_

[AutoCAD] Warstwy

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 26, 2013 09:23

kojacek napisał(a):
kruuger napisał(a): 1. uwazam ze czasem szybciej bedzie znalesc warstwe cadowska wybierana z listy niz nazwe funkcjonalna
2. warstwy-t76142.html#p7659338 stare, brzydkie, ale jare. mozna przerabiac na wiele sposobow.

1). Kładąc nacisk na słowo czasem - stąd zatem pomysł z listą nazw warstw w osobnym okienku. Niemniej w przyszłości można zrobić przełącznik, (czy haczyk typu: "Pokazuj nazwy warstw")
2). Tak, ale zobacz też jak teraz mozna elastycznie sobie dostosować swoje makra, przy wykorzystaniu standardów.

kojacek

1. dlatego chcialem to okienko ukryc pod image. chyba to dobre miejsce dla tych warstw
2. pewnie. gdyby nie to ze mamy rozne grupy/filtry to skroty moznaby tworzyc z automatu
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4839
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 26, 2013 09:34

kruuger napisał(a):2. pewnie. gdyby nie to ze mamy rozne grupy/filtry to skroty moznaby tworzyc z automatu


Nie rozumiem, w czym grupy przeszkadzają?

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 26, 2013 09:47

kojacek napisał(a):
kruuger napisał(a):2. pewnie. gdyby nie to ze mamy rozne grupy/filtry to skroty moznaby tworzyc z automatu


Nie rozumiem, w czym grupy przeszkadzają?

kojacek

bo nie mozemy przeciez zalozyc ze skroty w grupie na pozycji 1 beda 1a, 1b, 1c. na pozycji 2 - 2a, 2b, 2c... bo po jakiejs edycji ini moze byc tam juz zupelnie inna grupa i odnosic do innych warstw.
automat skrotow zadziala tylko gdy ini bylby zawsze ten sam.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4839
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 26, 2013 10:05

kruuger napisał(a): bo nie mozemy przeciez zalozyc ze skroty w grupie na pozycji 1 beda 1a, 1b, 1c. na pozycji 2 - 2a, 2b, 2c... bo po jakiejs edycji ini moze byc tam juz zupelnie inna grupa i odnosic do innych warstw.
automat skrotow zadziala tylko gdy ini bylby zawsze ten sam.

A w tym sensie? No to masz zupełną rację. Jednak ja uważam że sytuacja w której robi się 100 nowych automatycznych skrótów, i potem mam pamietać że L22 to to a RC67 to tamto... jest jakby mało komfortowa. Wolę jednak zapamiętać (czy miec ikony / menu) dla 5-6-10 poleceń z których mogę rysować właściwie dowolne kombinacje.
Wydaje mi się że można sobie zrobić kilka krótkich typu Osie/Linie ScianyWewn/Linie ScianyWewn/Poly itp dla podstawowych i częstych, dla reszty zaś korzystać z LN / PLN itd. i wybierać z listy. Sądzę że częstość rysowania okregów typu okna / drzwi / wymiary itp. jest stosunkowo mała, więc da się żyć z dodatkowymi dwoma czy trzema klikami, jeśli juz coś trzeba.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » kwi 09, 2013 13:12

kojacek napisał(a):Tak czy inaczej - do tych punktów raczej powrócimy później. Chcę w tej chwili zrobić parę rzeczy w edycji ini.
kojacek


Jak postępy?
wilda
 
Posty: 228
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » kwi 09, 2013 14:58

wilda napisał(a): Jak postępy?

W drugiej połowie kwietnia coś tam wrzucę... :)
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » cze 07, 2013 11:13

Myślałem że chodzi o kwiecień 2013 ale już pomału tracę nadzieję.
wilda
 
Posty: 228
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » cze 07, 2013 11:16

wilda napisał(a):Myślałem że chodzi o kwiecień 2013 ale już pomału tracę nadzieję.
kwiecień-plecień... :wink: łe no wszystko się obsunęło...
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » cze 07, 2013 18:13

też bym z chęcią zobaczył tool do zarządzania .ini.

Osobiście ostatnio mało rysuję w Cadzie,
ale wstępnie stworzyłem jakiś tam plik z warstwami i dałem kilku branżystom do zabawy.
Od razu krzyk, że akurat wymiary (ale w domyśle teksty i kreskowania pewnie też) trzeba wcześniej ustalić aktualną warstwę dla nich lub potem MTL-em -> faktycznie troszkę małowygodne.

Jaki pomysł na to? Może jakiś reaktor? czy co sensownego tu można by im zaproponować?

sauron
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 296
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » lut 18, 2014 19:35

kwiecień wielkimi krokami się zbliża :D
wilda
 
Posty: 228
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników