_

wieza babel

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

wieza babel

Postprzez smoczek » lip 18, 2006 21:56

hejka wszystkim :)

Od pewnego czasu pracuje na narzędziowni pewnego zakładu produkującego sprzęt elektroinstalacyjny (jeden z liderów rynku), dokładnie na wycinarkach drutowych na zkładzie sa wycinarki:
dwie stare "chinki"
dwie polskie wycinarki "DK7740A"
jedna nowa chinka i
najdroższa maszyna na zakładzie "AGIE CUT"
-stare chinki programuje sie ręcznie (nie zbliżam sie do nich narazie :) )
-DK7740A programujemy poprzez mega-cad
-nowa chinka ma SPtech firmy iks
-agie ma swój sysytem a programujemy przez czeski program "kovo-prog"

jak sami widzidzicie niezła wieża babel, no i na zakładzie podaja pomysły ujednolicenia softu tylko ze nikt nie ma zabardzo pomysłu jak sie do tego zabrac tym bardziej ze w biurze projektowym uzywany jest i-deas i rysunki sa praktycznie przerysowywane przez nas co wiaze sie z czasem no i niestety z pomyłkami :).
Jeśli ktos miał do czynienia z w/w problemem, pracuje na podobym sprzecie bede ogromnie wdzieczny za każda wskazówke

pozdr smoczek
smoczek
 
Posty: 2
Dołączył(a): lip 18, 2006 21:26

Re: wieza babel

Postprzez jarasnet » lis 23, 2006 18:48

Witam,
jaki konkretnie model AGIE obsługujesz? Czy jest to nowa czy stara maszyna i czy macie w firmie polska instrukcję. Ja jestem "wychowany" na CT Robofilach a właśnie niedawno dostaliśmy nowe AGIE CLASSIC V2, interfejs po polsku ale tak nie przejrzysty i namieszany że bez instrukcji po polsku to czarno to widze!
jarasnet
 
Posty: 10
Dołączył(a): paź 21, 2006 16:34
Lokalizacja: WLKP

Re: wieza babel

Postprzez Blemi » lis 28, 2006 10:44

Witaj,
MAsz racje taka mieszanka to zmora wielu zakładów, a najgorsze jest to ze za porządek trzeba zapłacić, i tu niejeden ztedy si wycofuje i próbuje na własną rękę jakoś wyprowadzać na prostą.Lepiej chyba zpłącić i niech zajmą sie tym odpowiedni ludzie mający doświadczenie.

Po pierwsze trzeba sprawdzic czy wszystkie maszyny przyjmuja kod zewnętrzny, czy da sie wczytać zewnętrzny program,eżeli tak to oki
Niezależnie jaka maszyna, i jakie sterowanie program CAm-owski do progrmaowania drutuwek możesz mieć jeden. a reszte załątwiają postprocesory na kolejne maszyny. Po wykonaniu programu w oparciu albo o model 3D lub dokumentacje 2D, wybierasz odpowiedniego posta i generujesz program.
Jeżlei macie IDEasa to nie jest tak źle, tylko nie wiem czy on ma w module CAM-owskim ma drutówke. Ale będąc klijentami już EDS-u możecie kupić albo wykonać update do NX który gwarantuje ze programowanie wycinania drutem posiada:) mozesz kupić prostszy program do cięcia drutem jakiś profli lub coś innego, ale pierwsze rozwiązanie ma zalete gdyż możesz już bazować bezpośrednio na modelach 3D. Nie musisz robić przekroi, rzutów, i etc. Po za tym pierwsze rozwiązanie to ni tylko cięcie drutem, ale i frezowanie, toczenie, a napewno takie operacje u WAS też są wykonywane
jak chcesz wiecej to na priv.
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników