Strona 1 z 2

Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna Z

PostNapisane: paź 16, 2020 12:33
przez Grander
Cześć

Mam problem z autocadem, konkretniej chciałbym rysować w 3D więc przechodzę w tryb modelowania (3D modeling).

I tu pojawia się problem, autocad nadal rysuje mi w płaszczyźnie np mam linie o rzędnych z=0 i z=1 gdy zaznaczę koniec linii o rzędnej z=1 to autocad łapie tylko punkty z płaszczyzny z=1. Gdy chce ze sobą połączyć 2 punkty np. z=2 z punktem który znajduje się na płaszczyżnie z=1 to program tworzy odcinek który jest tylko w płaszczyźnie z=2 (łączy tylko po X i Y a już po Z nie)


komendy:
OsnapZ = 0 - nic nie daje
Elev - mogę tylko zmienić rzędną na której rysuje ale nadal nie mogę zrobić lini łączącej różne poziomy

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

PostNapisane: paź 16, 2020 14:40
przez gieborywar
Zmień widok na jakiś izometryczny, albo po prostu shift+środkowy przycisk myszki i masz orbitę.
Jak muszę coś połączyć z różnych poziomów, to tak własnie robię. Zmiana widoku pomaga w orientacji.

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

PostNapisane: paź 28, 2020 09:46
przez Grander
gieborywar napisał(a):Zmień widok na jakiś izometryczny, albo po prostu shift+środkowy przycisk myszki i masz orbitę.
Jak muszę coś połączyć z różnych poziomów, to tak własnie robię. Zmiana widoku pomaga w orientacji.


Fajnie, że odpisałeś :)


To niestety nie rozwiązuje problemu

Nawet gdy jestem w widoku 3D (widzę wszystkie osie (x,y,z) ) to Cad nadal rysuje w jednej płaszczyźnie tak jak wyżej napisałem.

Czyli chcę stworzyć linie w przestrzeni. Punkt początkowy [0,0,0] najeżdzam kursorem we wcześniej przygotowany punkt o współrzędnych [1,1,1] - klikam - a Cad robi mi linie z punktu [0,0,0] do [1,1,0]

Może to trywialne, ale nic nie zmieniałem w ustawieniach Cada i właśnie tak zaczął się zachowywać, nie wiem o co chodzi

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

PostNapisane: paź 28, 2020 11:00
przez gieborywar
A jak wprowadzasz "z ręki" współrzędne początku i końca linii to też nie łapie drugiego "Z"?

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

PostNapisane: paź 29, 2020 17:43
przez Grander
Tak, jak już z palca wbije odpowiednie rzędne to linia je przyjmie, więc na prawdę jest to dla mnie dziwne, że kursorem nie łapie

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

PostNapisane: paź 30, 2020 09:46
przez kszyho
Masz włączone ORTHO?

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

PostNapisane: lis 01, 2020 22:21
przez kluska
włącz w opcjach
Obrazek

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

PostNapisane: lis 04, 2020 11:17
przez Grander
Ciesze się, że odpisujecie, ale to nadal nie to :(

Mam wyłączone ORTHO

I mam włączoną opcję która jest wskazana wyżej. przesyłąm screena moich opcji:

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

PostNapisane: lis 04, 2020 12:33
przez kszyho
To zobacz co będzie jak włączysz ORTHO. Generalnie to w 3D to też rysujesz na płaszczyznach tylko trzeba je odpowiednio ustawiać.

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

PostNapisane: gru 21, 2021 13:19
przez Grander
Cześć

wracam do tematu bo jednak czasami się przydaje to 3d, komenda ortho nic nie zmienia, może pokaże jak to dokładnie wygląda

Chciałbym dorysować pionową linie zgodną z kierunkiem Z jak widać na zdjęciu nr 1
1.png


Rysuje linie która teoretycznie idzie w kierunku Z - a przynajmniej zawsze gdy tak rysowałem to autocad sam wyczuwał ze chce rysować w kierunku Z (zdjęcie nr 2)

2.png
z


A ostatecznie wychodzi coś takiego jak na zdjęciu nr 3

3.png