Strona 1 z 1

Operacje Boolowskie w Inventorze

PostNapisane: mar 20, 2007 13:42
przez Gumaty
Czy Inventor oferuje dodawanie i odejmowanie, ewentualnie część wspólną (operacje boolowskie) dla jednej części po stworzeniu dwóch solidów w ramach jednego pliku ipt. Inne programy CAD to oferują a tu nie mogę znaleźć. Kolejne pytanie: czy jest możliwość przycinania solida płaszczyzną. Potrzebuję ściąć narożniki płaszczyznami pod kątem 10 stopni (fazowanie w tym przypadku nie bardzo się tu nadaje). W Catii taką operację wykonuję z palcem w nosie, a tu nie mogę tego znaleźć. Z góry dziękuję

Arek

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

PostNapisane: mar 20, 2007 18:25
przez nql
Na pierwsze pytanie : NIE
Na drugie: TAK

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

PostNapisane: mar 20, 2007 19:54
przez cashan
Zapoznaj się z narzędziem "sculpt".

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

PostNapisane: mar 21, 2007 12:07
przez xandra
operacje na bryłach robi się narzędziem KOMPONENT POCHODNY
cięcie powierzchniami - RZEŹBA

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

PostNapisane: mar 21, 2007 21:06
przez nql
xandra napisał(a):operacje na bryłach robi się narzędziem KOMPONENT POCHODNY

Ale nie w ramach jednego pliku jak chcial kolega...

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

PostNapisane: mar 24, 2007 22:26
przez tomi
czy ktos probowal narzedziem rzezba wyciac otwor/kształt w bryle ograniczony z czterech stron plaszczyznami?jak dotad "lapie" max trzy plaszczyzny.zamiast konczyc wyciecie na czwartej usuwa material do konca. dziwny problem ale wystepuje.

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

PostNapisane: gru 02, 2018 20:35
przez Mirek999
Odświeżam temat.
Czy w Inventorze 2014 jest możliwość stosowania operacji Boolowskich w złożeniu?
(nie chodzi mi o generatora ram.)

Pozdrawiam

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

PostNapisane: gru 06, 2018 21:09
przez tomaszjar
Skopiuj do jednej części druga część - Polecenie kopiuj Obiekt
jak skopiujesz jako powierzchnię to odejmij poleceniem Rzeźba
a jak cześć skopiujesz jako bryła to masz część składającą się z 2 niezależnych brył i możesz użyć polecenia Kombinacja

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

PostNapisane: gru 07, 2018 11:07
przez Mirek999
Dzięki za odpowiedź.

Swoją drogą, może Autodesk pomyślałby nad narzędziem do operacji Boolowskich w zwykłych wieloelementowych złożeniach?

To byłoby duże ułatwienie.