Strona 1 z 1

[solidworks 2016] Zapis step -różny wynik na 2 kompach

PostNapisane: lut 25, 2019 15:10
przez enwar_user
Witajcie,

mamy w pracy kilka komputerów na których używamy solidworksa 2016 w wersji standard.

Do obróbki profili używamy lasera i następnie zaginamy profile w format ramki.

Rysuję szkic > linia prosta. Następnie nakładam na szkic człon konstrukcyjny - profil zamknięty np. 50x50x3.
Następnie konwertuję ten profil na cześć blaszaną i wykonuję dalsze operacje jak np. otworowanie i podcięcia.
Na koniec daję szkic zgięcia by z prostego profila zrobić zamkniętą "ramkę". Wszystko to po to aby można było zapisać taki model w formacie igs jako prosty profil do wycięcia na laserze i późniejszego zagięcia na krawędziarce. Efekt końcowy zamieszczam w załączonych grafikach, łącznie z drzewkiem operacji. Problem pojawia się momencie konwersji pliku na igs. Otóż software lasera obsługuje tylko ten format plików. Gdy zapisuję od razu model profila do igs to pojawiają się wszystkie krawędzie co jest nie pożądane ponieważ soft lasera dzieli długi profil po każdej linii - jak na grafice i w rezultacie otrzymujemy wiele pociętych segmentów a potrzebujemy jeden profil do gięcia nie spawania :).
Mamy w firmie jeden komputer na którym wystarczy zapisać taki model profila do step a następnie z stepa zapisać do igs. Wówczas otrzymujemy gładki profil bez zbędnych krawędzi. Na pozostałych komputerach ten sposób nie działa. W teorii używamy tych samych plików ustawień solida. By obejść trudność musimy robić szkic na ścianie profila, następnie rzutować geometrię ze wszystkimi wycięciami i otworami i na koniec zrobić wyciągnięcie na grubość ścianki profila tak by uzyskać gładką powierzchnię.

Macie może pomysł co robimy źle i dlaczego na jednym komputerze działa zapis do step i do igs a na pozostałych nie- pomimo pozornie tych samych ustawień w solidach na wszystkich komputerach?

Z tego co wiem laser jest jakąś chińszczyzną - o ile ma to jakieś znaczenie :)

Re: [solidworks 2016] Zapis step -różny wynik na 2 kompach

PostNapisane: lut 25, 2019 21:05
przez bildder
Dziwny sposób rysowania, ale OK, nie tego dotyczy pytanie.

Żeby pozbyć się krawędzi można użyć funkcji usuń i załataj ścianę. A w ogóle żeby ich nie było to w edycji rozłożonego modelu musi być zaznaczone scalaj ściany.

Poza tym jeżeli występują różnice podczas zapisu tzn. że trzeba zajrzeć do opcji - tam są zapewne ustawienia.

Re: [solidworks 2016] Zapis step -różny wynik na 2 kompach

PostNapisane: lut 26, 2019 12:34
przez enwar_user
Dziękuję za pomoc, postaram się sprawdzić. Co do sposobu rysowania. Nikt mnie z solida nie szkolił, jeśli istnieje szybszy/ prostszy sposób na narysowanie takiej ramki z giętego profila to chętnie się dowiem jak to zrobić.

Co do ustawień solida: porównywałem okno po oknie na obu komputerach i wszystko jest tak samo poustawiane (teoretycznie) a i tak jest różnica w zapisie. Dodatkowo na każdym komputerze mamy wgrane za pomocą kreatora kopiowania ustawień ten sam plik.

Re: [solidworks 2016] Zapis step -różny wynik na 2 kompach

PostNapisane: lut 26, 2019 14:57
przez bildder
Jeżeli mam cokolwiek podpowiedzieć to musiałbym obejrzeć plik SW oraz plik docelowy (ten iges - jaką ma formę) - wówczas mogę się odnieść co do całości.

Jeżeli plik nie może być tutaj udostępniony to proszę na priv.

Re: [solidworks 2016] Zapis step -różny wynik na 2 kompach

PostNapisane: lut 28, 2019 13:40
przez enwar_user
Sprawa się wyjaśniła. Okazało się że nie zapis a ponowny odczyt pliku sprawiał nam problem. Zapisaliśmy plik do step. Następnie wybraliśmy otwórz, wybraliśmy z listy rodzaj pliku step. Pojawił się dodatkowy przycisk z opcjami. Tam wystarczyło zaznaczyć "scalaj elementy" i po otwarciu takiego pliku nie ma tych dodatkowych krawędzi. teraz możemy zapisywać do igs.

Jeszce raz dziękuję za chęć niesienia pomocy :)
Pozdrawiam