Strona 1 z 4

Inventor kilka problemów

PostNapisane: mar 16, 2015 18:06
przez brk2511
Witam wszystkich forumowiczów
Mam kilka pytań odnośnie programu Inventor prof 2011
Zależy mi na skonstruowaniu złożenia gdzie dwie lub więcej części będzie zależnych od siebie tzn
element pierwszy to wyciągnięcie blachy przez kształt kołnierza gdzie zmiana jednego wymiaru w szkicu dzięki kilku zależnością pociąga za sobą szereg innych zmian co bardzo fajnie wychodzi.
Moje pytanie dotyczy tego jak do danego kształtu blachy przypisać kolejną część np kołnierz kryzę która będzie się dopasowywała do zmian np średnicy, zarysu szkicu wyciągnięcia blaszanego ? Docelowo chciałbym aby kilka elementów spiąć w ten sposób.
Moje kolejne pytanie dotyczy tego w jaki sposób utworzyć swój standard rysunku czyli po każdym otwarciu nowego projektu widzę swoje ustawione a nie domyślne parametry takie jak grubości blach, rodzaje materiałów, style wymiarów itp. W jaki sposób tworzy się własną bibliotekę części znormalizowanych przypisanych do mojego standardu ? Apropos stylów wymiarowania prosiłbym o podzielenie się jakich ustawień używacie nie mogę znaleźć odpowiednich, wymiary są albo nieczytelne albo kiepsko dopasowane do rysunku albo mało estetyczna czcionka może są jakieś typowe, uniwersalne podstawowe style które po prostu wypada ustawić. Wiem że kiedyś na kursie takowe ustawiałem ale to było tak dawno że mało z tego pamiętam
Przepraszam za takiego tasiemca ale chciałbym zaaplikować jak największą ilość wiedzy ponieważ wracam do programu po długiej rozłące

Re: Inventor kilka problemów

PostNapisane: mar 16, 2015 20:25
przez gambolo
w module złożenia robisz szkic lub szkice zależne od siebie, później generujesz party (elementy) które maja powiązania do tych szkiców

zmiana wymiaru w szkicu głównym dale ci automatyczna aktualizacje w podrzędnych elementach

to tylko jedna z metod ktore mozna zastosowac

Re: Inventor kilka problemów

PostNapisane: mar 17, 2015 08:13
przez brk2511
A czy mógłbyś opisać w jaki sposób taki szkic utworzyć ?

Re: Inventor kilka problemów

PostNapisane: mar 17, 2015 12:03
przez gambolo
moduł złożenie - tworzysz szkic bazowy (nr 1)
wstawisz element (bryła lub blacha)
element edytujesz w module złożenia
tworzysz nowy szkic (nr 2)
podczas edycji szkicu kopiujesz sobie potrzebne linie ze szkicu nr 1 - są powiązane już na stałe ze szkicem nr 1
budujesz element (pogrubienie, wyciągnięcie)

itd..


http://help.autodesk.com/view/INVLT/201 ... C9AF248840

Re: Inventor kilka problemów

PostNapisane: mar 17, 2015 12:26
przez kruuger
http://cadsetterout.com/inventor-tutori ... technique/
poprzegladaj i zobacz ktora najbardziej ci spasuje
k.

Re: Inventor kilka problemów

PostNapisane: mar 23, 2015 12:01
przez brk2511
Witam dziękuję za pomoc ale nijak nie jestem w stanie sobie z tym poradzić
Poniżej załączam dwie grafiki obrazujące problem
Tworzę wyciągnięcie blachowe z konturu, zarys całego koryta zmienia się w zależności od grubości blachy
Więc kryza jako element drugi musi bazować na krawędziach tnących elementu pierwszego (oczywiście przy starcie z tej samej płaszczyzny) Niestety po zmianie średnicy okręgu z którym powiązany jest zarys/kontur blachy lub przy zmianie grubości blachy wymiar/krztałt kryzy nie ulega zmianie :? Nie wiem co robię źle ale z waszych pewnych wypowiedzi wnioskuję że efekt na jakim mi zależy jest to do osiągnięcia

Re: Inventor kilka problemów

PostNapisane: mar 24, 2015 19:38
przez tomaszjar
Modelowanie szkieletowe - cześć pochodna.
Możesz to zrobić przez dodatkowy plik w którym będzie szkic parametryczny, kilku części.
1. Zrób szkic (część) w którym zmiana parametrów będzie działała np:

ScreenShot655.jpg


Zapisz ten plik jako np: szkic bazowy

Zrób nowy plik części
przejdź do zakładki Zarządzanie/wyprowadź - Derive (tak chyba jest w wersji PL)
ScreenShot656.jpg


wskaż plik - szkic bazowy, OK
masz teraz nowy plik w którym jest wstawiony szkic.

Zrób z jednego szkicu kołnierz.
ScreenShot657.jpg

zapisz plik

Powtórz to dla drugiego szkicu i zbuduj drugą część blachową.
ScreenShot661.jpg


Potem poskładaj to w zespół.
ScreenShot659.jpg


W wyniku tego masz części i zespół parametryczny sterowane z jednego pliku szkicu.
Możesz do tego dorobić rysunki
Jest to jedna z lepszych metod na budowanie zespołów parametrycznych.

Re: Inventor kilka problemów

PostNapisane: mar 25, 2015 16:19
przez brk2511
Super sprawa udało się jeszcze raz dziękuję za pomoc jakby się dało postawiłbym piwo :)

Kolejny problem to tak jak wcześniej wspomniałem nie potrafię poradzić sobie z ustawieniami stylów i standardów Chodzi o style wymiarowania ,wielkości i grubości grotów strzałek,wielkości czcionki wymiarów, czcionki opisów. Po ustawieniu kilku parametrów Inventor sam wraca do ustawień domyślnych. Podobnie jest z parametrami grubości blach mam np. kilka elementów blaszanych chciałbym aby po ustawieniu np materiału lub grubości konstrukcji blachowej parametry te dotyczyły innych modeli tworzonych w danym projekcie z blachy (przy zaznaczonej opcji użyj grubości z zasady) Niestety każdy nowy element blaszany ma swój nowy domyślny styl chyba lokalny jeżeli dobrze domniemam ( lokalny czyli dla jednej części ? Globalny czyli dla wszystkich części ? )

Re: Inventor kilka problemów

PostNapisane: mar 25, 2015 21:38
przez tomaszjar
cały wpis:
http://forum.cad.pl/post7697977.html?hilit=styl%20wymiarowania#p7697977


Opis tego co masz zrobić:
Zmiany które wprowadzasz są tylko w projekcie który robisz, tylko w danym dokumencie.
Zmiany musisz zapisać do biblioteki styli.

1. Zamknij wszystkie otwarte dokumenty w Inventorze
2. Przejdź do Projekty - zmień opcję Użyj biblioteki stylów - ZAPIS i ODCZYT
3. Otwórz rysunek , wprowadź zmiany do stylu wymiarowania
4. Zakładka Zarządzanie/Style i standardy/ZAPISZ
5. Wybierz - Tak dla wszystkich
6. Pliki/zapisz kopie jako/Zapisz kopię jako szablon
i już masz zapisane style wymiarowani , tekstu, itp w bibliotece.

Re: Inventor kilka problemów

PostNapisane: sie 13, 2015 15:56
przez brk2511
Witam
Mam kolejne pytanie do szanownych forumowiczów
A dokładnie tworząc element w w formacie ipt chcę go podzielić na dwie części. Wybieram opcję podziel w wyniku czego powstają dwie bryły. W jaki sposób można potraktować te bryły aby uzyskać plik .iam ? W chwili obecnej mam dwie bryły w pliku ipt których nie mogę nigdzie wrzucić odrębnie. Chodzi mi o podział jednego elementu w wyniku czego zostaną utworzone dwa nowe odrębne elementy