_

[Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

Postprzez Fighter4321 » sty 10, 2017 22:42

Witam, mam problem z wiązaniami w module assembly. Mam jedną szczękę chwytaka, wiążę ją tak żeby miala tylko określone stopnie swobody i następnie odbijam lustrznanie ( mirror new component). Otrzymany nowy komponent nie posiada żadnych więżów, a po nadaniu mu ich podczas aktualizacji (ctr+u) wyskakuje mi taki komunikat "Ignored constraint: the system of constraints is inconsistent or over-constrained". Orientuje się ktoś co może być tego przyczyną? :)
Odbity komponent przesunąłem żeby sprawdzić czy ma więzy.
Załączniki
catia.jpg
Ostatnio edytowany przez Fighter4321, sty 11, 2017 19:25, edytowano w sumie 1 raz
Fighter4321
 
Posty: 55
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: [Catia]Wiązaniaelementu odbitego-moduł assembly

Postprzez ll » sty 10, 2017 23:10

coś przesztywniłes prawdopodobnie...
ll
 
Posty: 379
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: [Catia]Wiązaniaelementu odbitego-moduł assembly

Postprzez ll » sty 10, 2017 23:50

i dales prawdopodobnie "keep link in position" w symetrii
ll
 
Posty: 379
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43


Re: [Catia]Wiązaniaelementu odbitego-moduł assembly

Postprzez Fighter4321 » sty 11, 2017 19:25

Dzięki za kolejną pomoc, oczywiście zaznaczyłem opcję, o której pisałeś wyżej:P
A co powoduje zaznaczenie opcji "KEEP LINK WITH GEOMETRY"?? Czy jeżeli zaznaczy się jedną z tych opcji lub obie na raz to można to jakoś później odkręcić czy trzeba na nowo odbijać lustrem element?

Na tym Twoim filmiku uruchomiłeś design mode, u mnie jest to nieaktywne, dlaczego?
Fighter4321
 
Posty: 55
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: [Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

Postprzez ll » sty 11, 2017 20:25

to jest uklon ku modelowaniu w kontekscie zlozenia a raczej zwolnienie z myslenia i roboty jakbys opieral twoj design np na szkieletach i ktory jest symetryczny. Ja tez nie znalazlem jak narazie sposobu na odkrecenie tego... ale to jest w miare nowa opcja ...od paru lat...ale jak sie decydujesz swiadomie na uzycie jakiejs opcji to powinienes sobie zdawac sprawe jak ona dziala....chyba ze pijesz 0,7 na ex i po 5 minutach liczysz ze bedzie dzialac ctrl+z....

Design mode : shift+f1

P.S. jak chcesz zeby ktos za ciebie robote zrobil to nie pisz na priv....do tego jest zakladka "praca dam szukam"
ll
 
Posty: 379
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: [Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

Postprzez Fighter4321 » sty 11, 2017 21:04

ll napisał(a):P.S. jak chcesz zeby ktos za ciebie robote zrobil to nie pisz na priv....do tego jest zakladka "praca dam szukam"


Jaki priv? Bo nie rozumiem? Pisze w dziale modelowanie, bo mam problem z wykonaniem ćwiczenia, które robie. Chyba w końcu od tego jest ten dział :) Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
Fighter4321
 
Posty: 55
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: [Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

Postprzez ll » sty 11, 2017 21:14

Normalnie bym tego nie uzyl ale ty jestes albo tak bezczelny albo tak glupi albo cos co juz nie raz mialo miejsce na tym forum ...

wklejam :

"Witaj po pierwsze chcę Ci bardzo podziękować za pomoc i dojście do problemu z brakiem licencji gas. Niestety mam problem z instalacja, będę próbował dalej wieczorem jednak termin pracy mnie goni i czy byłbyś skory pomóc w nadaniu więzów do badania wytrzymałości modeli, ja bym Ci je przesłał a same badanie i nadanie sił wykonał bym już sam."

jak to wkleiłem i jeszcze raz przeczytałem to przepraszam ze nazwałem cie glupim....obrazam glupich....
ll
 
Posty: 379
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: [Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

Postprzez Fighter4321 » sty 11, 2017 21:21

Chyba mylisz użytkowników, nic do Ciebie na priv nie pisałem i oczekuje na przeprosiny - zanim na kogoś naskoczysz, to upewnij się, że to właściwa osoba.
Fighter4321
 
Posty: 55
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: [Catia]Wiązania elementu odbitego-moduł assembly

Postprzez ll » sty 11, 2017 21:27

sorki, masz racje w tym samym momencie wyszly posty Twoje i jakiegos tourdefrance.... w podobnym stylu piszecie i mi sie popiepszylo....zagotowalem sie na tego tourdefrance za to co minapisal na priv. sorki jeszcze raz ja tylko sledze posty catiowe
ll
 
Posty: 379
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Następna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników