisz na priv....do tego jest zakladka "praca dam szukam"


Jaki priv? Bo nie rozumiem? Pisze w dziale modelowanie, bo mam problem z wykonaniem ćwiczenia, które robie. Chyba w końcu od tego jest ten dział :) Jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Re: [Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

PostNapisane: sty 11, 2017 21:14
przez ll
Normalnie bym tego nie uzyl ale ty jestes albo tak bezczelny albo tak glupi albo cos co juz nie raz mialo miejsce na tym forum ...

wklejam :

"Witaj po pierwsze chcę Ci bardzo podziękować za pomoc i dojście do problemu z brakiem licencji gas. Niestety mam problem z instalacja, będę próbował dalej wieczorem jednak termin pracy mnie goni i czy byłbyś skory pomóc w nadaniu więzów do badania wytrzymałości modeli, ja bym Ci je przesłał a same badanie i nadanie sił wykonał bym już sam."

jak to wkleiłem i jeszcze raz przeczytałem to przepraszam ze nazwałem cie glupim....obrazam glupich....

Re: [Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

PostNapisane: sty 11, 2017 21:21
przez Fighter4321
Chyba mylisz użytkowników, nic do Ciebie na priv nie pisałem i oczekuje na przeprosiny - zanim na kogoś naskoczysz, to upewnij się, że to właściwa osoba.

Re: [Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

PostNapisane: sty 11, 2017 21:27
przez ll
sorki, masz racje w tym samym momencie wyszly posty Twoje i jakiegos tourdefrance.... w podobnym stylu piszecie i mi sie popiepszylo....zagotowalem sie na tego tourdefrance za to co minapisal na priv. sorki jeszcze raz ja tylko sledze posty catiowe