Strona 1 z 1

[Solidworks]Lustro parta

PostNapisane: cze 21, 2018 15:07
przez Fighter4321
Witam, mam pytanko odnośnie tworzenia odbić lustrzanych . Czy istnieje możliwość stworzenia kopii lustrznaej elementu wyprowadzonej do innego pliku, ale w ten sposób żeby połączenie z oryginalną częścią było zerwane i żeby operacje występujące w oryginale stały się teraz operacjami w pliku odbicia lustrzanego. Mówiąc krótko czy da się stworzyć part lustrzany tak aby nie dało się poznać że to part lustrzany i żeby można go było edytować niezależnie od oryginalnej części.

Póki co umiem zrobić "przeciwną stronę"- zapisuję ją do osobnego pliku, ale w tym pliku mam wstawioną oryginalną cześć (part wstawiony w part), a chciałbym tak jak pisałem powyżej.

Ewentualnie czy w samym parcie da się zrobić lustro komponentów i później oryginał usunąć? tak żeby lustrzane odbicie pozostało?

Dziękuję za pomoc :)

Re: [Solidworks]Lustro parta

PostNapisane: cze 22, 2018 00:13
przez bildder
Przecież robiąc lustro (za pomocą Wstaw > lustro części) można wybrać, czy ma to być nowa część powiązana w kontekście, czy z przerwaniem połączenia - wówczas operacje umieszczone są w folderze. Są identyczne jak w źródłowej, dochodzi tylko operacja przenieś/kopiuj odpoiwedzialna za reorientację - czyli lustro.

Re: [Solidworks]Lustro parta

PostNapisane: cze 22, 2018 08:27
przez Fighter4321
Dalej, coś mi nie działa - może coś źle zaznaczam. Zaznaczam płaszczyznę lustra i daję lustro części, później wybieram właściwości , ale dalej drzewko w nowym parcie wygląda inaczej niż w oryginale.

Re: [Solidworks]Lustro parta

PostNapisane: cze 22, 2018 10:00
przez topinż
Fighter4321 napisał(a):Dalej, coś mi nie działa - może coś źle zaznaczam. Zaznaczam płaszczyznę lustra i daję lustro części, później wybieram właściwości , ale dalej drzewko w nowym parcie wygląda inaczej niż w oryginale.

Sprawdziłem na wersji 2015 i 2018 - jest tak jak pisze bildder. Twoja wersja SWX jest z pewnością wyższa niż 2015 - widać po interface i wyglądzie drzewka. Jest jedna różnica - u mnie po zaznaczeniu przerwania do częśći wszystkie pola wyboru powyżej się wyszarzają. I tu może bildder się wypowie o co kaman, bo ja pojęcia nie mam.
Oczywiście możesz też zrobić to ręcznie, nie kożystając z funkcji "wtaw odbicie lustrzane" - zapisać plik części pod inną nazwą, zrobić lustro części (za pomocą operacji "lustro" , nie "wstaw lustro części") z odznaczoną opcją połącz, a potem usunąć obiekt bryłowy - ten sprzed operacji lustra. Na dobrą sprawę wychodzi roboty tyle samo i efekt praktycznie ten sam z tym, że w drzewku jest jedna operacja więcej.

Re: [Solidworks]Lustro parta

PostNapisane: cze 22, 2018 12:30
przez Fighter4321
topinż napisał(a):Jest jedna różnica - u mnie po zaznaczeniu przerwania do częśći wszystkie pola wyboru powyżej się wyszarzają. I tu może bildder się wypowie o co kaman, bo ja pojęcia nie mam.


Mam Solida 2017 - piszesz o wybieraniu opcji przerwania - kiedy to wybierasz? bo ja zaraz po zaznaczeniu ściany i użyciu operacji "lustro części" przechodzę do okienka ze screena

Re: [Solidworks]Lustro parta

PostNapisane: cze 22, 2018 15:15
przez topinż
Fighter4321 napisał(a):
topinż napisał(a):Jest jedna różnica - u mnie po zaznaczeniu przerwania do częśći wszystkie pola wyboru powyżej się wyszarzają. I tu może bildder się wypowie o co kaman, bo ja pojęcia nie mam.


Mam Solida 2017 - piszesz o wybieraniu opcji przerwania - kiedy to wybierasz? bo ja zaraz po zaznaczeniu ściany i użyciu operacji "lustro części" przechodzę do okienka ze screena

W sumie to ja nie wiem jak ty to robisz, czy z "wstaw", "lustro części" czy z operacją "lustro" ( i do tego ja używam od lat SW po angielsku, to może nie całkiem tak wyglądają nazwy w polskiej wersji), ale u mnie wygląda to nieco inaczej. Zaznaczenie tej opcji na dole , czyli "przerwij połaczenie do oryginalnej części" wyszarza górę tabelki i powoduje wstawienie wszytkich "starych" operacji w katalogu z dodatkową operają jak opisał bildder. Coś mi się widzi, że ty coś przekombinowujesz i używasz jakieś operacji związanejz z operacj "wstaw do nowej części". Normalnie powinieneś zrobić to tak: zaznaczasz płaszczyznę lustra, klikasz na górnym pasku "wstaw" i "lustro części", zaznaczasz na dole tego ptaka o zerwaniu połaczenia do orginału i otrzymujesz nowy plik , w którym masz folder (który możesz zresztą rozbić po prostu klikając na niego i wciskając delete). Możesz też wykożystać operację lustro z paska operacji (chyba że nie masz to klikasz prawym na pasek, dajesz dostosuj, znajdujesz ją i wyciągasz na pasek) - pozazujesz płaszczyznę , wybierasz obiekt, odznaczasz połącz obiekty, enter, potem pierwotny klikasz i delete i zapisujesz pod nową nazwą.

Re: [Solidworks]Lustro parta

PostNapisane: cze 22, 2018 21:33
przez bildder
Interface zmienił się od SW2016.

Natomiast wybierając przerwanie rzeczywiście się pola się dezaktywują ponieważ jest wstawiona cała część w kontekście - to normalne zachowanie. W drugim przypadku należy określić, co ma być wstawiane.

Przerwania może nie dać się zaznaczyć w kilku przypadkach, m.in. jak wstawiana część już ma kontekst. Niektórych konstrukcji spawanych nie da się tak odbić lustrem. Ale nie widząc drzewa źródłowej części się nie wypowiem.

Re: [Solidworks]Lustro parta

PostNapisane: cze 23, 2018 09:33
przez topinż
bildder napisał(a):Interface zmienił się od SW2016.

Natomiast wybierając przerwanie rzeczywiście się pola się dezaktywują ponieważ jest wstawiona cała część w kontekście - to normalne zachowanie. W drugim przypadku należy określić, co ma być wstawiane.

Przerwania może nie dać się zaznaczyć w kilku przypadkach, m.in. jak wstawiana część już ma kontekst. Niektórych konstrukcji spawanych nie da się tak odbić lustrem. Ale nie widząc drzewa źródłowej części się nie wypowiem.

Paweł nie wiem czy tak być powinno, bo ani nie mam wersji 2017 i nie chce też zmieniać SW na polską wersję żeby sprawdzić, ale screenshot pytającego wygląda mi podejrzanie. Na dole jest do zaptaszenie pole "Własności wizualne" - Rozejście od orginalnej części" - jeżeli tak ktoś przetłumaczył "Link - Break link to original part" to trzeba powiedzieć że miał nielichą fantazję, no chyba że to co innego?

Re: [Solidworks]Lustro parta

PostNapisane: cze 23, 2018 10:28
przez Fighter4321
topinż napisał(a):
bildder napisał(a):Interface zmienił się od SW2016.

Natomiast wybierając przerwanie rzeczywiście się pola się dezaktywują ponieważ jest wstawiona cała część w kontekście - to normalne zachowanie. W drugim przypadku należy określić, co ma być wstawiane.

Przerwania może nie dać się zaznaczyć w kilku przypadkach, m.in. jak wstawiana część już ma kontekst. Niektórych konstrukcji spawanych nie da się tak odbić lustrem. Ale nie widząc drzewa źródłowej części się nie wypowiem.

Paweł nie wiem czy tak być powinno, bo ani nie mam wersji 2017 i nie chce też zmieniać SW na polską wersję żeby sprawdzić, ale screenshot pytającego wygląda mi podejrzanie. Na dole jest do zaptaszenie pole "Własności wizualne" - Rozejście od orginalnej części" - jeżeli tak ktoś przetłumaczył "Link - Break link to original part" to trzeba powiedzieć że miał nielichą fantazję, no chyba że to co innego?


Ok, już wiem czemu nie działało. To nie błąd tłumacza, tylko opcja nie była dostępna ponieważ part był konstrukcją spawaną. Ten part to rysunek pogiętej rurki, miała ona także odniesienia zewnętrzne, ale je przerwałem - mimo to nadal nie działało. Dopiero po usunięciu konstrukcji spawanej zadziałało i pojawiła się opcja o której mówiliście.

cadforum2.jpg


cadforum3.jpg



Dziękuję Panowie za pomoc i zaangażowanie :wink: