Strona 1 z 2

Konwersja STL to STP, STEP

PostNapisane: lut 10, 2018 00:44
przez bartzar27
Cześć,
Mam skan nogi, potrzebna mi on jest do pracy, ale nie mogę sobie poradzić z konwersją tego stl do stp. Próbowałem w freecadzie, ale mi się zawiesza jak próbuję najpierw wykonać operację: "Create shape from mesh".

Bardzo proszę o pomoc, bo trochę z tym tematem utknąłem. Plik mogę wysłać na maila, bo tu się nie ładuje, może komuś by się to udało przekonwertować

Re: Konwersja STL to STP, STEP

PostNapisane: lut 10, 2018 01:14
przez NewJoker
Niestety to nie jest prosta sprawa. Wiem, bo sam z tym walczyłem przy inżynierce (też skan). A konkretnie szukałem programu, który pozwoli mi wygenerować model w formacie cadowskim z równomierną siatką trójkątów żeby wykorzystać go w programie CAE. Generalnie można to zrobić w takich programach jak Rhinoceros, Geomagic albo SpaceClaim. DesignSpark Mechanical z dodatkiem Exchange też to potrafi. Ale wszystkie te programy niestety trochę kosztują. Z darmowych raczej nic się nie znajdzie. Chyba, że Fusion 360 (licencja studencka), ale nie wiem jak to tam wygląda.

Re: Konwersja STL to STP, STEP

PostNapisane: lut 12, 2018 19:30
przez krzysztofel
bartzar27 napisał(a):Cześć,
Mam skan nogi, potrzebna mi on jest do pracy, ale nie mogę sobie poradzić z konwersją tego stl do stp. Próbowałem w freecadzie, ale mi się zawiesza jak próbuję najpierw wykonać operację: "Create shape from mesh".

Bardzo proszę o pomoc, bo trochę z tym tematem utknąłem. Plik mogę wysłać na maila, bo tu się nie ładuje, może komuś by się to udało przekonwertować

W IRONCAD to zrobisz. Jest też wersja studencka: wersja-studencka-t112499.html

Re: Konwersja STL to STP, STEP

PostNapisane: lut 13, 2018 13:05
przez NewJoker
A oprócz konwersji z stl do step da się tam też poprawić podział powierzchni modelu ?

Re: Konwersja STL to STP, STEP

PostNapisane: lut 13, 2018 15:43
przez krzysztofel
NewJoker napisał(a):A oprócz konwersji z stl do step da się tam też poprawić podział powierzchni modelu ?

To co możesz dalej robić w IRONCAD to dodawać i usuwać materiał tak jak na zwykłych bryłach. Korekcje siatki możesz wykonać w darmowym http://www.meshlab.net/. Gdybyśmy się dalej zagłębiali w tematy obiektów skanowanych i inżynierię odwrotną to byłby potrzebny Geomagic Design X.

Re: Konwersja STL to STP, STEP

PostNapisane: lut 13, 2018 15:57
przez NewJoker
Tylko czy jeżeli poprawię siatkę skanu w Meshlabie i taki plik stl wczytam do IronCAD'a w celu konwersji do step to finalny model zachowa układ powierzchni zrobiony w Meshlabie ? Próbowałem już z Meshmixerem zamiast Meshlaba i Inventorem zamiast IronCAD'a, ale nic z tego nie wyszło.

Re: Konwersja STL to STP, STEP

PostNapisane: lut 13, 2018 19:16
przez krzysztofel
Wyślij plik to sprawdzę, ale powinno się udać.

Re: Konwersja STL to STP, STEP

PostNapisane: lut 13, 2018 21:07
przez NewJoker
Byłbym bardzo wdzięczny, bo Inventor sobie nie radzi a za chwilę będę miał identyczny problem z modelami do magisterki.

Oto przykładowy plik: https://drive.google.com/file/d/1ZydRxm ... sp=sharing

Chodzi o to, że program CAE robi na tym przypadkowy podział powierzchni (algorytm heurystyczny) i nie da się prawidłowo zadać warunków brzegowych. Wczytanie modelu stp albo igs przechowującego właściwy podział powierzchni powinno pomóc.

Re: Konwersja STL to STP, STEP

PostNapisane: lut 14, 2018 13:47
przez krzysztofel
Po imporcie od IRONCAD domyślnie jest taki wynik pliku step. Pytanie co chcemy zmienić?

Re: Konwersja STL to STP, STEP

PostNapisane: lut 14, 2018 13:49
przez krzysztofel
Model step.