_

[AutoCAD] Warstwy

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 11, 2013 08:47

wilda napisał(a):W poleceniu MTL zauważyłem ze nie działa przełącznik [Zmień].

działa jak należy.


Sauron
sauron-83
 
Posty: 299
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 11, 2013 09:58

wilda napisał(a): Pokazany podział na grupy dotyczy architektury/konstrukcji
A jak by to mogło wyglądać dla innych branż?

To jest propozycja jako pewna wizja, która (na marginesie u mnie ma zastosowanie i się ogólnie sprawdza). Tak czy inaczej oczekiwałbym dyskusji na ten temat. Co zmienić, może coś przesunąć, inaczej zorganizować. Czego brakuje, a co wydaje się niepotrzebne, czy "grupy podziału" tak, czy może inaczej? Tu chciałbym wypracować jakieś wspólne stanowisko - co może być podstawą jakiegoś ogólnego standardu. Do tej pory tylko sauron coś powiedział, badziwiak (ale to tajemnica), i twoja enigmatyczna informacja że coś jest (ale nie wiadomo jak). Cała reszta, albo czeka, albo lubi ten bajzel jaki pokazałem na początku wątku. Jednocześnie oczywiście oczekuję tu głosów branżowych.

wilda napisał(a): Program zaczyna nabierać rumieńców.

To na razie tylko w formie pewnych przykładów, jak to działa gdy zapewnione są standardy.

wilda napisał(a): W poleceniu MTL zauważyłem ze nie działa przełącznik [Zmień].
e tam, ja nie widzę ;)

wilda napisał(a):Cały czas uważam że przy wyborze aktywnej warstwy powinne być dostępne wszystkie zdefiniowane warstwy odfiltrowane za pomocą pierwszego członu nazwy 00-10, tak jak pokazywałem na obrazku. Bez konieczności w zabawę z plikami ini.
Wybieram w pierwszym okienku grupę i w drugim mam do wyboru zdefiniowane dla tej grupy nazwy warstw.

Tu oponuję, po pierwsze - podział na "grupy" jest ogólnie rzecz biorac umowny, w którymś tam etapie w przyszłości można pokusić się o filtrowanie gdzieś w oknie grup, po wyróżniku liczbowum (01 / 02 / 03 / etc) ale nie przypisując im (grupom)nazw. Po drugie - od początku sugeruję wykorzystwanie nazw przyjaznych, przyjmujac to jako cechę wygodną. Osobiście wolę "Ściany zewnętrzne" w działaniu (a jednoczesnie) "A-01__SCIANY-ZEWN" jako warstwę. Jest zarówno jasność jak i standard warstw. To może mieć znaczenie gdy standard mógłby być gdzieś niezrozumiały. Trakuję to jako zaletę.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez wilda » lut 11, 2013 12:31

w przyszłości można pokusić się o filtrowanie gdzieś w oknie grup, po wyróżniku liczbowum (01 / 02 / 03 / etc) ale nie przypisując im (grupom)nazw.

A mi się wydaje że to zły pomysł. Sam wyróżnik liczbowy to nic nie mówiąca cyfra.
Ja bym jednak połączył (w oknie filtrowania) wyróżnik cyfrowy z (krótką) nazwą grupy. np dla branży architektonicznej (na podstawie propozycji kj):
To może mieć znaczenie gdy standard mógłby być gdzieś niezrozumiały. Trakuję to jako zaletę.

01 - struktura
02 - "mniej ważne"
03 - stolarka
04 - inne konstrukcje
05 - wyposażenie
06 - inne
07 - dachy
Osobiście wolę "Ściany zewnętrzne" w działaniu (a jednoczesnie) "A-01__SCIANY-ZEWN" jako warstwę.

Się nad tym zastanawiam i tak myślę czy nie wolałbym jednak mieć do wyboru członu "SCIANY-ZEWN" a więc taki sam jak później w menadżerze warstw?!
To jest propozycja jako pewna wizja, która (na marginesie u mnie ma zastosowanie i się ogólnie sprawdza). Tak czy inaczej oczekiwałbym dyskusji na ten temat. Co zmienić, może coś przesunąć, inaczej zorganizować. Czego brakuje, a co wydaje się niepotrzebne, czy "grupy podziału" tak, czy może inaczej? Tu chciałbym wypracować jakieś wspólne stanowisko - co może być podstawą jakiegoś ogólnego standardu.

Trudno mi się wypowiadać na temat branży architektonicznej, bo działam w innej bajce nie związanej ściśle z budynkiem.
Każda branża wydaje mi się ma inna specyfikę i potrzebę podziału niekoniecznie na tyle grup.
np dla branży drogowej na podstawie przykładu sauron-a
00 - osie, podstawowa geometria
01 - krawędzie, krawężniki, obrzeża
02 - skarpy, schody, pochylnie, rampy itd.
03 - elementy odwodnienia, uzbrojenie terenu,
04 - jakieś konstrukcje towarzyszące (zabudowa, mosty inne)
05 - lampy, znaki, hydranty, słupy, sygnalizatory, drzewa, ogrodzenia, wyposażenie inne podobne
06 - rzeczy różnego rodzaju, które się zdarzają i tutaj :) (rozbiórki)
07 - zakresy opracowań, granice działek, ogólnie jakieś zakresy (przebudowy, rozbiórki itd) inne
08 - ogólnie opisy
09 - ogólnie wymiary
10 - ogólnie kreskowania
wilda napisał(a): W poleceniu MTL zauważyłem ze nie działa przełącznik [Zmień].
e tam, ja nie widzę ;)

nie działa jak zmieniłem plik ini i w nazwie mam
Kod: Zaznacz cały
[Layers]
Struktura_konstrukcja=A-00__OSIE,8,OSIE,-3
Trochę_mniej_ważne=A-01__SCIANY,7,Continuous,acLnWt030
Ogólnie_stolarka=A-01__FUNDAMENT,2,Continuous,-3I
Inne_konstrukcje=A-01__NADPROZE,6,NADPROZE,acLnWt018
Różne_inne_fantazje=A-02__SCHODY,1,Continuous,-3
Dachy_itd=A-03__OKNA,5,Continuous,5

Pewnie znaku "_" nie toleruje
Po wczytaniu lispa nie ma możliwości zmiany pliku ini, w którym nie ma ostatnio wybranej warstwy aktywnej.
wilda
 
Posty: 250
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 11, 2013 12:50

kojacek napisał(a):- LN - linie
- PLN - polilinie
- REC - prostokąt
- CIR - okrąg
...
kojacek

Jak dla mnie jest OK - tylko 2 małe pierdoły:
1) REC jest skrótem w wer EN dla prostokąta "cza" by to zmienić potem (RCT, RCN może z góry to ustalić, że skróty będą *N tak dla porządku)
2) przy braku ustawienia CLAY polecenia (z tych powyższych LN itd) powinny (chyba?) wywołać CLAY i dopiero tworzyć poszczególne obiekty,
a obecnie tworzą obiekty na defaultowej warstwie teraz "A-00__OSIE"

Sauron.
sauron-83
 
Posty: 299
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 11, 2013 14:00

Mówiąc o branżach mam na myśli branże "żerujace" na budynku (czyli wszelkiej masci elektryków, instalatorów, pożarowców, meblarzy, rozmieszczeń urzadzeń... etc. Standard wg mnie nie musi mieć wszystkich grup, np. wydaje mi się że 01 i 02 dla większości wystarczy (+ oczywiście 08 / 09 / 10)...

Initget nie toleruje "_". Popatrzmy:
Kod: Zaznacz cały
(initget "Aaaa Bbbb_cccc_ddd")
(getkword "A/B")
podajcie a, potem b...

Obecnie polecenia LN REC CIR PLN, przy braku ustawień, "biorą" pierwszą pozycję (z listy standardów) jako domyślną.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 12, 2013 23:33

Testuję też rozbudowaną wersję, podobną do zaproponowanej przez wildę - w oknie dwie listy, grup i samych warstw funkcjonalnych. Gdy dorobię obsługę wrzucę. Na razie sam obrazek:
layerstdnewdialog.png
layerstdnewdialog.png (28.15 KiB) Przeglądane 421 razy

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 15, 2013 16:40

Kolejna faza podejścia do warstwowej automatyki... ;) Zmiany takie: Nowa nazwa polecenia dla prostokatów, teraz RCG. Jedno nowe wspólne okienko dla poleceń CLAY MTL LN PLN RCG CIR... Okienko wygląda tak:
layerstdnewdialog.png

Wybiera się grupę i warstwę funkcjonalną w grupie. Widoczny podglad koloru warstwy i wyświetlenie jej (autocadowej) nazwy. Okno pamięta swoje ostatnie położenie. Dla szybkości możliwy dwuklik na liscie warstw. Możliwa jest zmiana pliku ini (na razie jako zmienna globalna - w przyszłości, z rejestru). Nowa struktura pliku ini, została dodana lista grup. Kody to znaki w nazwie warstwy określającej przynalezność, wartości zaś wyświetlane są w oknie na liście grup. Podobnie jak z warstwami, umożliwia to na elastyczne nazewnicto (np. tłumaczenie na ine języki) grup jak i funkcji warstw. Nowa zawartość ini to:
layerstdnewini.png
layerstdnewini.png (18.04 KiB) Przeglądane 374 razy

Rozszerzyłem też ilość warstw - to cały czas jest do dyskusji. Teraz chyba lepiej widać jak to działa - grupy i nazwy funkcjonalne, oraz tworzenie warstw w locie - myślę że was to przekonuje. Przynajmniej mam taką nadzieję. Rodzaje linii na razie bez zmian. To tylko (na razie) ilustuje działanie.
Testujcie póki co. i uważajcie... (znaczy dawajcie uwagi) ;)

kojacek
Załączniki
layerstd.zip
(4.11 KiB) Pobrane 49 razy
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 15, 2013 19:41

nie byloby moze lepiej tak:
Kod: Zaznacz cały
[LineType]
File=LayerStd.lin

[Osie] ;00
Osie=A-00__OSIE,8,OSIE,-1

[Ściany / główne konstrukcje] ;01
Ściany=A-01__SCIANY,7,Continuous,acLnWt030
Fundamenty=A-01__FUNDAMENT,2,Continuous,-1
Fundamenty ukryte=A-01__FUNDAMENT_UKR,2,Continuous,-1
Konstrukcje betonowe=A-01__KONSTR_BET,7,Continuous,-1
Konstrukcje stalowe=A-01__KONSTR_STAL,1,Continuous,-1
Podciągi=A-01__PODCIAG,8,PODCIAG,-1
Nadproża=A-01__NADPROZE,8,NADPROZE,acLnWt018

[Schody / posadzki / inne elementy] ;02
Schody=A-02__SCHODY,6,Continuous,-1
Windy=A-02__WINDY,7,Continuous,-1
Rampy=A-02__RAMPY,7,Continuous,-1
Posadzki=A-02__POSADZKA,30,Continuous,-1
Posadzki kanały=A-02__POSADZKA_KANAL,30,Continuous,-1
Stropy=A-02__STROP,7,Continuous,-1

[Stolarka] ;03
Okna=A-03__OKNA,6,Continuous,-1
Drzwi=A-03__DRZWI,8,Continuous,-1

[Instalacje / przyłącza] ;04
Instalacje sanitarne=A-04__SANIT,6,Continuous,-1
Instalacje co=A-04__CO,5,Continuous,-1
Instalacje elektryczne=A-04__ELEKTR,43,Continuous,-1
Oświetlenie=A-04__OSWIETLENIE,30,Continuous,-1

[Meble / wyposażenie] ;05
Meble=A-05__MEBLE,5,Continuous,-1
Inne wyposażenie=A-05__INNE_WYP,8,Continuous,-1

[Pomosty / otoczenie / inne] ;06
Pomosty=A-06__POMOSTY,5,Continuous,-1
Otoczenie=A-06__OTOCZENIE,8,Continuous,-1
Grunty=A-06__GRUNT,8,Continuous,-1
Inne=A-06__INNE,4,Continuous,-1

[Dachy] ;07
Dachy=A-07__DACH,7,Continuous,-1
Dachy rynny=A-07__DACH_RYNNY,8,Continuous,-1
Dachy kominy=A-07__DACH_KOMINY,7,Continuous,-1

[Opisy] ;08
Opisy osie=A-08__OPIS_OSIE,1,Continuous,-1
Opisy okna=A-08__OPIS_OKNA,8,Continuous,-1
Opisy drzwi=A-08__OPIS_DRZWI,8,Continuous,-1
Opisy pomieszczenia=A-08__OPIS_NR-POM,2,Continuous,-1
Opisy poziomy=A-08__OPIS_POZIOM,6,Continuous,-1
Opisy przekroje=A-08__OPIS_PRZEKROJ,6,Continuous,-1
Opisy uwagi=A-08__OPIS_UWAGI,6,Continuous,-1

[Wymiarowanie] ;09
Wymiary osiowe=A-09__WYM_OSIE,12,Continuous,-1
Wymiary wewnętrzne=A-09__WYM_WEWN,12,Continuous,-1
Wymiary zewnetrzne=A-09__WYM_ZEWN,12,Continuous,-1

[Kreskowania] ;10
Kreskowanie ściany=A-10__KRES_SCIANY,8,Continuous,-1
Kreskowanie grunty=A-10__KRES_GRUNT,8,Continuous,-1
Kreskowanie izolacje=A-10__KRES_IZOLACJA,18,Continuous,-1
Kreskowanie izolacje=A-11__KRES_IZOLACJA,18,Continuous,-1


czytamy plik i zapisujemy na liscie w postaci:
Kod: Zaznacz cały
(
  ("Osie"
    ("Osie=A-00__OSIE,8,OSIE,-1")
  )
  ("Ściany / główne konstrukcje"
    ("Ściany=A-01__SCIANY,7,Continuous,acLnWt030")
    ("Fundamenty=A-01__FUNDAMENT,2,Continuous,-1")
    ("Fundamenty ukryte=A-01__FUNDAMENT_UKR,2,Continuous,-1")
    ("Konstrukcje betonowe=A-01__KONSTR_BET,7,Continuous,-1")
    ("Konstrukcje stalowe=A-01__KONSTR_STAL,1,Continuous,-1")
    ("Podciągi=A-01__PODCIAG,8,PODCIAG,-1")
    ("Nadproża=A-01__NADPROZE,8,NADPROZE,acLnWt018")
  )
  ("Schody / posadzki / inne elementy"
    ("Schody=A-02__SCHODY,6,Continuous,-1")
    ("Windy=A-02__WINDY,7,Continuous,-1")
    ("Rampy=A-02__RAMPY,7,Continuous,-1")
    ("Posadzki=A-02__POSADZKA,30,Continuous,-1")
    ("Posadzki kanały=A-02__POSADZKA_KANAL,30,Continuous,-1")
    ("Stropy=A-02__STROP,7,Continuous,-1")
  )
  ...
)

bardzo latwo sie to pozniej obrabia
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4870
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 15, 2013 20:31

kruuger napisał(a):nie byloby moze lepiej tak: (...)
(...) bardzo latwo sie to pozniej obrabia


Niby tak..., ale choć to dopuszczalne, wolałbym uniknąć w strukturze pliku INI mieszania "adresów" danych i samych danych. O ile klucze (te przed znakiem równości) mają znaczenie nie tylko adresowania (do danych warstwy), ale też są jednoczesnie danymi (są nazwą funkcjonalną warstwy), to znaczniki grup danych [Linetype] [Layers] [Groups], są unikalne i służą tylko do adresowania (tworzą grupy danych). W twojej propozycji - nie wiadomo ile jest grup warstw, ponadto trudno rozróżnić które dane w kwadratowych nawiasach są grupami warstw [Kreskowanie] [Wymiary]... itd. a co z [Linetype]?
Ponadto sposób w jaki są uporządkowane dane teraz, nie zamykają w przyszłości drogi do dodawania innych (teraz nie wiadomo jakich) grup danych (dowony klucz np. [Filters] i dane jakiś filtrów, itp.)
Dodatkowo, (teraz widzę) w twojej propozycji mogę przypadkowo np. w grupie "00" (osie) umieścić warstwę np. A-05__COS-TAM-COS-TAM, a w "moim" układzie położenie w grupie warstw determinuje 3 i 4 znak nazwy, czyli tutaj to bedzie grupa "05", bez względu, gdzie (w grupie) [Layers] będzie znajdował się wpis...

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 15, 2013 20:46

kojacek napisał(a):
kruuger napisał(a):nie byloby moze lepiej tak: (...)
(...) bardzo latwo sie to pozniej obrabia


Niby tak..., ale choć to dopuszczalne, wolałbym uniknąć w strukturze pliku INI mieszania "adresów" danych i samych danych. O ile klucze (te przed znakiem równości) mają znaczenie nie tylko adresowania (do danych warstwy), ale też są jednoczesnie danymi (są nazwą funkcjonalną warstwy), to znaczniki grup danych [Linetype] [Layers] [Groups], są unikalne i służą tylko do adresowania (tworzą grupy danych). W twojej propozycji - nie wiadomo ile jest grup warstw, ponadto trudno rozróżnić które dane w kwadratowych nawiasach są grupami warstw [Kreskowanie] [Wymiary]... itd. a co z [Linetype]?
Ponadto sposób w jaki są uporządkowane dane teraz, nie zamykają w przyszłości drogi do dodawania innych (teraz nie wiadomo jakich) grup danych (dowony klucz np. [Filters] i dane jakiś filtrów, itp.)
Dodatkowo, (teraz widzę) w twojej propozycji mogę przypadkowo np. w grupie "00" (osie) umieścić warstwę np. A-05__COS-TAM-COS-TAM, a w "moim" układzie położenie w grupie warstw determinuje 3 i 4 znak nazwy, czyli tutaj to bedzie grupa "05", bez względu, gdzie (w grupie) [Layers] będzie znajdował się wpis...

kojacek

niech nasza lista to LST:
Kod: Zaznacz cały
(
  ("Linetype"
    (...costam)
  )
  ("Osie"
    (...warstwy)
  )
)

aby znalesc klucze Linetype:
Kod: Zaznacz cały
(assoc "Linetype" LST)

jedyny problem to utworzyc grupy warstw bo trzeba wiedziec jakie grupy odrzucic (LineType, Filter itp)
ale mozna i temu zaradzic. poprzedzic grupy warstw "G=" np [G=Osie], [G=Wymiary]...
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4870
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników