_

[AutoCAD] Warstwy

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

[AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 04, 2013 12:09

Motyw pojawiający się tutaj od czasu do czasu, ale w róznych kontekstach. Ostatnio przy lisp-owych reaktorkach coś wspomnieliśmy... Zatem: WARSTWY. Używacie? Używamy!
Oczywiście - zdaję sobie sprawę że różne zastowania, różne branże itp. itd. Ale (na początek), weźmy sobie taki malunek nazwijmy to architektoniczno-ogólno-budowlany. Wiecie taka chatka Puchatka (dom / domek / hala produkcyjna / magazynowa / sklep / hotel / parking itp.) I ktoś tam sobie branżowo z mozołem maluje, jakieś tryskacze, sieć komputerową, drogi ewakuacyjne, linie produkcyjne, wentylacje, technologię czy co tam mu do głowy strzeli... ;)

Na początek tylko nazwy (na początek - bowiem sugeruję (oczywiście) później dyskusję o automatyzacji tychże zabaw). Macie jakieś standardy? Dbacie o nie? Utrzymujecie w ładzie? Czy jest tak jak na poniższej rycinie?
badarchstandardlayers0.png

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 04, 2013 12:33

U mnie np.:
Mamy standard ad nazewnictwa można powiedzieć.
Ale są minimum 3 ale:
1. nie każdy pracownik się trzyma tego standardu
2. niektóre programy nakładkowe czy specjalistyczne tworzą swoje warstwy - nie trzymające standardu biurowego a z uwagi na wielobranżowe projekty programów też jest sporo (m.in. Civil, BestCad ...)
3. podwykonawcy - to to już zupełnie samowolka

próbowałem z tym walczyć, ale brak pomysłów na ciągłe utrzymywanie porządku.
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 296
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 04, 2013 12:52

sauron-83 napisał(a):U mnie np.:
Mamy standard ad nazewnictwa można powiedzieć.
Ale są minimum 3 ale:
1. nie każdy pracownik się trzyma tego standardu
2. niektóre programy nakładkowe czy specjalistyczne tworzą swoje warstwy - nie trzymające standardu biurowego a z uwagi na wielobranżowe projekty programów też jest sporo (m.in. Civil, BestCad ...)
3. podwykonawcy - to to już zupełnie samowolka

próbowałem z tym walczyć, ale brak pomysłów na ciągłe utrzymywanie porządku.


A jak wyglada ten standard? Jeśli to nie tajemnica, oczywiście. Sam u siebie, też staram się (twój punkt 3...) stosować pewien wypracowany standard, oparty na kilku podstawowych zasadach, ale (zdaje się) aby ciągle był w miarę elastyczny.
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 04, 2013 13:17

Nie wiem czy do końca dobry.
W sumie to ja byłem pomysłodawcą takiegoż a nie innego.

Używamy tylko znaków:
A-Z; a-z; 0-9; myślnik "-" (do rozdzielania poszczególnych bloków); podkeślenie"_" i/lub spacja " " (tylko i wyłącznie w bloku 2)
brak polskich znaków

Tak w skrócie nazwa składa się z trzech bloków:

Blok 1
Kod jednoliterowy - oznaczenie branży
np.:
A-architektura
D-drogi
S-odwodnienie
etc ...

Nazwa warstwy:
A-S_sciany zewnetrzne_opis-T (A-br. architektoniczna; S-plan sytuacyjny; T-tekst
S-PP_rzedne istniejace (S-br. sanitarna; P-profil )

Z-poza branżowe (Z-viewport, Z-ramka,...)
X-warstwy dla xrefów (schemat X-nazwa_xref)

Blok 2
Tekst wolny - opis czego dotyczy dana nazwa
Rozpoczynający się kodem przyporządkowanym do danego typu rysunku
np.
nazwa warstwy:
D-S_schody (D-branża drogowa; S_ plan sytuacyjny)
D-PP_konstrukcja-H (D-branża drogowa; PP_ przekrój poprzeczny; H- kreskowanie)

Blok 3
To rozróżnienie obiektów, a właściwie odseparowanie niektórych od reszty
Wszystkie warstwy, na których znajdują się (tylko i wyłącznie) obiekty danego typu
-T dla *tekstów wszelakich (text)
-D dla wymiarów, leaderów (dim)
-H kreskowań (hatch)

pozostałe inne nie posiadają tego bloku
Edit:
kursywą lekkie uzupełnienie,
jak coś niejasne pisz bo to tak na szybko w sumie
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 296
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez notdot » lut 04, 2013 20:22

U mnie w pracy (branża elektryczna) stosujemy nazwy typu EL_dalsza część nazwy, ale jak widzę inne biura branżowe czy nawet sami architekci (nasi zleceniodawcy) robią jak im się widzi czyli raz -nazwa raz _nazwa lub nazwy nic nie mówiące w stylu 1, cienka, osie i wszystko leci na te warstwy jak leci z nadawaniem kolorów itp poszczególnym elementom
ale można powiedzieć, że korzystamy z przykładu 2 sauron-83 i raczej każdy się w firmie tego trzyma
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 280
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez badziewiak » lut 05, 2013 11:51

PN-EN ISO 13567-2 Nadawanie nazw w CAD. Znalazlem nawet w PDF na chomiku :D
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2279
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez sauron-83 » lut 05, 2013 12:10

badziewiak napisał(a):PN-EN ISO 13567-2 Nadawanie nazw w CAD. Znalazlem nawet w PDF na chomiku :D

natrafiłem na tą i jeszcze jekieś inne normy kiedyś przed tworzeniem koncepcji nazewnictwa dla warstw i ...
uznałem je za nie- lub małoprzydatne w sensie za bardzo złożone, bo najlepszy system to taki nie za skomplikowany.

A jeśli dobrze pamiętam to też wygrzebałem to na wspomnianym przez Ciebie gryzoniu :)

Może dzieląc się tutaj pomysłami udało by się wypracować w miarę sensowną konwencję nazewnictwa uniwersalną dla większości (wszystkich i tak nigdy się nie uda zadowolić) ??
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 296
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 05, 2013 12:15

badziewiak napisał(a):PN-EN ISO 13567-2 Nadawanie nazw w CAD. Znalazlem nawet w PDF na chomiku :D


Znane, jak powyżej wspomniane - nieprzydatne (także w mojej ocenie). Chyba że, ktoś stosuje :?:

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez badziewiak » lut 05, 2013 12:19

sauron-83 napisał(a):
badziewiak napisał(a):PN-EN ISO 13567-2 Nadawanie nazw w CAD. Znalazlem nawet w PDF na chomiku :D

natrafiłem na tą i jeszcze jekieś inne normy kiedyś przed tworzeniem koncepcji nazewnictwa dla warstw i ...
uznałem je za nie- lub małoprzydatne w sensie za bardzo złożone, bo najlepszy system to taki nie za skomplikowany.

A jeśli dobrze pamiętam to też wygrzebałem to na wspomnianym przez Ciebie gryzoniu :)

Może dzieląc się tutaj pomysłami udało by się wypracować w miarę sensowną konwencję nazewnictwa uniwersalną dla większości (wszystkich i tak nigdy się nie uda zadowolić) ??

Mamy swoj standard biurowy uproszczony w stos. do tej normy, ale nie wolno nam tego udostepniac. Generalnie sprowadza sie to do jednej z liter jako branzy, kolejne litery to "inicjaly" firmy, cyfry to rodzaj malowanych instalacji/elementow rysunkowych, kolejna literka to np. linia (w sensie jakakolwiek luzna kreska), czy wymiar, hatch, opis itp. Wiecej szczegolow nie moge podac, choc nie wiem czy nie przeholowalem...
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2279
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: [AutoCAD] Warstwy

Postprzez kojacek » lut 05, 2013 12:30

badziewiak napisał(a): Mamy swoj standard biurowy uproszczony w stos. do tej normy, ale nie wolno nam tego udostepniac.
To wymyślił niezły głowacz... ;)

badziewiak napisał(a): Generalnie sprowadza sie to do jednej z liter jako branzy, kolejne litery to "inicjaly" firmy, cyfry to rodzaj malowanych instalacji/elementow rysunkowych, kolejna literka to np. linia (w sensie jakakolwiek luzna kreska), czy wymiar, hatch, opis itp. Wiecej szczegolow nie moge podac, choc nie wiem czy nie przeholowalem...

Jest to czytelne?

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5451
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot]