_

[AutoCAD] Warstwy

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 08, 2013 16:22

wilda napisał(a): W jaki sposób będą wybierane warstwy?
W okienku które się pojawi będzie dostępna od razu cała lista zdefiniowanych (przez użytkownika) warstw?
A-01__SCIANY_WEWN,
A-01__SCIANY_ZEWN
A-01__SCIANY_WYBURZ
A-01__SCIANY_NOWE
A-02__????????????
A-02__?????????????
.............
A-09__??????????????


Wybieranie warstwy nie polega na wyborze jej technicznej nazwy, tylko na wyborze nazwy funkcjonalnej, która to ma cechy nazwy przyjaznej. Pozwala to na wykorzystywanie schematu warstw, który wydawać się może całkowicie niezrozumiały, patrzac tylko na nazwy warstw, zachowując cały czas logiczną strukturę. Ilustruje to poniższa rycina:
archlayerstd_ini.png

Przy okazji warto też zwrócić uwagę na mozliwość zastosowania średnika jako znaku komentarza w pliku ini. Sposób ten pozwala na tymczasowe ograniczenie całości schematu warstw, po czym może nastąpić powrót do całości (lub też wybór innej części). Wyobraźnia podpowiada tutaj taką oto sytuację: projektant w piątek zajmuje się tylko armaturą sanitarną... czyli wyłączy sobie w ini wszystko inne i... oddaje się tylko sprawie wstawiania kibli, pisuarów, wanien i podobnym temu działań... ;)

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 08, 2013 21:24

Schemat nazw:
Dla mnie przedstawiony jest na tyle elastyczny, że można go dostosować do planów sytuacyjnych.
Niech kodami o podobnej funkcjonalności przez analogię będą: (propozycja)
11 - krawędzie, krawężniki, podstawowa geometria ogólnie pojęta dla różnych obiektów,
12 - skarpy, schody, pochylnie, chodniki, rampy itd.
13 - elementy odwodnienia, uzbrojenie terenu,
14 - jakieś konstrukcje towarzyszące (zabudowa, mosty inne)
15 - lampy, znaki, hydranty, słupy, sygnalizatory, drzewa, ogrodzenia, wyposażenie inne podobne
16 - rzeczy różnego rodzaju, które się zdarzają i tutaj :)
17 - zakresy opracowań, granice działek, ogólnie jakieś zakresy (przebudowy, rozbiórki itd) inne
18 - ogólnie opisy
19 - ogólnie wymiary
20 - ogólnie kreskowania
no i oczywiście osie (szkoda, że 10 zajęta cofnęło by się o jeden i było by spójne 00 i 10 osie i pozostałe)

i nie mówię tu o mapach bo mapy to geodeci dają tylko plany sytuacyjnie to jest ogół dla wielu branż,
a każdy mógłby sobie już pod branżę dostosować/opracować.

Narzędzia:
A w pliku .ini wprowadzić rozdzielniki dla grup i średnikiem można by było całą grupę wygasić. np coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
;;;
;;; LayerStd.ini by kojacek
;;;

[General]
Author=kojacek

[LineType]
File=LayerStd.lin

[Layers]

**00**
Osie=A-00__OSIE,8,OSIE,-3
**01**
Ściany=A-01__SCIANY,7,Continuous,acLnWt030
Fundament=A-01__FUNDAMENT,2,Continuous,-3
Podciąg=A-01__PODCIAG,40,PODCIAG,-3
Nadproże=A-01__NADPROZE,6,NADPROZE,acLnWt018
**02**
Schody=A-02__SCHODY,1,Continuous,-3
;**03**
Okna=A-03__OKNA,5,Continuous,5
Drzwi=A-03__DRZWI,8,Continuous,5
...


... ;**03** powodowało by niepokazywanie żadnych warstw z grupy 03 tu okien drzwi

Sauron.
sauron-83
 
Posty: 299
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 09, 2013 11:21

sauron-83 napisał(a): (...)
A w pliku .ini wprowadzić rozdzielniki dla grup i średnikiem można by było całą grupę wygasić. np coś takiego:

Coś nie widzę tego jasno. Pozostawiłbym składnię pliku *.ini, taką jaką jest ze swej natury. Zatem: w nawiasach kwadratowych [Grupa], potem każda linia <Klucz><znak_równości><wartość klucza>, puste linie pomijane, linie zaczynające się od srednika to komentarze. Oczywiście możesz sobie komentarzami, dzielić plik jak chcesz, niemniej myslę że w przyszłości (gdyby rzeczywiscie dalej się w to bawić), mozna pokusić się o jakieś narzędzia działające na pliku ini z warstwami, czyli jakieś tworzenie warstw, usuwanie, edycja, zmiany kolorów, linii, wyłączanie (właśnie wykomentowywanie) linii, grup itp....

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 09, 2013 12:05

kojacek napisał(a):
sauron-83 napisał(a): (...)
A w pliku .ini wprowadzić rozdzielniki dla grup i średnikiem można by było całą grupę wygasić. np coś takiego:

Coś nie widzę tego jasno. Pozostawiłbym składnię pliku *.ini, taką jaką jest ze swej natury. Zatem: w nawiasach kwadratowych [Grupa], potem każda linia <Klucz><znak_równości><wartość klucza>, puste linie pomijane, linie zaczynające się od srednika to komentarze. Oczywiście możesz sobie komentarzami, dzielić plik jak chcesz, niemniej myslę że w przyszłości (gdyby rzeczywiscie dalej się w to bawić), mozna pokusić się o jakieś narzędzia działające na pliku ini z warstwami, czyli jakieś tworzenie warstw, usuwanie, edycja, zmiany kolorów, linii, wyłączanie (właśnie wykomentowywanie) linii, grup itp....

kojacek

latwiej mi sie wydaje stworzyc kilka plikow LayerStdX.ini z roznymi wariantami.
w danej chwili korzystamy z jednago - jakis zapis w rejestrze lub zmienna globalna
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4870
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 09, 2013 12:20

kruuger napisał(a): latwiej mi sie wydaje stworzyc kilka plikow LayerStdX.ini z roznymi wariantami.
w danej chwili korzystamy z jednago - jakis zapis w rejestrze lub zmienna globalna

Niekoniecznie łatwiej, wyobraźmy sobie sytuację że standardowy zestaw warstw różni się tylko nieznacznie (np. dodatkowych 5-6 warstw np. do wyburzeń). Z funkcjonalnosci tej korzystamy niezbyt często, ale raz na jakiś czas - po prostu sobie to włączymy. Gdy nie jest to potrezbne - wyłączamy. Albo z jakiś powodów (jasność) nie chcemy przez jakiś czas w ogóle widzieć warstw typu wymiary i kreskowania... Możliwości wiele.
Niemniej tak czy inaczej pomysł aby plików LayerStdX.ini było więcej, i były dowolnie wczytywane w zależności od potrzeb, jest przewidywany ogólnie dla branż. Wyobrażam sobie że instalator, wentylator, czy elektryk mają swoje (pewnie ubozsze) pliki ini, i malują na "swoich" warstwach. W żadnym jednak wypadku nic nie wyklucza aby nawet branżowych plików było kilka.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 09, 2013 12:25

kojacek napisał(a): narzędzia działające na pliku ini z warstwami, czyli jakieś tworzenie warstw, usuwanie, edycja, zmiany kolorów, linii, wyłączanie (właśnie wykomentowywanie) linii, grup itp....

w sumie to widze male zgrabne jakies okienko i pare przyciskow: wstaw, usun, przesun, wstaw komentarz...
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4870
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 10, 2013 23:02

Na razie takie tam poprawki do tego o czym wcześniej wspomniano. Wyszło takie coś:
- MTL - przenosi wybór na warstwę funkcjonalną
- CLAY - tworzy (zmienia) warstwę z określonymi nastawami i ustawia jako domyślną dla poleceń
oraz rysujące:
- LN - linie
- PLN - polilinie
- REC - prostokąt
- CIR - okrąg
Zmiana warstwy w opcji dowolnego polecenia, powoduje ustawienie tej wartości jako domyślną dla innych poleceń.
Testujcie, póki co na razie tylko z jednego pliku i brak obsługi błędów. Mówta jak działa, i co zmieniać ewentualnie.

