Strona 1 z 1

Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

PostNapisane: wrz 04, 2006 23:16
przez volt220
Potrzebuje pomocy.Jak zrobić frez kształtowy(np.do obróbki wielowypustow albo zębow kola) który potem bedzie w magazynie w EdgeCAM?

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

PostNapisane: wrz 05, 2006 08:47
przez shilkadriver
Wlacz sobie pasek "Grafika Narzedzia" (Prawy klawisz myszy na ktorykolwiek z pasków -> Paski...-> zaznacz Grafika Narzedzia).
W pasku masz wszystko co Ci potrzeba. Rysowanie ostrza, trzonka, uchwytu... i Zapis. Pasek wyglada tak.
Rysujesz sobie ksztalt ostrza (wystarczy jedna strone bo to przecie narzedzie obrotowe)
np. tak jak na przykladowym rysunku.
Zapisujesz grafike jako plik *.csv, oczywiscie klikajac na "Zapisz narzedzie" w pasku "Grafika narzedzia". Wlaczasz magazyn narzedzi, klikasz "Dodaj" i w zakladce "Geometria" na samym dole wskazujesz mu plik z grafika ostrza ktore narysowales. Przykladowe narzedzie ktorego ksztalt narysowalem wczesniej, juz po zdefiniowaniu trzonka wyglada w magazynie tak

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

PostNapisane: wrz 05, 2006 09:19
przez Blemi
shilkadriver napisał(a): narzedzi,

nasunęło mi si etakie pytanie
czy EdgeCAM pozniej dowolnie narysowane narzedzie bieże do przeliczenia toru ruchu narzędzia (np na powierzchni swobodnej) ? czy to tylko tak do wizualizacji, np pokazać jak obrobić profil kształtowy

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

PostNapisane: wrz 05, 2006 11:12
przez shilkadriver
Edge Cam pozniej wogole dziwnie pokazuje niestandardowe narzedzia. A czy bierze wymiary z geometrii ostrza to nie wiem ale chyba tak. Nie korzystalem z tego nigdy bo uzywam standardowych frezikow ale mysle, ze powinien uwzglednic ksztalt ostrza przy generowaniu sciezek.

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

PostNapisane: wrz 05, 2006 14:14
przez volt220
A czy da się obrobić wszystkie zeby kola w EdgeCAM,trzeba wybrać jakiś odpowiedni postprocesor?

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

PostNapisane: wrz 05, 2006 20:10
przez shilkadriver
Pewnie trzeba by dodac 4 os zeby obracala podzielnica z zamocowanym polfabrykatem kola.

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

PostNapisane: wrz 07, 2006 07:49
przez Ivaho
Tak dokladnie.
Ale jak mamy procesor 3 osiowy mozemy program zmodyfikowac a mianowicie zrobic go recznie jako petle lub cykl a pomiedzy nimi wstawic juz tez recznie obrót 4-tej osi o pożadany kąt.
To działa.

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

PostNapisane: wrz 08, 2006 14:09
przez volt220
A czy mógłby mi ktoś przesłać przykład obróbki kola zebatego w EdgeCAM?Potrzebny jest mi taki przykład aby obrobić kolo,które juz zamodelowałem w CATIA,a to wszystko potrzebne jest mi do pracy dyplomowej.
Jakby ktoś mógł,to proszę przesłac na adres: v220@wp.pl
Z góry bardzo dziekuje.
Pozdrawiam
volt220