Strona 1 z 5

Simulation CFD 2016-mixer statyczny

PostNapisane: wrz 30, 2017 10:23
przez amilo
Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum, mam problem z wykonaniem symulacji przepływu w mixerze statycznym . Na jednorodnym medium wyszło ale jak zasymulować np. w jednym króćcu kwas a w drugim wode.
Model w inventor 2016, symulacja Simulation cfd 2016

Re: Simulation CFD 2016-mixer statyczny

PostNapisane: paź 02, 2017 12:27
przez NewJoker
Cześć

W Simulation CFD, jak w każdym programie MES, potrzebne są osobne domeny (objętości) dla każdego płynu.
Robiłem kiedyś coś podobnego - symulację iniekcji (zastrzyku) w innym oprogramowaniu. Model wyglądał mniej więcej tak:

3.PNG


Niebieski i biały to 2 różne płyny a zielone są ścianki igły.

Jeśli w Twoim modelu brakuje objętości, na które można by zadać drugi płyn to będziesz musiał edytować lub dodać nowe operacje wyciągnięcia/obrotu z zaznaczeniem opcji "Nowa bryła". Oczywiście gdybyś chciał zasymulować sytuację, w której mikser jest początkowo pusty to musiałbyś zadać powietrze na objętość wewnątrz miksera.

W razie problemów pisz śmiało. Będę wdzięczny jeśli dasz znać (tutaj albo w prywatnej wiadomości) jak Ci poszło, bo zaciekawiła mnie ta analiza.

Re: Simulation CFD 2016-mixer statyczny

PostNapisane: paź 02, 2017 18:53
przez amilo
Witaj :D
Twój przypadek jest bardzo podobny do tego co ja chcę osiągnąć.Ja w programie mogę podać na K1 i K2 różne wielkości przepływu ciśnienia,temperatury itp .Ale w K1,K2,K3 jest woda i nie moge podać na K1 innego medium niż K2 a zadaniem mixera jest mieszanie się cieczy o różnej gęstości lepkości itp a chcę wiedzieć kiedy się te ciecze wymieszają. Na razie mój mixer działa jak kran mieszam ciepłą i zimną wodę i efekt jest widoczny na obrazie . Ale jak wymieszać np kwas z wodą ? które maja rózne własciwosci fizyko chemiczne.

A w jakim programie robiłeś Twoją symulacje , podawałeś różne media czy tylko różne parametry ?. Rozwiń proszę myśl ze brakuje drugiej obiętości . Model jest modelem rzeczywistym i jak zapodać druga obietość
.

Re: Simulation CFD 2016-mixer statyczny

PostNapisane: paź 02, 2017 19:16
przez NewJoker
Z Simulation CFD korzystałem niestety tylko raz (symulację, o które wspominałem robiłem na uczelni w COMSOLu).
Ale, o ile dobrze rozumiem, program nie pozwala Ci zadać innego typu płynu, ponieważ próbujesz to robić na ścianie zamiast na objętości.
We wspomnianym wcześniej COMSOLu jest to czytelniej rozdzielone - masz:

1) domeny, czyli objętości (w przypadku modeli 3D), na których ustawiasz materiały (tu płyny) i ew. warunki typu Volume Force
2) boundaries, czyli powierzchnie (w przypadku modeli 3D), na których zadajesz tylko warunki brzegowe, a więc przede wszystkim wlot/wylot ze zdefiniowanymi prędkościami lub ciśnieniem itp.

Zatem w Simulation CFD również musisz przypisać płyny do objętości (brył). Warunki ustawione na ścianach zostają bez zmian.
Być może konieczne będą zmiany w modelu. Ja bym to zrobił mniej więcej tak:

12.PNG


Oczywiście możesz zostawić wszelkie ścianki, kołnierze i inne elementy stalowe w modelu.

Re: Simulation CFD 2016-mixer statyczny

PostNapisane: paź 02, 2017 19:57
przez amilo
:D dzięki zbadam tą ścieżkę -dam znać

Re: Simulation CFD 2016-mixer statyczny

PostNapisane: paź 03, 2017 20:31
przez amilo
Cześć New Yoker
Jest postęp zgodnie z twoimi wskazówkami mam 2 płyny :D ale żeby nie było tak łatwo powstał inny problem . w opisie błędu jest napisane ze program simulation cfd nie toleruje mieszania się 2 różnych płynów. Chyba ze rozumiem to inaczej i popełniam inny błąd. Jest to mało prawdopodobne ale nie mogę przez to przejść.
b.jpg


Będe wdzięczny za podpowiedzi

Re: Simulation CFD 2016-mixer statyczny

PostNapisane: paź 03, 2017 21:07
przez NewJoker
Cześć :-)

Muszę przyznać, że też jestem zaskoczony, iż Simulation CFD nie pozwala na mieszanie różnych płynów. Poszperałem w necie i rzeczywiście nie ma tam takiej opcji, podczas gdy bardziej zaawansowane programy MES umożliwiają takie analizy.

Zatem możliwe jest jedynie obejście zaproponowane przez program. Musisz:

1) Nałożyć warunek brzegowy "Scalar", oznaczając jeden płyn wartością 1 a drugi wartością 0
2) W zaawansowanych ustawieniach fizyki zdefiniować współczynnik dyfuzji dla obu płynów

Dodam jeszcze, że przy pomocy tego obejścia można modelować mieszanie tylko dwóch gazów albo dwóch cieczy i że jest to bardzo uproszczona metoda. Nie mniej jednak w wynikach zobaczysz jak mieszają się kolory oznaczające poszczególne płyny.

Re: Simulation CFD 2016-mixer statyczny

PostNapisane: paź 03, 2017 21:52
przez amilo
Cześć
A masz wiedze czy Ansys pozwala na mieszanie 2 płynów. Nauka nowego programu zajmuje dużo czasu wiec lepiej wiedzieć to wcześniej :lol:

Re: Simulation CFD 2016-mixer statyczny

PostNapisane: paź 03, 2017 22:03
przez NewJoker
Nigdy nie korzystałem z ANSYS Fluent, ale z tego co wiem jest najlepszy do CFD i pozwala na tego typu analizy. Minus jest taki, że ANSYS ma mało intuicyjny interfejs a to jest jednak dosyć zaawansowane zagadnienie.

Jeśli mogę spytać - robisz to w ramach pracy dyplomowej ?

Re: Simulation CFD 2016-mixer statyczny

PostNapisane: paź 03, 2017 22:45
przez amilo
Etap pracy dyplomowej mam już za sobą. Zdawałem egzaminy z mechaniki płynów laborki były ciekawe. Dziś mam doczynienia z tymi zagadnieniami i urządzeniami. A wizualizacje i 3D to raczej popołudniowe hobby.