_

Własne menu tylko w swoim profilu

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Własne menu tylko w swoim profilu

Postprzez mplot » cze 14, 2012 19:58

Witam.
Ostatnio próbuję rozwiązać problem menu w AutoCAD 2010.
Otóż nie wiem dlaczego, ale jeśli pracując np. w profilu "Roboczy" wczytam sobie własne menu za pomocą polecenia MENULOAD to to samo menu widoczne jest w innym profilu np. "Glowny".
Z tego co pamiętam kiedyś tego nie było i każdy profil mógł mieć własne menu.
Czy jest jakaś zmienna systemowa, która pozwoli spersonalizować menu tylko w obrębie własnego profilu ?
Pozdrawiam
Maciek
www.MCAD.com.pl
mplot
 
Posty: 278
Dołączył(a): gru 09, 2009 19:20
Lokalizacja: Poznań

Re: Własne menu tylko w swoim profilu

Postprzez kojacek » cze 15, 2012 08:07

mplot napisał(a): Czy jest jakaś zmienna systemowa, która pozwoli spersonalizować menu tylko w obrębie własnego profilu ?

Nie
mplot napisał(a): Z tego co pamiętam kiedyś tego nie było i każdy profil mógł mieć własne menu.

Ja tak mam zawsze (a używam wielorakich 4-5 profili). Ale:
1) Nowy profil tworzony jest (programowo) na podstawie (kopia) "czystego" profilu AutoCAD-a (utworzonego zaraz po instalacji, i nigdy nie używanego).
2) Po utworzeniu profilu, dodawane są ścieżki i wczytywane jest (własne) menu.
3) W żadnym z profili nie powtarzają się ścieżki dostępu (oprócz standardowej AutoCAD-a, ET) i jednej bazowej własnych lispów (ale tylko lispów nie ma tam menu). Każde menu ma swój subfolder (bo (4))
4) Tak samo wczytywane jest tylko menu AutoCAD-a, ET oraz własne menu związane z profilem. Pewnie to nie ma tutaj znaczenia, ja (nadal) używam (staromodnego) pliku MNU (nie stosuję CUIx).

Sugestia: Może tworzysz nowy profil na bazie istniejącego (z tym (niechciamym później) menu)?
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4712
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: Własne menu tylko w swoim profilu

Postprzez kruuger » cze 15, 2012 08:26

kojacek napisał(a):Sugestia: Może tworzysz nowy profil na bazie istniejącego (z tym (niechciamym później) menu)?

tez bym tak obstawial
takie pytanie. czy jakos w starszych cadach lispy w aktowce nie byly czasem powiazane z profilem ? teraz jest jedna aktowka na wszystkie profile.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4301
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Własne menu tylko w swoim profilu

Postprzez kojacek » cze 15, 2012 08:28

kruuger napisał(a):
kojacek napisał(a):Sugestia: Może tworzysz nowy profil na bazie istniejącego (z tym (niechciamym później) menu)?

tez bym tak obstawial
takie pytanie. czy jakos w starszych cadach lispy w aktowce nie byly czasem powiazane z profilem ? teraz jest jedna aktowka na wszystkie profile.
k.

Nigdym zawodowo aktówki nie wykorzystywał (tylko do prób 2 czy 3 razy)... ale chyba (?) była jedna zawsze
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4712
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: Własne menu tylko w swoim profilu

Postprzez mplot » cze 15, 2012 08:33

Ja też tworzę swój profil programowo jako kopię bieżącego (tj. domyślnego) profilu AutoCADa
Robiłem to już dawno i od dawna mam ten profil utworzony.
Ale powiem co się u mnie dzieje - może będzie łatwiej.
1) Mam 2 ikony autocada na pulpicie, którymi uruchamiam AutoCADa z różnymi profilami dodając w linii "Element docelowy" ciąg: " /p acad" lub /p MojProfil". Profil acad jest też kopią dziewiczego menu AutoCADa
2) Uruchamiam AutoCADa jako MojProfil i wczytuję częściowe menu poleceniem _MENULOAD
3) Pojawiają się nowe panele w menu rozwijanym i nowe paski narzędzi.
4) Zamykam CADa
5) Uruchamiam AutoCADa z profilem domyślnym "acad"
6) Pojawiają mi się na ekranie paski narzędzi wcześniej wczytanego menu, ale brak jest menu rozwijanego.
7) Wpisując polecenie _MENULOAD mam na liście wczytanych menu również te, które zostały wcześniej wczytane w porzednim profilu AutoCADa
8 ) Wywalam te własne menu za pomocą UNLOAD - paski znikają
9) Zamykam AutoCADa i uruchamiam go ponownie z profilem MojProfil.
10) Tutaj już nie mam niestety swojego menu - tylko podstawowe menu AutoCADa.

Nie potrafię załapać mechanizmu AutoCADa zarządzającego plikami menu.
Dodam, że moje własne menu to pliki MNU i MNL
Maciek
www.MCAD.com.pl
mplot
 
Posty: 278
Dołączył(a): gru 09, 2009 19:20
Lokalizacja: Poznań

Re: Własne menu tylko w swoim profilu

Postprzez z » cze 15, 2012 10:05

mplot napisał(a):Ja też tworzę swój profil programowo jako kopię bieżącego (tj. domyślnego) profilu AutoCADa
Robiłem to już dawno i od dawna mam ten profil utworzony.
Ale powiem co się u mnie dzieje - może będzie łatwiej.
1) Mam 2 ikony autocada na pulpicie, którymi uruchamiam AutoCADa z różnymi profilami dodając w linii "Element docelowy" ciąg: " /p acad" lub /p MojProfil". Profil acad jest też kopią dziewiczego menu AutoCADa
2) Uruchamiam AutoCADa jako MojProfil i wczytuję częściowe menu poleceniem _MENULOAD
3) Pojawiają się nowe panele w menu rozwijanym i nowe paski narzędzi.
4) Zamykam CADa
5) Uruchamiam AutoCADa z profilem domyślnym "acad"
6) Pojawiają mi się na ekranie paski narzędzi wcześniej wczytanego menu, ale brak jest menu rozwijanego.
7) Wpisując polecenie _MENULOAD mam na liście wczytanych menu również te, które zostały wcześniej wczytane w porzednim profilu AutoCADa
8 ) Wywalam te własne menu za pomocą UNLOAD - paski znikają
9) Zamykam AutoCADa i uruchamiam go ponownie z profilem MojProfil.
10) Tutaj już nie mam niestety swojego menu - tylko podstawowe menu AutoCADa.
Nie potrafię załapać mechanizmu AutoCADa zarządzającego plikami menu.
Dodam, że moje własne menu to pliki MNU i MNL

Nie masz menu bo go wyładowałeś. Nigdy to nie działo, tak jak opisujesz.
Od zawsze działało tak:
Przełącz się na profil, w którym ma być twoje menu. Menuload i wczytaj swój plik MNS, żadne MNU (to ten sam plik z innym rozszerzeniem).
Przełącz się na inny profil - menu rozwijane znika z paska, jednak po wywołaniu menuload - dalej jest wczytany plik - i tak ma być!
Moim zdaniem błąd polega również na tym, że wczytujesz MNU a nie MNS. MNU - to menu główne, mns - częściowe.
z
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Własne menu tylko w swoim profilu

Postprzez kojacek » cze 15, 2012 10:18

z napisał(a): (...) MNU - to menu główne, mns - częściowe.

eee... po staremu jest tak:
MNU to szablon pliku (tekstowy) - tworzony przez użytkownika. I on wystarczy do stworzenia całego menu.
Po wczytaniu, tworzone są przez AutoCAD-a:
MNC - skompilowany plik menu (binarny)
MNR - plik zasobów menu (binarny - bitmapy)
MNS - plik źródłowy (tekstowy) - odpowiednik MNU
Po utworzeniu ich wczytywany jest zawsze MNC (chyba że MNU ma nowszą datę i wtedy kompilacja następuje od nowa - tworzone są nowe MNC MNR i MNS)
Teraz jest tak:
z defininicji MNU tworzony jest CUIx (zastępujący MNC MNR MNS), który to jest zawsze wczytywany pierwszy (MNU ignorowane). Przedefiniowanie tegoż to wczytanie pliku MNU.
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4712
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: Własne menu tylko w swoim profilu

Postprzez mplot » cze 15, 2012 10:23

Jam piszę własne menu w pliku .MNU po staremu.
Plik ten kompilowany jest i jako ostateczny powstaje skompilowany .CUIX i to on jest wczytywany do AutoCADa.
Tylko nie wiem dlaczego po wczytaniu go we wszystkich profilach AutoCADa jest to menu widoczne ?
Jak w jakimkolwiek profilu go odładuję to również w każdym profilu to menu jest odłączone.
Jacek.
Gdzie można znaleźć opis mechanizmu (logiki) wczytywanie plików menu do AutoCADa ?
Maciek
www.MCAD.com.pl
mplot
 
Posty: 278
Dołączył(a): gru 09, 2009 19:20
Lokalizacja: Poznań

Re: Własne menu tylko w swoim profilu

Postprzez kojacek » cze 15, 2012 10:27

z napisał(a): (...) MNU - to menu główne, mns - częściowe.

Nieprawda. Nie ma różnicy pomiędzy menu głównym a częściowym (oba mają (mogą mieć) rozszerzenia MNU (definicja) i MNS (źródło).
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4712
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: Własne menu tylko w swoim profilu

Postprzez kruuger » cze 15, 2012 10:32

mplot napisał(a):Jam piszę własne menu w pliku .MNU po staremu.
Plik ten kompilowany jest i jako ostateczny powstaje skompilowany .CUIX i to on jest wczytywany do AutoCADa.
Tylko nie wiem dlaczego po wczytaniu go we wszystkich profilach AutoCADa jest to menu widoczne ?
Jak w jakimkolwiek profilu go odładuję to również w każdym profilu to menu jest odłączone.
Jacek.
Gdzie można znaleźć opis mechanizmu (logiki) wczytywanie plików menu do AutoCADa ?

cos tu musisz pomijac. po wczytaniu menu masz ja w partial ?
patial.png
patial.png (3.65 KiB) Przeglądane 631 razy

nie zintegrowales je czasem z acad.menu ?
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4301
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron