Strona 1 z 1

proe a catiav5r14

PostNapisane: mar 07, 2006 14:04
przez siek
witam

przymierzam sie do przesiadki z proe na catie v5r14
od razu rzucila mi sie w oczy totalnie inne podejscie do sprawy, ale staram sie nie uprzedzac i mialbym na wstepie kilka pytan:
czy w Catii tez jako referencje mozna dac osie? jak dotad nawet nie potrafie takowej wstawic - podobnie z dodatkowymi planami pod roznymi katami (zazwyczaj budowalo sie je na referencjach do osi)
czy jest tu funkcja odpowiadajaca suppress w proe?
czy jest mozliwe zrobienie durszlaka (tj. polsfery i otworow) - w proe zajmowalao mi to 5 minut, wystarczylo stworzyc referencje i zrobic pattern, ale tutaj nie mam pojecia jak to ugryzc?
czy ktos ma podobne doswiadczenia w przesiadce z proe na catie?
ja mam ponad 3 lata dosiadczenia z proe (2001, wf i wf2), ale przyznam, ze jak na razie to do catii podchodze jak do jeza
pozdrawiam i z gory dziekuje

pawel

Re: proe a catiav5r14

PostNapisane: mar 07, 2006 22:12
przez leszek_leszek
Cześć.

Mam prośbe. Od niedawna zainstalowałem ProE Wildfire2.0 i chciałbym na nim troche popracować.Niestety nie mam żadnej literatury do nauki.
Praktycznie nic o nim nie wiem.Czy masz może jakąś literature do niego w języku polskim, a może znasz jakieś stronki skąd można takie coś zciągnąć.Ja pracowałem w SolidWorks, mam również Catie V5R10.
do Catii to mam nawet jakieś materiały,więc jak chcesz to moge Ci przesłać chociaż jest tego sporo, ale jakoś by sie to wysłało.Tylko Ty pisałes o CatiiV5R14 ja mam te materiały ale do V5R10, ale jak dopiero co zaczynasz w tym programie to i to by było dobre.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Jak co to pisz na maila: leszek_leszek@o2.pl

Re: proe a catiav5r14

PostNapisane: mar 07, 2006 22:16
przez leszek_leszek
Acha jeszcze jedno.
W moim adresie email pomiędzy leszek leszek jest _ tzn. leszek_leszek no i dalej.
Sorki, że tak Ci to opisuje ale juz miałem tak że nie przychodziły do mnie maile od znajomych.

Re: proe a catiav5r14

PostNapisane: mar 08, 2006 08:30
przez ///RSth
Siek - Catia i PROE to dwa zupełnie różne systemy.
Pracuje się w nich zupełnie inaczej, w CATIA nie
tworzy się generalnie referencji jak w PROE. Podejście
do modelowania znacząco się rózni.

Odnośnie Catia, to polecam dwa forum:
www.catia.com.pl i www.catiav5forum.com

Tak przy okazji:
Z tego co mi kumpel mówił, który mieszka w UK -
to w UK i Irlandii brakuje tysięcy projektantów ze
znajomoscią PROE. Anglicy podobno są ograniczeni
umysłowo i niechcą się uczyć PROE. To samo
dotyczy Unigraphicsa, brakuje im ludzi do UG.

do ///RSth

PostNapisane: mar 08, 2006 09:43
przez PJ
Chlopie przestan prosze p*** takie bzdury, co to jest za tekst ?

*w UK i Irlandii brakuje tysięcy projektantów ze znajomoscią PROE*

jaka branza ? jaki przemysl ?

*Anglicy podobno są ograniczeni umysłowo i niechcą się uczyć PROE*

no tu przeszedles sam siebie, shame on you

*to samo dotyczy Unigraphicsa*

ok kilka tysiecy x2 to mamy dziure w przemysle jak Row Marianski :-) gospodarka lezy i kwiczy ...

aha i bez obrazy to konstruktywna krytyka

P.

Re: proe a catiav5r14

PostNapisane: mar 08, 2006 21:27
przez leszek_leszek
Cześć.

Dobra wszystko sie zgadza, że ProE i Catia się różnią, ja temu nie przecze.
Ja pytałem czy masz jakieś materiały do nauki ProE, bo chciałbym sie z tym programem zapoznać.Jak masz to czy możesz je udostępnić?