_

[AutoCAD] Warstwy

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 06, 2013 15:04

sauron-83 napisał(a):1. A jakieś rozróżnienie dla typów/rodzajów rysunków?
Wydaje mi się sensowne.
bo przykładowo:
mamy warstwę niech będzie D-01_KRAWEZNIK (tak upodabniając do Twojego :)) o ustalonej gr. linii 0.7mm czy nawet 0.5
na planie sytuacyjnym w skali 1:500 wygląda OK
ale jak mamy przekrój poprzeczny czy typowy 1:50 i 1:100 gdzie pojawia się więcej szczegółów wówczas to już nie będzie ok grubość kreski przysłoni istotne elementy.
Czy należy raczej iść w tym kierunku, by właściwości warstwy były uniwersalne dla każdego typu rysunku?

Nie da się uniwersalnie. Tutaj mówię o ogólnej budowlance typu 1:100/1:50 + związane branże, działające na tym jak na podkładzie. Zatem raczej rozróżnienie dla jakiś typów rysunków. Mapy i geodezja rządzi się swoimi prawami i tutaj - polegam raczej na warstwach które generują jakimś makrem zaprzyjaźnieni geodeci. Wtedy właściwie (oprócz porządkowania - bo zdarzają się tam pewne błędy), nic wiecej nie robię.
Nieco (a nawet całkowicie) odmienny mam standard do schematów technologicznych, sieci itp. One nie współpracują z podkładem budowlanym na żadnym etapie. To odmienny typ rysunku, i odmienne spojrzenie na warstwy.

sauron-83 napisał(a):2. Warstwa "0" piszesz
Troszkę z boku głównego tematu... jak to tymczasowego?
Ja elementy bloku definiuję na warstwie "0" i na niej pozostają zawsze - najwyżej czasem zmienię w definicji jakąś właściwość na nie "ByLayer" no i wiadomo bloki wrzucam na odpowiednie warstwy. Inna rzecz, że atrybuty też definiuję na "0", choć może nie jest to dobrą/wygodną praktyką?
Czyż to niewłaściwą drogą kieruję się ja? (troszkę jak Joda teraz poleciałem).

Nie wyraziłem się jasno. Chodzi mi o to że w "skończonym" rysunku u mnie na warstwie "0" nic nie ma. Jeśli coś jest, oznacza to ze, są to obiekty "tymczasowe" które albo trafią do definicji bloku, albo na właściwe warstwy.
Bloki staram się tworzyć zawsze na "0" (wtedy trafiają gdzie chcę). Podobnież z atrybutami. Często z tego powodu pewne elementy definiowane są osobno (powstają np. dwa bloki, w miejscu gdzie możnaby stworzyć jeden).

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 06, 2013 16:10

Teraz krótko o kodach. Pomijając "00" zarezerwowany dla osi i tylko dla nich (oczywiście mówię o głównych osiach konstrukcji budynku), wszystie pozostałe w jakiś sposób "grupują" elementy. Zacznijmy od końca (czyli kody "08" - ogólnie opisy, "09" - ogólnie wymiary i "10" - ogólnie kreskowania. Jak wcześniej powiedziałem tworzą one wspólną grupę obiektów nierzeczywistych - stad taka ich kolejność (są na końcu całego systemu). Te trzy kody posiadają jeszcze jedną cechę - są takie same we wszystkich branżach! Innymi słowy - wszystkie opisy elektryczne znajdują się na warstwach zaczynających się od: E-08__OPIS..., wszystkie wymiary branży np. wentylacyjnej mają warstwy typu W-09__WYM.... i analogicznie każde "branżowe kreskowanie" jest na warstwie ?-10__KRES.... Cecha ta ma kapitalne znaczenie w dynamicznym zarządzaniu warstwami typu odkrycie/ukrycie/zaznaczenie/przeszukiwanie WSZYSTKICH lub określonej CZĘŚCI wymiarów, kreskowań czy opisów. W każdym rysunku, w każdej branży :!:
Pozostałe grupy to ogólnie:
01 - struktura konstrukcja - nazwijmy to ważne rzeczy (ściany / fundamenty itp)
02 - trochę mniej ważne (schody / balkony / kanały / posadzki)
03 - ogólnie stolarka (drzwi / okna)
04 - inne konstrukcje + częściowo dowolne instalacje (które i tak są/mogą być osobnymi branżami)
05 - meble / wyposażenie ogólnie
06 - rózne inne fantazje, które się zdarzają... ;)
07 - dachy
Teraz o elastyczności. Wymagane jest to kodowanie do drugiego separatora, potem można sobie rozbudowywać logicznie co komu potrzeba. Przykładowo: A-01__SCIANY to zabawa ogólna, jesli ktoś potrzebuje może mieć A-01__SCIANY_NOSNE, A-01__SCIANY_WEWN, A-01__SCIANY_DZIALOWE... etc... po prostu je tworzy
Ogólny zamysł jest taki aby mieścić się w tych dwóch grupach (1-7) i (8-10) zawsze, oraz w poszczególnych kategoriach, czyli wolałbym żeby ściany były w A-01__SCIANY a nie w A-05__SCIANY...
Takie podejście pozwala pogodzić prostotę i jasność ogólnego schematu z elastycznością. Zwróćcie uwagę że te same warstwy mają zastosowanie zarówno do rzutów, przekrojów jak i (na upartego) elewacji.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez asa » lut 06, 2013 20:27

kojacek napisał(a):Teraz krótko o kodach. Pomijając "00" zarezerwowany dla osi i tylko dla nich (oczywiście mówię o głównych osiach konstrukcji budynku), wszystie pozostałe w jakiś sposób "grupują" elementy. Zacznijmy od końca (czyli kody "08" - ogólnie opisy, "09" - ogólnie wymiary i "10" - ogólnie kreskowania. Jak wcześniej powiedziałem tworzą one wspólną grupę obiektów nierzeczywistych - stad taka ich kolejność (są na końcu całego systemu). Te trzy kody posiadają jeszcze jedną cechę - są takie same we wszystkich branżach! Innymi słowy - wszystkie opisy elektryczne znajdują się na warstwach zaczynających się od: E-08__OPIS..., wszystkie wymiary branży np. wentylacyjnej mają warstwy typu W-09__WYM.... i analogicznie każde "branżowe kreskowanie" jest na warstwie ?-10__KRES.... Cecha ta ma kapitalne znaczenie w dynamicznym zarządzaniu warstwami typu odkrycie/ukrycie/zaznaczenie/przeszukiwanie WSZYSTKICH lub określonej CZĘŚCI wymiarów, kreskowań czy opisów. W każdym rysunku, w każdej branży :!:
Pozostałe grupy to ogólnie:
01 - struktura konstrukcja - nazwijmy to ważne rzeczy (ściany / fundamenty itp)
02 - trochę mniej ważne (schody / balkony / kanały / posadzki)
03 - ogólnie stolarka (drzwi / okna)
04 - inne konstrukcje + częściowo dowolne instalacje (które i tak są/mogą być osobnymi branżami)
05 - meble / wyposażenie ogólnie
06 - rózne inne fantazje, które się zdarzają... ;)
07 - dachy
Teraz o elastyczności. Wymagane jest to kodowanie do drugiego separatora, potem można sobie rozbudowywać logicznie co komu potrzeba. Przykładowo: A-01__SCIANY to zabawa ogólna, jesli ktoś potrzebuje może mieć A-01__SCIANY_NOSNE, A-01__SCIANY_WEWN, A-01__SCIANY_DZIALOWE... etc... po prostu je tworzy
Ogólny zamysł jest taki aby mieścić się w tych dwóch grupach (1-7) i (8-10) zawsze, oraz w poszczególnych kategoriach, czyli wolałbym żeby ściany były w A-01__SCIANY a nie w A-05__SCIANY...
Takie podejście pozwala pogodzić prostotę i jasność ogólnego schematu z elastycznością. Zwróćcie uwagę że te same warstwy mają zastosowanie zarówno do rzutów, przekrojów jak i (na upartego) elewacji.

kojacek

W tym szaleństwie jest metoda ;).
Pozdrawiam ciepło
asa
asa
 
Posty: 583
Dołączył(a): lut 18, 2007 20:01

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 06, 2013 22:53

Schemat nazewnictwa przejrzysty i prosty.
Mnie się podoba.
Zwłaszcza to, że numeracja wprowadza niejako hierarchię istotności poszczególnych elementów, gdzie u mnie kompletnie tego brak (i czemu o tym nie pomyślałem?).
Coś z idei podkradnę i stworzę jakąś hybrydę :)

Ja jeszcze myślałem nad kosmetyką - by wprowadzić ograniczenie ilości znaków do ok.30 max tak by cała nazwa warstwy była wyświetlana w pasku Warstwy, a nie np. tak: A-01__SCIANY_DZI...TON, a jeśli komuś mało to w Description coś więcej opisać.

kojacek napisał(a):Zwróćcie uwagę że te same warstwy mają zastosowanie zarówno do rzutów, przekrojów jak i (na upartego) elewacji.

to jest najfajniejsze :)

A pielęgnacja tegoż?

Wcześniej myślałem, że przez te "parę latek" udało Ci się osiągnąć pewną stałą, nietykalną i powtarzalną dla każdego projektu liczbę warstw (nazwijmy kolekcją).
Dodatkowo potraktowaną tym http://kojacek.republika.pl/slay.html, a dla szczególnie upartych z manią tworzenia nowych warstw to Layer Translator czy Layer Merge i na właściwą warstwę z przygotowanej kolekcji.
Jednak stworzenie takiej kolekcji to dosyć poważna sprawa i zarazem utrata elastyczności.

Pozdrawiam sauron.
sauron-83
 
Posty: 299
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 07, 2013 00:27

To co - poautomatyzujem trochę jutro te lajery... :?: :wink:
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 07, 2013 08:32

ciekawym tej automatyzacji - popatrzę pomiędzy kolejnymi kęsami pączka (-ów) :)
przy okazji smacznego Wszystkim.

pozdrawiam Sauron
sauron-83
 
Posty: 299
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 07, 2013 10:06

Jak wczesniej zostało tu wspomniane, jedną (ale niejedyną) z przeszkód utrzymania standardu jest... pośpiech. Trzeba coś skończyć, dlatego jedzie się nie bacząc na nic (zwykle na warstwy), jest wydruk i... było minęło... ;) Utworzenie warstwy zgodnej ze standardem (nazwa, rodzaj linii, kolor, szerokość pisaka itp.) nie jest może szczególnie trudne, ale może być pracochłonne (i podatne na błędy) przy dużej ich ilości. Rozwiązanie polegające na używaniu szablonów (pliku *.dwt) jest pewnym ułatwieniem, ale często okazuje się że zdefinowanych w nim warstw jest więcej niźli potrzeba, więc po jakimś czasie się to purguje, za chwilę znów coś trzeba... i wracamy do punktu wyjścia.
Z tego punktu widzenia najlepszą metodą wydaje się być automatyzowanie procesu tworzenia warstwy w sposób dynamiczny - przez co rozumiem - określona standardem warstwa powstaje TYLKO na żądanie, i TYLKO w momencie kiedy jest potrzebna. Oczywiście takie rozwiązanie też coś "kosztuje", trzeba coś dodatkowo kliknąć, zaakceptować... ale jest (uważam) zdecydowanie lepsze niźli nic nie robienie i w żywiołowy sposób tworzenie bałaganu. Za który prędzej czy później zapłacimy i tak, czasem straconym na szukanie i poprawianie błędów, dodatkową pracą itd.
Ten przydługi nieco wstęp, prowadzić ma do pokazania przykładowego rozwiązania utworzenia potrzebnych warstw wg określonego standardu.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 07, 2013 11:35

No to zaczynamy... Przepis wygląda tak:
Składniki:
AutoCAD - 1szt wersja dowolna wyższa niż R14, WAŻNE z zainstalowanym ExpressTools.
CADPL-Pack-v1.lsp - 1szt, do wzięcia tu: http://forum.cad.pl/cadpl-pack-v1-lsp-t78161.html
Trzy pliki: LayerStd.ini, LayerStd.lin LayerStd.lsp, tutaj w załączeniu z zip-a. WAŻNE: Pliki (po rozpakowaniu) mają znajdować się w bibliotecznej ścieżce poszukiwań AutoCAD-a.
Przepis:
Uruchamiamy AutoCAD-a, tworzymy nowy pusty rysunek. Ładujemy dowolnym sposobem (load, appload) plik LayerStd.lsp Dostępnymi narzędziami AutoCAD-a, (korzystajac ze swych umiejetności) malujemy sobie jakieś linie, prostokaty czy nawet i okręgi. Po skończeniu tegoż, w linii poleceń wpisujemy MTL, zatwierdzając klawiszem Enter (lub spacją)...
Resztę zobaczycie sami...
Solimy do smaku, i ewentualnie pieprzymy gupoty, że się nie da... ;)


kojacek
Załączniki
layerstd.zip
(1.59 KiB) Pobrane 94 razy
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » lut 07, 2013 12:53

Moim skromnym zdaniem to niczego nie poprawi. Na pewno usprawni proces tworzenia nowych standaryzowanych warstw, ale
kto po wykonaniu rysunku będzie siedział nad rysunkiem i przenosił kilka (-naście, -dziesiąt) np tysięcy linii, łuków, tekstów na odpowiednie warstwy.
Dla chcącego to i teraz bez specjalnego lispa można to w podobny sposób zrobić czy to za pomocą ET czy ręcznie przenosząc na istniejące warstwy.
Wg mnie proces tworzenia i umieszczania na odpowiednich warstwach rysowanych obiektów musi odbywać w czasie rysowania danego obiektu.
Tak jak np w lispie który przenosi wstawiane bloki na zdefiniowane warstwy w zależności od nazwy bloku.
Może analogicznie w zależności od nazwy linii, nazwy textu itp...
Osobiście żeby zachować porządek w swoim rysunku podstawowe elementy które rysuję mam podpięte do przycisków/poleceń w których tworzona/zdefiniowana jest warstwa na jakiej ma być element wstawiony, rodzaj linii, kolor itd.
wilda
 
Posty: 250
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 07, 2013 13:47

wilda napisał(a):Moim skromnym zdaniem to niczego nie poprawi. Na pewno usprawni proces tworzenia nowych standaryzowanych warstw...

eee to jest dopiero początek i to dobry początek ;)
rozwinie się to zmienisz zdanie.

Pozdrawiam Sauron.
sauron-83
 
Posty: 299
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników