_

[AutoCAD] Warstwy

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 19, 2013 15:24

kojacek napisał(a):Tak miało być?
kojacek


dla mnie w bomba ;)
Sauron.
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 297
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 19, 2013 15:37

kojacek napisał(a):Tak miało być?
kojacek

no i pieknie. nawet z powrotem do dcl :) koniecznie cza dodac dbl klik.
maly zonk chyba w MTL. nie ma mozliwosci przerwania procesu ustalania warstwy bedac juz w okienku.
przydalby sie jakis cancel moze.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4860
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 19, 2013 15:49

kruuger napisał(a):no i pieknie. nawet z powrotem do dcl :) koniecznie cza dodac dbl klik.
maly zonk chyba w MTL. nie ma mozliwosci przerwania procesu ustalania warstwy bedac juz w okienku.
przydalby sie jakis cancel moze.

Dbl się dorobi. Natomiast Cancel był kiedyś (na samym początku). Celowo z niego zrezygnowałem, wychodząc z założenia, ze kazde okienek otwierane jest z "klucza" Zmień - mając jakąs wartość już przypisaną. Jeśli użytkownik nic nie chce zmienić, akceptuje i po krzyku. Jesli zmienia, to wybiera i też ma. Może przekombinowałem, ale też (przyznam) chciałem trochę zaoszczędzić miejsca dla nazwy warstwy. Stąd usunąłem {Anuluj}. W zasadzie można dać, niemniej pewną niekonsekwencją będzie taka sytuacja:
Czysty rysunek, wrzucamy mtl, wybieramy obiekty, od razu mamy wartość domyślną np. <Osie>, jeśli damy <Zmien>, otwiera się okno i jeśli coś wybieramy, okno się zamyka i dokonuje zmian obiektów, teraz jesli byłoby {Anuluj} to co? Ma anulować wszystko (całe polecenie) czy wrócić z powrotem do linii poleceń [Osie / Zmień]?

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5501
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 19, 2013 16:06

kojacek napisał(a):
kruuger napisał(a):no i pieknie. nawet z powrotem do dcl :) koniecznie cza dodac dbl klik.
maly zonk chyba w MTL. nie ma mozliwosci przerwania procesu ustalania warstwy bedac juz w okienku.
przydalby sie jakis cancel moze.

Dbl się dorobi. Natomiast Cancel był kiedyś (na samym początku). Celowo z niego zrezygnowałem, wychodząc z założenia, ze kazde okienek otwierane jest z "klucza" Zmień - mając jakąs wartość już przypisaną. Jeśli użytkownik nic nie chce zmienić, akceptuje i po krzyku. Jesli zmienia, to wybiera i też ma. Może przekombinowałem, ale też (przyznam) chciałem trochę zaoszczędzić miejsca dla nazwy warstwy. Stąd usunąłem {Anuluj}. W zasadzie można dać, niemniej pewną niekonsekwencją będzie taka sytuacja:
Czysty rysunek, wrzucamy mtl, wybieramy obiekty, od razu mamy wartość domyślną np. <Osie>, jeśli damy <Zmien>, otwiera się okno i jeśli coś wybieramy, okno się zamyka i dokonuje zmian obiektów, teraz jesli byłoby {Anuluj} to co? Ma anulować wszystko (całe polecenie) czy wrócić z powrotem do linii poleceń [Osie / Zmień]?

kojacek

w ogole widze ze jak zaznaczymy cos w MTL (ssget) to juz koniec nie ma odwrotu. warstwa zostanie zmieniona nawet przy cancel (bedac jeszcze w linii polecen). w dcl tez moge swierdzic ze jednak zle pozaznaczalem i chce anulowac wszystko.
chyba obsluga bledu to zalatwi ?
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4860
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 19, 2013 16:11

kruuger napisał(a): w ogole widze ze jak zaznaczymy cos w MTL (ssget) to juz koniec nie ma odwrotu. warstwa zostanie zmieniona nawet przy cancel (bedac jeszcze w linii polecen). w dcl tez moge swierdzic ze jednak zle pozaznaczalem i chce anulowac wszystko.
chyba obsluga bledu to zalatwi ?

Nie, trzeba to będzie poprawić, i może rzeczywiście dodamy ten Cancel z powrotem.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5501
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » lut 19, 2013 21:45

kojacek napisał(a):To może od razu tak:
layerstdnextideadialog.png

:?: Nie bawić się w podrzędne okno, tylko zrobić przełącznik funkcja / warstwa?

kojacek

Byłem ostatnio trochę zarobiony więc się nie odzywałem ale właśnie coś takiego miałem zaproponować, przełącznik: warstwa autocada/nazwa opisowa.
także w moim odczuciu schowane było by jednak bardziej estetyczne, a i nie "zabierało" by miejsca na listę warstw.
Ponadto za często to chyba tego by się nie używało tegoż by było w głównym okienku.

nie "zabierało" by miejsca - to nie czasy że pracowało się na monitorach 14 calowych i chyba nie ma problemu żeby okienko było dłuższe a i w razie czego szersze (w lispie nie ma możliwości dynamicznej zmiany wielkości okna przez użytkownika), gdyby nazwy warstw miały by być dłuższe.
Nie rezygnowałbym z przełącznika - jeden lubi nazwę warstwy opisową a drugi tak jak jest zapisana w menadżerze.
Lista wszystkich warstw to chyba nie najlepszy pomysł. Chyba wygodniej przeglądać listę odfiltrowaną (tym bardziej że jest to tylko 10 filtrów) niż przeglądać kilka-dziesiąt (a może -set :) nazw w jednym oknie?
A pod przyciskiem "koloru" wstawiłbym możliwość zmiany koloru. Ale to chyba niemożliwe żeby otwierało się ac okno zmiany koloru? idąc dalej zmiany szerokości i rodzaju linii?
Czy na dole okienka po nazwie warstwy, nie można by było wyświetlić info o szerokości i rodzaju linii (info kolor już jest).
wilda
 
Posty: 248
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 19, 2013 22:55

wilda napisał(a):Nie rezygnowałbym z przełącznika - jeden lubi nazwę warstwy opisową a drugi tak jak jest zapisana w menadżerze.
Lista wszystkich warstw to chyba nie najlepszy pomysł. Chyba wygodniej przeglądać listę odfiltrowaną (tym bardziej że jest to tylko 10 filtrów) niż przeglądać kilka-dziesiąt (a może -set :) nazw w jednym oknie?

ty sam tworzysz plik ini. zrobisz 100 grup i 1000 warstw to bedziesz sie z tym meczel. juz w ini mozna cos przesiac dzieki srednikom i Exclusion.

wilda napisał(a):A pod przyciskiem "koloru" wstawiłbym możliwość zmiany koloru. Ale to chyba niemożliwe żeby otwierało się ac okno zmiany koloru? idąc dalej zmiany szerokości i rodzaju linii?

chyba cie ponioslo. do zrobienie, ale raczej zbedne. robisz to w INI.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4860
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » lut 19, 2013 23:20

Myślałem że stworzy się jakiś standard warstw oparty na tych 10 grupach zaproponowanych przez kj.
Ale nawet w tych 10 grupach może być po ileś tam warstw. Wygodniej przeglądać je przefiltrowane!
Uważam że wszystkie zmiany w ini powinne być możliwe z poziomu programu a nie ręczne zmiany w pliku.
wilda
 
Posty: 248
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 19, 2013 23:51

wilda napisał(a):Myślałem że stworzy się jakiś standard warstw oparty na tych 10 grupach zaproponowanych przez kj.
Ale nawet w tych 10 grupach może być po ileś tam warstw. Wygodniej przeglądać je przefiltrowane!
Uważam że wszystkie zmiany w ini powinny być możliwe z poziomu programu a nie ręczne zmiany w pliku.

ja bym powiedzial ze to program do zarzadzania standardem. kazdy to wykorzysta po swojemu.
oczywiscie gdyby branzowcy trzymali sie podobnych wytycznych to wszyscy byliby happy.
jakas drobna edycja pewnie bedzie.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4860
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 20, 2013 00:54

Z poprawkami, o których mówilismy: jest [Anuluj] w oknie, które kończy polecenie oraz jest obsługa ESC / ENTER jako zakonczenie / rezygnacja w zgłoszeniu kazdego polecenia. Chyba powinno działac - choć nie sprawdzałem szczegółowo - za mało czasu miałem, pobadajcie.
kojacek
Załączniki
LayerStd.lsp
(17.98 KiB) Pobrane 90 razy
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5501
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników