Strona 1 z 1

Połączenie modeli 3d z Autocada 3d i Inventora

PostNapisane: sie 14, 2018 13:00
przez najtlajf
Witam,

Projektuję instalację w Inventorze. Od inwestora dostałem podkłady konstrukcji stalowej gdzie ma być zabudowana moja instalacja w autocadzie 3d. Czy jest jakaś możliwość przeniesienia jednego modelu do drugiego (cad3d do inventora lub odwrotnie)? Chodzi o sprawdzenie ewentualnych kolizji, czy wszystko do siebie pasuje.

Najchętniej wstawiłbym projekt dwg 3d w inventora, nawet inventor obsługuje wstawiane pliki dwg, ale w moim przypadku program się wyłącza :mrgreen:

Inwestor twierdzi, że nie może zapisać jego modelu w step lub innym obsługiwanym przez inventora.

Jest jakieś sensowne wyjście z tej sytuacji?

Re: Połączenie modeli 3d z Autocada 3d i Inventora

PostNapisane: sie 14, 2018 14:36
przez kszyho
Nie wiem jakiego masz cada ale nowsze autocady importują różne pliki ipt, iam , step, acis więc chyba nie powinno być problemu.

Re: Połączenie modeli 3d z Autocada 3d i Inventora

PostNapisane: sie 16, 2018 07:33
przez najtlajf
Fakt, udało mi się przenieść model 3d z inventora do autocada, ale nie wiem dlaczego, ale autocad 3d strasznie muli i nie da się pracować, tak przerywa. Wyczyściłem model ze zbędnych elementów, co może być powodem, że działa to tak powoli ?