_

[AutoCAD] Warstwy

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez badziewiak » lut 05, 2013 12:37

kojacek napisał(a):
badziewiak napisał(a): Mamy swoj standard biurowy uproszczony w stos. do tej normy, ale nie wolno nam tego udostepniac.
To wymyślił niezły głowacz... ;)

badziewiak napisał(a): Generalnie sprowadza sie to do jednej z liter jako branzy, kolejne litery to "inicjaly" firmy, cyfry to rodzaj malowanych instalacji/elementow rysunkowych, kolejna literka to np. linia (w sensie jakakolwiek luzna kreska), czy wymiar, hatch, opis itp. Wiecej szczegolow nie moge podac, choc nie wiem czy nie przeholowalem...

Jest to czytelne?

kojacek

Jak sie przyzwyczaisz to tak. Jesli nie masz instrukcji, to dupa blada.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2300
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 05, 2013 12:40

badziewiak napisał(a): Jak sie przyzwyczaisz to tak. Jesli nie masz instrukcji, to dupa blada.

Czyli: jakby trochę ułatwia, ale nie za bardzo... i pytanie: daje się to utrzymać? Czy są "wybryki"?
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5501
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez badziewiak » lut 05, 2013 13:11

kojacek napisał(a):
badziewiak napisał(a): Jak sie przyzwyczaisz to tak. Jesli nie masz instrukcji, to dupa blada.

Czyli: jakby trochę ułatwia, ale nie za bardzo... i pytanie: daje się to utrzymać? Czy są "wybryki"?
kojacek

Wybryki oczywiscie sa, ale generalnie na upartego mozna z tym zyc. Zreszta najwazniejsze jest trzymanie sie tego, zeby warstwy zawieraly odpowiednie rzeczy. Nazwy juz mniej bola.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2300
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez akor » lut 05, 2013 13:49

Wydaje się, że tutaj:
http://www.nationalcadstandard.org
jest rozwiązanie (oczywiście nie tylko dotyczące warstw).
Pracują już nad tym o ile wiem od kilkunastu lat (chyba najdłużej na świecie) stąd też już V edycja.
Można by się temu przyjrzeć choć trzeba by sypnąć groszem (centem) - 410$.
akor

ps
ale prędzej lub później (a wydaje mi się, że prędzej) czeka nas to:
http://www.nationalbimstandard.org
akor
 
Posty: 603
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 05, 2013 14:54

akor napisał(a):Wydaje się, że tutaj:
http://www.nationalcadstandard.org
jest rozwiązanie (oczywiście nie tylko dotyczące warstw).
Pracują już nad tym o ile wiem od kilkunastu lat (chyba najdłużej na świecie) stąd też już V edycja.
Można by się temu przyjrzeć choć trzeba by sypnąć groszem (centem) - 410$.
akor

ps
ale prędzej lub później (a wydaje mi się, że prędzej) czeka nas to:
http://www.nationalbimstandard.org

Rozwiązania ogólnie są (jest też jakiś (ponoć) mocny British Standard), ale: ważniejsze są pytania - czy są stosowane (?) i utrzymywane (?). Jak by nie było każdy dowolny ale istniejący logiczny system, łatwiej lub trudniej w sposób zautomatyzowany można prawdopodbnie przenieść na inny. Problemem jest to - czy taki system istnieje i czy jest stosowany. Co (i czy) stosujesz coś u siebie?
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5501
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kamild » lut 05, 2013 15:24

Póki projekt krąży w obrębie biura - nie ma problemu z nazewnictwem i higieną pracy. Jak wychodzi na zewnątrz i wraca - jest sieczka. Od architekta wraca przeskalowany w cm. Od branżystów z ich warstwami. Podkłady z geodezji też są z pupki.
Kiedyś się wkurzałem i chciałem zmieniać świat. Teraz mi wszystko jedno - projekt ma ładnie wyglądać na papierze.
Standard jaki jest u nas, to coś zbliżonego do BestCAD.

ps: najbardziej nie lubie jak ktoś rysując np. szczegóły przeskalowuje rysunek :evil:
Obrazek
Avatar użytkownika
kamild
 
Posty: 356
Dołączył(a): kwi 28, 2009 10:45

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 05, 2013 16:22

kamild napisał(a): Póki projekt krąży w obrębie biura - nie ma problemu z nazewnictwem i higieną pracy. Jak wychodzi na zewnątrz i wraca - jest sieczka. Od architekta wraca przeskalowany w cm. Od branżystów z ich warstwami. Podkłady z geodezji też są z pupki.
Kiedyś się wkurzałem i chciałem zmieniać świat. Teraz mi wszystko jedno - projekt ma ładnie wyglądać na papierze.
Standard jaki jest u nas, to coś zbliżonego do BestCAD.

ps: najbardziej nie lubie jak ktoś rysując np. szczegóły przeskalowuje rysunek :evil:


Nie, no wiadomo - wychowanie zewnętrznych jest niemal niemożliwe... ;) ale, (pogdybajmy) ... trzymaliby jakikolwiek porządek... łatwiej byłoby wszystkim. Skalowanie, szczegóły, nieużywanie przestrzeni papieru... to wszystko - osobny temat. Natomiast (powtórzę):
kamild napisał(a):Teraz mi wszystko jedno - projekt ma ładnie wyglądać na papierze.
z obserwacji wynika, zdaje się być codzienną praktyką. Druga sprawa i (też) osobny temat - co rozumiemy przez "ładnie wyglądać"...

ps. wracając do warstw. "z dziś" - przyszedł rysunek od magików, po podobieństwie dwóch warstw wnioskuję że mieli "nasz" podkład:
badarchstandardlayersnext.png
badarchstandardlayersnext.png (8.94 KiB) Przeglądane 318 razy


kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5501
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez notdot » lut 05, 2013 20:15

kamild napisał(a):Teraz mi wszystko jedno - projekt ma ładnie wyglądać na papierze.
a czasu na zrobienie projektu coraz mniej niestety, więc i u mnie też jest porządek wewnątrz, na zewnątrz to walka z wiatrakami
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 301
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez asa » lut 05, 2013 21:27

kamild napisał(a):Póki projekt krąży w obrębie biura - nie ma problemu z nazewnictwem i higieną pracy. Jak wychodzi na zewnątrz i wraca - jest sieczka. Od architekta wraca przeskalowany w cm. Od branżystów z ich warstwami. Podkłady z geodezji też są z pupki.
Kiedyś się wkurzałem i chciałem zmieniać świat. Teraz mi wszystko jedno - projekt ma ładnie wyglądać na papierze.
Standard jaki jest u nas, to coś zbliżonego do BestCAD.

ps: najbardziej nie lubie jak ktoś rysując np. szczegóły przeskalowuje rysunek :evil:


W sumie wynikiem naszej pracy ma być dokumentacja w wersji papierowej (jeszcze długo pewnie), wiec szaleństwo warstwo musimy poskramiać tak by końcowy wyplot nie nastręczał problemów ;)
pozdrawiam ciepło
asa
P.S.
zauważyłem taką zależność im więcej branż tym większy śmietnik, im więcej certyfikatów tym bardziej pyskaci ;) Ostatnio na moją drobną sugestię skierowaną do szkolonej panienki dostałem taki wykładzik, że się aż zamknąłem w sobie :) No cóż nie wyznaję się na tym AC nic a nic :(
pozdrawiam ciepło
asa
asa
 
Posty: 580
Dołączył(a): lut 18, 2007 20:01

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 05, 2013 21:43

kojacek napisał(a):...
ps. wracając do warstw. "z dziś" - przyszedł rysunek od magików, po podobieństwie dwóch warstw wnioskuję że mieli "nasz" podkład:
kojacek

:) a i tak zawsze mogło być gorzej...
Przykładów na pewno można by mnożyć i mnożyć bo fantazja (czy też jej brak) u magików jest czasem nieograniczona.

jako że śledzę regularnie to forum więc m.in. i Twoje wypowiedzi mogę śmiało zaryzykować stwierdzeniem, że rozpoczynając wątek miałeś przygotowany jakiś konkretny zamiar, a tymczasem chyba dyskusja zmierza (narazie) nie w tym zamierzonym kierunku (narzekanie jaki to bałagan ktośtam robi w rysunkach nic tu nie da) więc może Kojacku delikatnie skieruj dyskusję na właściwy płaszczyznę.

Osobiście jestem bardzo ciekawy do czego tu zabrniemy ;).

Pozdrawiam sauron.
sauron-83
 
Posty: 297
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: MarCho