_

[AutoCAD] Warstwy

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 20, 2013 11:29

wilda napisał(a):Myślałem że stworzy się jakiś standard warstw oparty na tych 10 grupach zaproponowanych przez kj.
Ale nawet w tych 10 grupach może być po ileś tam warstw. Wygodniej przeglądać je przefiltrowane!
Uważam że wszystkie zmiany w ini powinne być możliwe z poziomu programu a nie ręczne zmiany w pliku.


Parę słów wyjaśnienia czym jest standard, w moim rozumieniu tutaj prezentowanego rozwiązania. Kiedyś miałem przekonanie że powinno określić się jeden sztywny szczegółowy standard, którego należy się ściśle trzymać, a każde odstępstwo piętnować. Przyznaję iż, było to przekonanie błędne. Praktyka pokazała że takie rozwiązanie jest fikcją. Nie można tego w żaden sposób wyegzekwować, a ilość możliwych rozwiązań tak komplikuje standard że staje się on nieczytelny i niezrozumiały. W konsekwencji bezużyteczny.
Stąd też pomysł, aby standard opierać tylko na głównych ogólnych i wspólnych, a jednoczesnie stosunkowo prostych regułach.
Są to: podział na grupy i wynikający z niego format prefix-ów w nazwach warstw, przypisanie tych samych grup funkcjonalnych dla tego samego typu obiektów rysunkowych, dla wszystkich branż (opisy / wymiarowanie / kreskowanie). Ogólnie rzecz biorąc - oprócz tych trzech grup (08 / 09 / 10), każdy inny podział jest w zasadzie dowolny, a (tylko przy zachowaniu prefix-ów), zawsze spójny i jasny. Nawet "spotkanie" się dwóch różnych standardów, ale opartych tylko na tych zasadach, pozwala w prosty sposób na ich połączenie i uzupełnienie, jeśli trzeba, lub też na bezproblemową "współpracę".
Sam program, który zaczęliśmy tutaj budować w oparciu o ten przykładowy standard, obecnie umożliwia już, korzystanie w podstawowym zakresie, na tworzenie rysunku w prosty, szybki, intuicyjny sposób, w formie ustandaryzowanego wykorzystywania warstw. Cel jakim jest "odłączenie" użytkownika, od zajęcia żmudnego tworzenia, wczytywania, ustalania warstw (zgodnie ze standardem) oraz jego ciągłego utrzymywania, jest (wydaje mi się) w dużym zakresie osiągnięty.
Kolejnym jego rozszerzeniem będzie ogólnie pojęte "zarządzanie" plikiem *.ini standardu. Myślę o wczytywaniu innych plików, tworzeniu wykluczeń grup, ewentualnie jakiejś edycji warstw w ramach standardu (a to chyba najpóźniej). Obecnie zmian dokonywac trzeba poprzez ręczną edycję.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » lut 20, 2013 14:00

Jak najbardziej się zgadzam z tak pojętym rozumieniem standardu.
standard opierać tylko na głównych ogólnych i wspólnych, a jednoczesnie stosunkowo prostych regułach.
Są to: podział na grupy i wynikający z niego format prefix-ów w nazwach warstw, przypisanie tych samych grup funkcjonalnych dla tego samego typu obiektów rysunkowych, dla wszystkich branż (opisy / wymiarowanie / kreskowanie).

Myślę że równolegle z pracami nad programem należało by prowadzić dyskusję na temat standardów w poszczególnych branżach. Aaaa potem pomyśleć na spropagowaniu tego w środowisku projektantów!
I tu nasuwa się taka refleksja. Czy jest możliwe żeby jakieś standardy wprowadzić na szerszą skalę?
Jeżeli chodzi o branżę budowlaną główną branżą jest architektura i to od niej wychodzą podkłady do późniejszego projektowania branżowego.
Jakich programów używają architekci? Archicad, Revit, Acad Arch, inne? Czy architekci rysują w pełnym autocadzie?
Myślę że nie! Jeżeli kogoś stać na kupno pełnego autocada, to chyba zakupi revita albo acada architekturala, a to tym bardzie stać na kupno archicada. Jeżeli nie stać na pełnego autocada to może rysować albo w ac lt (a to wyklucza lispa) albo revicie lt, albo innych zamiennikach cada. Pisany program nie będzie miał zastosowania w tych programach.
Wersję z programów typowo architektonicznych otrzymuje się eksportując wykonany rysunek do dwg. Za trzymanie jakiegokolwiek standardu odpowiadają ustawienia w programie architektonicznym i późniejszym eksporcie do dwg. Na etapie ustawień w tych programach należałoby rozpocząć wprowadzanie jakichkolwiek standardów. Ideałem byłoby stworzenie jakiś szablonów, ustawień (nie wiem w jaki sposób jest to realizowane w poszczególnych programach) z przyjętymi standardami które łatwo można zaimportować do poszczególnych programów co dawało by szansę na ich rozpowszechnienie.
Dyskusja na ten temat musiała by się odbywać na forach poświęconych poszczególnym programom, bo tutaj raczej nie widać tym zainteresowania. Ciekawe czy w gronie architektów byłoby jakieś zainteresowanie wprowadzaniem jakiś standardów. Szukałem coś na ten temat na forach i tylko jeden temat znalazłem 2007r.
wilda
 
Posty: 228
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 20, 2013 14:12

Nie roszczę sobie praw do narzucania czekolowiek, komukolwiek. Przedstawiam jakiś tam punkt widzenia, jakąś ideę i rozwiązania wokół tego. Nie twierdzę też, ze jest to jedyne i najlepsze rozwiązanie. To taka mniej lub bardziej luźna dyskusja. Szczerze mówiąc nie sądzę, aby "raziło" to jakiś szczególnie szerokim promieniem, odzewem itp. Kto zechce, i potrafi - skorzysta, kto nie - znajdzie 100 tysięcy powodów aby wytłumaczyć swoje, zwyczajne niechlujstwo. Znaczna część przcież nie widzi niczego zdroznego w wypuszczaniu czegos takiego: http://forum.cad.pl/download/file.php?id=4911&mode=view... Bo czas, bo na papierze i tak tego nie widać, bo coś tam...

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » lut 20, 2013 15:14

Wszystko na zasadzie dobrowolności przecież nikt nikogo nie zmusi do używania czegokolwiek.
Ale skoro, każdy się z tym zgodzi, pomysł na organizację warstw całkiem dobry to fajnie by było jak by się rozpowszechnił.
W przeciwnym razie nic się nie zmieni i do końca życia rysunki z takimi warstwami będą tworzone!
wilda
 
Posty: 228
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 20, 2013 18:41

wilda napisał(a):Wszystko na zasadzie dobrowolności przecież nikt nikogo nie zmusi do używania czegokolwiek.
Ale skoro, każdy się z tym zgodzi, pomysł na organizację warstw całkiem dobry to fajnie by było jak by się rozpowszechnił.
W przeciwnym razie nic się nie zmieni i do końca życia rysunki z takimi warstwami będą tworzone!

niestety niektorzy maja takie klapy na oczach ze nie chca lykac nic nowego.
to co robia jest swiete i nie ma nic lepszego. w glowie sie czasem nie miesci ze mozna tak jeszcze pracowac.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4839
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » lut 25, 2013 14:41

Może zamiast wyskakujacego okna z listą wszystkich warstw, w oknie filtrowania dodać filtr WSZYSTKIE?
Byłbym za tym żeby była możliwość wyboru pomiędzy wyświetlaniem warst funkcjonalnych/ warstw nazw AC.
Czy jest możliwość dodania do parametrów warstwy w pliku ini skrótu który w połączeniu ze skrótem do rysowania obiektu, uaktywniałyby wybranie polecenie (LN, PLN, RCG, CIR) od razu na wybranej warstwie?
Coś na podobieństwo jak proponował kruger np: LN01 (skrót 01 dla wybranej warstwy)
Niektóre warstwy są częściej wykorzystywane niż inne i dobrze by było dla tych niektórych zdefiniować skrót i móc na nich rysować bez włączania okna dialogoweo i wybierania warstw przez wskazywanie.
Dobrze by było jak by w momencie utworzenia w rysunku pierwszej warstwy za pomocą programu z danej grupy 01-10 tworzony był na jej podstwie filtr właściwości w menadżerze warstw.
Załączniki
layerstdnextideadialog+WSZYSTKIE.jpg
wilda
 
Posty: 228
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 25, 2013 15:51

wilda napisał(a):Może zamiast wyskakujacego okna z listą wszystkich warstw, w oknie filtrowania dodać filtr WSZYSTKIE?
Byłbym za tym żeby była możliwość wyboru pomiędzy wyświetlaniem warst funkcjonalnych/ warstw nazw AC.
Czy jest możliwość dodania do parametrów warstwy w pliku ini skrótu który w połączeniu ze skrótem do rysowania obiektu, uaktywniałyby wybranie polecenie (LN, PLN, RCG, CIR) od razu na wybranej warstwie?
Coś na podobieństwo jak proponował kruger np: LN01 (skrót 01 dla wybranej warstwy)
Niektóre warstwy są częściej wykorzystywane niż inne i dobrze by było dla tych niektórych zdefiniować skrót i móc na nich rysować bez włączania okna dialogoweo i wybierania warstw przez wskazywanie.
Dobrze by było jak by w momencie utworzenia w rysunku pierwszej warstwy za pomocą programu z danej grupy 01-10 tworzony był na jej podstwie filtr właściwości w menadżerze warstw.


Wypunktuję te rzeczy bowiem jest ich trochę. W tej chwili (ale i tak tylko momentami - ze względu na czas) zajmuję się modułem zarządzania plikiem ini. To trochę musi potrwać, nie chcę w tej chwili odrywać się od tego aby ponownie wracać do samych warstw. Myślę że jak skończę ten drugi etap, będzie można podyskutować o zmianach - teraz póki co - nich hula jak jest. Niemniej parę uwag będę miał już teraz. Kolejno zatem:
1) <Wszystkie> - można to rozważyć, nie wiem teraz czy jako pozycja listy "grupa" czy jako jakiś "haczyk" (toggle) pod listą. Osobiście nie widzę jakiegoś szczególnego uzasadnienia dla tego typu rozwiązań (zawszem sądził że łatwiej wybrać 1 z 10 niźli 1 ze 100... ale.., rozważyć można.
2) (Bezpośredni) wybór pomiędzy <Nazwą funkcjonalną> a <Warstwą AutoCAD-a>. Podobnie, rozważyć można. Docelowo nawet jako opcja w ustawieniach całego programu (takie okienko jak teraz lub okienoko z wyborem).
3) Tutaj mam mieszane uczucia. Ilość warstw + ilość pewnych poleceń = stosunkowo duża liczba kombinacji, aby to było ciągle proste. Pamiętajmy że już teraz kazdy na swój uzytek może sobie zrobić dowolne podstawowe polecenie rysujące, dla swoich działań np. w ten sposób:
Kod: Zaznacz cały
(defun C:ŁOSIE ()
  (setq *cd-LayerStandard* "Osie")
  (C:LN)
  (princ)
)
Oczywiście, wczytanie tego i owego wcześniej, zgodność z plikiem ini itp. spoczywa już na uzytkowniku, ale...
Na razie nie widzę chyba potrezby nadmiernego rozrostu LayerStd, o tego rozdzaju funkcjonalność.
4) O filtrach myślałem, niemniej nie taki automat dla każdej grupy, bo... podobnie jak wcześniej wspominałem może to się zbyt rozrosnąc. Mówię raczej o możliwości zdefiniowania automatycznych filtrów, ale - w jakiś bardziej kontrolowany sposób. To też jest do przedyskutowania.

Tak czy inaczej - do tych punktów raczej powrócimy później. Chcę w tej chwili zrobić parę rzeczy w edycji ini.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » lut 25, 2013 16:40

Zanim kiedyś wrócimy to też odpowiem
1.Lista warstw WSZYSTKIE mi osobiście nie jest potrzebna. Zaproponowałem ją tylko jako alternatywa do wyskakującego okna z listą. Chyba kruger ją potrzebował.
3. Przedstawiony kod programu wyczerpuje dla mnie chyba potrzebę tworzenia skrótów.
wilda
 
Posty: 228
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 26, 2013 08:54

wilda napisał(a):Zanim kiedyś wrócimy to też odpowiem
1.Lista warstw WSZYSTKIE mi osobiście nie jest potrzebna. Zaproponowałem ją tylko jako alternatywa do wyskakującego okna z listą. Chyba kruger ją potrzebował.
3. Przedstawiony kod programu wyczerpuje dla mnie chyba potrzebę tworzenia skrótów.

1. uwazam ze czasem szybciej bedzie znalesc warstwe cadowska wybierana z listy niz nazwe funkcjonalna
2. warstwy-t76142.html#p7659338 stare, brzydkie, ale jare. mozna przerabiac na wiele sposobow.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4839
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 26, 2013 09:18

kruuger napisał(a): 1. uwazam ze czasem szybciej bedzie znalesc warstwe cadowska wybierana z listy niz nazwe funkcjonalna
2. warstwy-t76142.html#p7659338 stare, brzydkie, ale jare. mozna przerabiac na wiele sposobow.

1). Kładąc nacisk na słowo czasem - stąd zatem pomysł z listą nazw warstw w osobnym okienku. Niemniej w przyszłości można zrobić przełącznik, (czy haczyk typu: "Pokazuj nazwy warstw")
2). Tak, ale zobacz też jak teraz mozna elastycznie sobie dostosować swoje makra, przy wykorzystaniu standardów.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot]