Strona 1 z 1

parametry-CATIA

PostNapisane: lut 01, 2006 19:21
przez bestia82
Witam,
jestem w assembly design, i mam tu 4 elementy.i poprzez zmiane paramteru chce sterowac ich aktywnością tzn.na jeden z tych elementów chce nakładac pozostałe:
- nakłdam pierwszy , potem ustawiam parametrycznie jego znikanie, po czym w to samo miejsce nakładam drugą częśc itd. ustawiam znikanie , po czym wstawiam kolejny element.

mam z tym problem :(
prosze o odpowiedż, z góry dziękuje

Re: parametry-CATIA

PostNapisane: lut 03, 2006 09:22
przez JuveFan
utworz sobie np. parametr typu STRING.
Nastepnie napisz prosta regułe:
if string1 jest aktywny then hide/deactivate obiekt1
else
...

i tak powinno Ci zadzialac.

(o ile o to Tobie chodzi..)

Re: parametry-CATIA

PostNapisane: lut 07, 2006 00:49
przez ///RSth
Poczytaj jak się tworzy makra.
( to naprawde nie jest trudne ! )

Wysłałem Ci mejla :)

Re: parametry-CATIA

PostNapisane: lut 07, 2006 20:26
przez bestia82
dziękuje:)

dostałam,właśnie na niego odpisuje :)

szkoda że to nie jest opisane w ktorejś z książek :? ( niewiem co to są makra :oops: ). tak jak "radziliście"zaopatrzyłam sie w nie-i nie żałuje :D
podrawiam
bestia

Re: parametry-CATIA

PostNapisane: lut 08, 2006 17:01
przez bestia82
hej
Szukam linków na temat parametrów i pisania reguł( Formula,Rule editor)
pozdrawiam i z góry dziękuje

Re: parametry-CATIA

PostNapisane: lut 09, 2006 13:10
przez bestia82
(o ile o to Tobie chodzi..)

chodzi mi o parametr boolean.
a w którym miejscu pisze sie te reguły ??

Re: parametry-CATIA

PostNapisane: lut 10, 2006 10:46
przez JuveFan
boolean - czyli true / false.

W tym momencie bedziesz miał sytuacje
jezeli parametr x ma wartosc true
then costam costam
else costam costam

czyli aktywacja / deaktywacja parametru x bedzie powodowała .. costam :p

true / false moze mało mówic. Dlatego proponuje parametr STRING, ktory bedziesz mogł sobie z drzewka swobodnie przełaczac. Przykładowo tworzysz parametr "aktywacja" typu string z wartosciami "aktywny","nieaktywny".
Dwuklik na drzewie na tym parametrze i jestes w stanie zmienic jego wartosc. Duzo wygodniej niz ustalanie warunku if parametr x activity = true ... No i wyglada tak bardziej "user friendly" ..moim zdaniem oczywiscie :P

A gdzie wpisac - odpisalem Ci w innym temacie.

Re: parametry-CATIA

PostNapisane: lut 10, 2006 18:57
przez bestia82
dziekuje:)