Strona 1 z 1

Problem z SolidCAM

PostNapisane: gru 13, 2006 20:30
przez NEO
Witam
Mam problem z SolidCAM2005 a dokladnie podczas obróbki elementów pookręgu program generuje mi ścieżkę w postaci małych odcinków czyli zamiast okręgu wychodzi mi wielokąt. Nie można tego zmienić w żaden sposób czy w chropowatości powierzchni czy tolerancji próbowałem już na wiele sposobów.
A co najlepsze tak wygląda obrobiony element na frezarce a jak robie elektrody to niezbyt to jest zadawalające.
Jesli by ktoę wiedzial jak to zlikwidować to proszę o odpowiedz

Re: Problem z SolidCAM

PostNapisane: gru 13, 2006 21:25
przez Blemi
ten problem to nie tylko w solidCAM, nie znam go , ale powinienieś zmienić tolerancje, lub masz kiczowaty postprocesor, tzn nie generuje ci interpolacji, lub ma do bani tolerancje zdefiniowaną, poszukaj w opcjach może znajdziesz wyjscie kodu na interpolacje a nawet jak to zaznaczysz i dalej lecą odcinki no to post jest zchrzaniony.
Zobacz jeszcze sobie dane pośrednie tzn CLS-a, może program nie tak coś robi

Re: Problem z SolidCAM

PostNapisane: gru 13, 2006 21:32
przez kristoov
Być moze masz ustawiona za duza wartosc tolerancji sciezki lub cieciwy(w roznych programach roznie sie to nazywa).Proponuje 0.05 a jak nie to 0.005.
Pozdrawiam.

Re: Problem z SolidCAM

PostNapisane: gru 14, 2006 01:59
przez NTS
Tradycyjnie proponuję poprosić o pomoc resellera SolidCAMa ostatecznie od tego są żeby pomagać w tego typu problemach - chociaż podzielam pogląd moich poprzedników, że problem jest zapewne w odwzorowaniu obrabianej powierzchni, żaden CAM nie obrabia bowiem rzeczywistego detalu tylko jego matematyczne odwzorowanie uzyskiwane najczęściej poprzez triangulację czyli pokrycie z jakąś konkretną tolerancją obrabianego modelu siatką trójkątów (czasami czworokątów zależnie od systemu CAM) i zapewne takie kształty uzyskujesz po obróbce czyli zamiast gładkiej powierzchni siatkę połączonych płaskich ścianek trójkątnych bądź prostokątnych. W praktyce nie obrabiamy nasz rzeczywisty detal tylko tą właśnie siatkę trójkątów. Drugą sprawą jest tolerancja obróbki (tolerancja ścieżki narzędzia) najczęściej traktowana jako tzw. maksymalna wysokość chropowatości czy jak kto woli maksymalna wysokość cięciwy "hordal hight". W zależności od jej wartości możesz np. uzyskiwać w pewnych obszarach modelu naddatki materiału lub podcięcia. Trudno jest to opisać słowami bez rysunku poglądowego. Ostatecznie jak nałożą Ci się te dwie tolerancje (dokładności odwzorowania) czyli tolerancja triangulacji modelu i tolerancja ścieżki narzędzia możesz uzyskać w efekcie rezultat obróbki znacznie odbiegający od ideału. Najczęściej tolerancja triangulacji powinna być parokrotnie większa od tolerancji ścieżki narzędzia, żeby uzyskać w miarę przyzwoite rezultaty.
Kolejną rzeczą jest właściwy postprocesor który potrafi interpolację liniową (czyli ciąg ruchów liniowych) zamienić na interpolację kołową (zamiast ciągu linii tam gdzie to jest możliwe wstawiane są z zadaną tolerancją łuki). Taki postprocesor potrafi nam znacznie wygładzić efekt naszej obróbki. Najlepiej, żeby taki postprocesor wstawiał łuki nie tylko przy obróbkach 2.5D ale również 3D ale w tym wypadku uzależnione jest to od układu sterowania jaki posiada nasza obrabiarka i tego czy jest ona w stanie właściwie zinterpretować interpolację kołową występującą nie tylko w płaszczyźnie xy ale również xz i yz.

Re: Problem z SolidCAM

PostNapisane: gru 30, 2006 13:57
przez Jax
mam ten sam problem, radzicie zmniejszyc tolerancję czy zwiększyć?
a jeśli wchodzi w rachube rekonfiguracja postprocesora to kto umiałby to zrobić? Dodam, że mam wersje demo.

Re: Problem z SolidCAM

PostNapisane: gru 31, 2006 12:58
przez yakuza
Cześć Wazną sprawą jest tez skąd model mamy , nie jest to zancznie widoczne ( kształt zrobionego detalu )kiedy np jezeli chodzi o solid cama model robiony jest w solid worksie przy dosc wysokiej tolerancji pr. camującego siegajacej 0.01mm, jezeli w innym programie jest model wykonany , to dla solid cama jest wazny import, najłagodniej przyjmuje on bowiem pliki poza sldrpt.pliki parasolid ( .x_t, .X_b, xmt_txt., xmt_bin), pózniej pliki acis ( . sat), a jeszcze ok sa pliki stepa ( .step, stp.)
, z doswiadczenia wiem ze nie dobre sa pliki .igs, poniewaz nie mają one zapisu bryłowego , tylko powierzchniowego , zamienia on bowiem bryłe na powierzchnie. :(, w czasie exportu), Zakładając oczywiscie ze interpolacja łukowa jest włączona, bo nie zawsze da sie łukową zrobic !!

Pomińmy nawet rodzaj programu camowskiego , bede wdzieczny jezeli ktoś mi przesle kod , nie w trzech osiach tylko w dwóch z interpolacją łukową o zapisie ( I , J ), iso , lub ( CC , C , itp ) dla Han, Lub ( x.... , y... R.. ) dla hasa , Dal frezarek -- na elipse , układ zawiesdzony w srodku
połowicznym elipsy , przy czym dłuzsza oś niech bedzie pokryta z osią x układu. Moze sie myle , moze sie myle , ale jak nie opiszemy tej elipsy w bardzo dużą ilosc łuków, bardzo bliskiej kształtowi elipsy, nie ma szans na kod , w którym to nie zostanie zaaprokrymwana elipsa na krótkie odcinki lin prostych , Tworzących wielobok zamkniety , opisany na tejze elipsie , pomimo właczonej interpolacji łukowej

Dlatego wg. mnie, ale moge sie mylić , wazny jest interfejs matematyczny programu , czy jest on na jądzrze parasolida ( sw, inv, se, ugx, catia, proE, tflex)
czy an jądrze acisa ( acad , mechanical . rihno, matlab, master, megacad )

Zauwazyć to idzie nawet przy obróbce prostych powierzchniw sc , zauwazalne sa małe trójkąciki na gotowym elemencie , jakią przyjął program siatke elementów skonczonych (MES) , to jest główny problem parasolida jezeli chodzi o podział brył
Jezeli zas wezmiemy jądro mat. acisa , zamienia on w inny sposób , lecz ma gigamntyczne problemy z bardziej skomplikowanymi zapromieniowaniami, i operacjami boolowskimi.

Jezeli chodzi o dziedzine programowania numerycznego i projektowania komputerowego jest dziedziną młodą, szybko rozwijającą sie i stale udoskanala sie .

Re: Problem z SolidCAM

PostNapisane: gru 31, 2006 13:16
przez Ivaho
Spróbuj zrzutowac kontur który chcesz wyfrezowac i zapusc obróbke 3D ale nie z bryły, tylko z profilu. Wygeneruj kod i zobacz czy wypusci ci go w krzywych.

Re: Problem z SolidCAM

PostNapisane: gru 31, 2006 16:10
przez Jax
Jeśli eng dla Was nie problem to ten wycinek Helpu SolidCama wiele wyjaśnia:


SolidCAM generates the tool path in two steps:

SolidCAM generates a mathematical representation of the surfaces and solids of the 3D model geometry inside the given surface tolerance. The information of this triangulation process will be stored in an internal *.fct file that is similar to an STL file.
SolidCAM calculates the tool path using the parameters that have been specified for the tool and the milling strategy to calculate the single steps of the tool on the mathematical model created in the first step. The result of this calculation, the *.pj p-code file, later serves as input to the generation of the actual G-Code file. During this calculation SolidCAM uses the Tool path tolerance that affects on number of single steps in the tool path (accuracy of the tool path).
The tool path tolerance can be defined by the following criteria:

Tool Curvature
With this option the accuracy of the tool path depends on the Tool diameter and the specified tolerance value.

Surface Curvature
With this option the accuracy of the tool path depends on the surface curvature and the specified tolerance value.

Side Step
This tolerance enables you to control the size of a single step that will be constant during the whole tool path.

A small tolerance values will result in more G-Code steps in the G-Code file, but the resulting surface will be closer to the mathematical model.



Surface tolerance

--------------------------------------------------------------------------------
This tolerance controls the maximum deviation of the mathematical representation from the original solids and surfaces of your model.

The 3D model geometry will be triangulated and the resulting facets will be saved in the file modelname.fct in the CAM-Part's folder. The triangulation is performed on the 3D model geometry when you use it for the first time in a 3D Milling Operation. If you use the 3D geometry in another operation, SolidCAM will check the tolerance of the existing *.fct file of this geometry. It will not perform another triangulation as long as the *.fct file has been created within the same surface tolerance.