Wymagania (pliki acetuti.arx, Pack, ini - jak poprzednio)

kojacek
Załączniki
LayerStd.lsp
(7.47 KiB) Pobrane 64 razy
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 10, 2013 23:58

sauron-83 napisał(a):Schemat nazw:
Dla mnie przedstawiony jest na tyle elastyczny, że można go dostosować do planów sytuacyjnych.
Niech kodami o podobnej funkcjonalności przez analogię będą: (propozycja)
11 - krawędzie, krawężniki, podstawowa geometria ogólnie pojęta dla różnych obiektów,

ok rozwiązuje to możliwość operowania na kilku plikach .ini :)
kruuger napisał(a): kojacek napisał(a): narzędzia działające na pliku ini z warstwami, czyli jakieś tworzenie warstw, usuwanie, edycja, zmiany kolorów, linii, wyłączanie (właśnie wykomentowywanie) linii, grup itp....

w sumie to widze male zgrabne jakies okienko i pare przyciskow: wstaw, usun, przesun, wstaw komentarz...

A... narzędzie do manipulacji cechami warstw w .ini - świetnie się to wszystko zapowiada.

kojacek napisał(a):Testujcie, póki co na razie tylko z jednego pliku i brak obsługi błędów. Mówta jak działa, i co zmieniać ewentualnie.


Bardzo fajnie działa.
Wygodnie mogę operować z dwoma warstwami równlolegle te pod standardowymi poleceniami - aktualną
i polecenia z tegoż - ustawiona na aktualna.
Wcześniej nie sądziłem, że to tak będzie działać stąd gdzieś tam pisałem o reaktorach.
Ciekawi mnie dalszy rozwój.

W pracy będę mieć więcej czasu (kiedyś bym powiedział że to dziwne) to jeszcze pomęczę, ale jak dla mnie na pierwsze szybkie testy - hulaaaa :D.

Sauron
sauron-83
 
Posty: 299
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » lut 11, 2013 01:06

Pozostałe grupy to ogólnie:
01 - struktura konstrukcja - nazwijmy to ważne rzeczy (ściany / fundamenty itp)
02 - trochę mniej ważne (schody / balkony / kanały / posadzki)
03 - ogólnie stolarka (drzwi / okna)
04 - inne konstrukcje + częściowo dowolne instalacje (które i tak są/mogą być osobnymi branżami)
05 - meble / wyposażenie ogólnie
06 - różne inne fantazje, które się zdarzają... ;)
07 - dachy

Pokazany podział na grupy dotyczy architektury/konstrukcji
A jak by to mogło wyglądać dla innych branż?

Program zaczyna nabierać rumieńców.
W poleceniu MTL zauważyłem ze nie działa przełącznik [Zmień].
Cały czas uważam że przy wyborze aktywnej warstwy powinne być dostępne wszystkie zdefiniowane warstwy odfiltrowane za pomocą pierwszego członu nazwy 00-10, tak jak pokazywałem na obrazku. Bez konieczności w zabawę z plikami ini.
Wybieram w pierwszym okienku grupę i w drugim mam do wyboru zdefiniowane dla tej grupy nazwy warstw.
Załączniki
warstwa.jpg
warstwa.jpg (42.09 KiB) Przeglądane 385 razy
wilda
 
Posty: 250
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 11, 2013 08:21

wilda napisał(a):Cały czas uważam że przy wyborze aktywnej warstwy powinne być dostępne wszystkie zdefiniowane warstwy odfiltrowane za pomocą pierwszego członu nazwy 00-10, tak jak pokazywałem na obrazku

tez tak uwazalem. jednal wygodniej jest przesiac liste gdy:
kojacek napisał(a):Wyobraźnia podpowiada tutaj taką oto sytuację: projektant w piątek zajmuje się tylko armaturą sanitarną... czyli wyłączy sobie w ini wszystko inne i... oddaje się tylko sprawie wstawiania kibli, pisuarów, wanien i podobnym temu działań... ;)

nie szukamy wtedy w gaszczu warstw nie wiadomo czego.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4870
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: famir23