_

[AutoCAD]Wieloelementowa pollinia

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

[AutoCAD]Wieloelementowa pollinia

Postprzez piotrekm13 » mar 30, 2020 20:13

Witam

Mam pewien kształt z pollini składający się z kilku tysięcy elementów o długości ułamków milimetra. Chciałbym trochę to uprościć, tak aby nie było tyle elementów (komputer chwilami się przywiesza jak próbuje to edytować). Niestety nie znam narzędzia które by mi to uprościło.
Czy w Edycji pollini jest na to jakaś opcja?
Lub może w Expres tools?
piotrekm13
 
Posty: 827
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: [AutoCAD]Wieloelementowa pollinia

Postprzez kojacek » mar 30, 2020 21:14

piotrekm13 napisał(a):Witam

Mam pewien kształt z pollini składający się z kilku tysięcy elementów o długości ułamków milimetra. Chciałbym trochę to uprościć, tak aby nie było tyle elementów (komputer chwilami się przywiesza jak próbuje to edytować). Niestety nie znam narzędzia które by mi to uprościło.
Czy w Edycji pollini jest na to jakaś opcja?
Lub może w Expres tools?


Dawniej wskazałbym Ci z 10 lisp-ów, które (każdy z nich) załatwiłby ten problem w 0,2 sekundy. Niestety LISP został już wyparty przez Dynamo. Są tu wytrawni znawcy tegoż. Pomogą.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5523
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD]Wieloelementowa pollinia

Postprzez ziele_o2k » mar 30, 2020 22:51

Tak jak wrona kracze, Lispów by się znalazło wiele, ale okazało się, że język jest na wymarciu.
Uderzaj do użytkowników Dynamo, na pewno pomogą!

[EDIT]
Tylko nikomu nie mówcie, bo przyjdzie Dynamo i nas zje... Tajemnica!
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 801
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: [AutoCAD]Wieloelementowa pollinia

Postprzez sauron-83 » mar 31, 2020 14:59

swego czasu były np. weed.lsp i takie tam, ad Tajemnica od Ziele-go... to jest częśc MAP 3D nie wiem (bo gołego acada nie uzywam) czy jest to w standardzie nowych ACADów.

sugeruję chociażby sprawdzić takie cuś:
https://www.cadforum.cz/cadforum_en/dow ... ileID=3078

co do kolegi CADok i jego nazwijmy to delikatnie ''niegrzeczności' powstrzymaj się od tego typu komentarzy, które raz nic nie wnoszą, dwa nie są tutaj mile widziane i wreszcie trzy wracaj może na podwórko i takimi kąśliwymi zaczepkami dziel się ze swoimi kolegami jeśli takowych posiadasz.
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 302
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: [AutoCAD]Wieloelementowa pollinia

Postprzez notdot » kwi 01, 2020 14:51

a polecenie _overkill
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 334
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: [AutoCAD]Wieloelementowa pollinia

Postprzez piotrekm13 » cze 26, 2020 08:55

Odświeżam temat. Teraz chciałbym w drugą stronę. O ile ze splajnu nie ma problemu, żeby zrobić wieloelementową pollinie, to z elipsy już tak. Zna ktoś narzędzie, aby z elipsy zrobić pollinię składającą sie z prostych odcinków?
piotrekm13
 
Posty: 827
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: [AutoCAD]Wieloelementowa pollinia

Postprzez kojacek » cze 26, 2020 09:14

piotrekm13 napisał(a):Odświeżam temat. Teraz chciałbym w drugą stronę. O ile ze splajnu nie ma problemu, żeby zrobić wieloelementową pollinie, to z elipsy już tak. Zna ktoś narzędzie, aby z elipsy zrobić pollinię składającą sie z prostych odcinków?


https://kojacek.wordpress.com/2016/11/07/konwersja-elipsy-do-polilinii/
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5523
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AutoCAD]Wieloelementowa pollinia

Postprzez piotrekm13 » cze 26, 2020 09:56

O to to...
Dzięki, w weekend popróbuję.
piotrekm13
 
Posty: 827
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników