_

[AutoCAD] Warstwy

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 19, 2013 11:39

kruuger napisał(a):
kojacek napisał(a):1. Nie rozumiem - wszystkie warstwy z pliku ini? Czy istniejące warstwy w rysunku (ale) z definicją w ini?

dokladnie to wszystkie ktore sa teraz w okienku ale po nazwach funkcjonalnych. to jest to co meczyl wilda.
otwiera mi sie okienko ze standardami (nazwy cadowskkie) wpisanymi w ini i z tej listy wybieram co chce.
teraz mozna by sie zastanwocic. czy pokazujemy wszystkie z ini czy robimy rowniez przesiew po Exluded.

kojacek napisał(a):Obecnie te polecenia to tylko szkic - nie mają obsługi błędów i są póki co niedopracowane ogólnie. Doszlifować trzeba tak czy inaczej.

nawet teraz dziala juz bardzo dobrze
k.

Konsekwentnie przesiew, albowiem to powinno działać na tak samo zdefiniowanych warstwach, różnica polega tylko na formie wyboru (warstwa określona przez opisową "ludzką" nazwę, albo przez "techniczną" nazwę autocadową)
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5507
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 19, 2013 12:08

To może od razu tak:
layerstdnextideadialog.png

:?: Nie bawić się w podrzędne okno, tylko zrobić przełącznik funkcja / warstwa?

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5507
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 19, 2013 12:17

kojacek napisał(a):To może od razu tak:
layerstdnextideadialog.png

:?: Nie bawić się w podrzędne okno, tylko zrobić przełącznik funkcja / warstwa?

kojacek

no niby fajnie. jesli chodzi o mnie to wolalbym miec jednak wybor od razu ze wszystkich.
moje zdanie. nie wiem jak reszta.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4863
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 19, 2013 12:39

kruuger napisał(a):no niby fajnie. jesli chodzi o mnie to wolalbym miec jednak wybor od razu ze wszystkich.
moje zdanie. nie wiem jak reszta.
k.

znaczy chodzi Ci o powrót do jednego ListBoxa z całym zestawem warstw (bez wyboru grupy)?

Sauron
sauron-83
 
Posty: 299
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 19, 2013 12:49

sauron-83 napisał(a):
kruuger napisał(a):no niby fajnie. jesli chodzi o mnie to wolalbym miec jednak wybor od razu ze wszystkich.
moje zdanie. nie wiem jak reszta.
k.

znaczy chodzi Ci o powrót do jednego ListBoxa z całym zestawem warstw (bez wyboru grupy)?

Sauron

wszystko zostaje jak jest + bonus czyli wybor sposrod warst standardu (nazwy cadowskie nie funkcjonalne)
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4863
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 19, 2013 13:20

Sam wcześniejszy pomysł by były nazwy funkcjonalne, a nie cadowskie - to dobre rozwiązanie gdy niejednoznaczne są nazwy warstw w cadzie (czasem takie rysunki się dostaje).

To co zaproponował kojacek z tym radiobuttonem wydaje się fajne.
Teraz jak będzie możliwość zmiany tegoż - narzędzie będzie po prostu bardziej uniwersalne.

Dla mnie osobiście podział funkcjonalny z podglądem nazwy warstwy w cadzie na dole był/jest lepszy - wygodniejszy, co nie znaczy że nieprzeżył bym gdyby było inaczej. Chyba to zawsze subiektywne odczucie dla każdego.

A co inni myślą... narazie milczą (2k wyswietlen - 5ciu dyskutujących).

Sauron.
sauron-83
 
Posty: 299
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kruuger » lut 19, 2013 13:40

sauron-83 napisał(a):Sam wcześniejszy pomysł by były nazwy funkcjonalne, a nie cadowskie - to dobre rozwiązanie gdy niejednoznaczne są nazwy warstw w cadzie (czasem takie rysunki się dostaje).

To co zaproponował kojacek z tym radiobuttonem wydaje się fajne.
Teraz jak będzie możliwość zmiany tegoż - narzędzie będzie po prostu bardziej uniwersalne.

Dla mnie osobiście podział funkcjonalny z podglądem nazwy warstwy w cadzie na dole był/jest lepszy - wygodniejszy, co nie znaczy że nieprzeżył bym gdyby było inaczej. Chyba to zawsze subiektywne odczucie dla każdego.

A co inni myślą... narazie milczą (2k wyswietlen - 5ciu dyskutujących).

Sauron.

dlatego nie wiem czy nie schowac tego jednak pod image_button.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4863
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 19, 2013 14:46

kruuger napisał(a):dlatego nie wiem czy nie schowac tego jednak pod image_button.

także w moim odczuciu schowane było by jednak bardziej estetyczne, a i nie "zabierało" by miejsca na listę warstw.
Ponadto za często to chyba tego by się nie używało tegoż by było w głównym okienku.

Sauron.
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 299
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 19, 2013 14:49

kruuger napisał(a): dlatego nie wiem czy nie schowac tego jednak pod image_button.

Na razie uzgadniamy zatem że tak właśnie zrobię, w "praniu" zobaczymy, jak to działa.
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5507
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 19, 2013 15:19

Tak miało być?
kojacek
Załączniki
LayerStd.lsp
(17.05 KiB) Pobrane 58 razy
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5507
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników