_

[AC2020] Wklejanie tekstu jako jednowierszowego

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[AC2020] Wklejanie tekstu jako jednowierszowego

Postprzez notdot » paź 20, 2021 19:36

Jak zrobić żeby domyślnie wstawianym tekstem był jednowierszowy a nie wielowierszowy przy wklejaniu przez ctrl+v,
kopiuję sobie tekst z innego pliku i chcę go wstawić w swoim w różnych miejscach i chcę by był jednowierszowy
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 356
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: [AC2020] Wklejanie tekstu jako jednowierszowego

Postprzez akor » paź 22, 2021 19:08

Zmiennej systemowej, która by zmieniała domyślne działanie programu w takiej sytuacji nie znalazłem.
Poniżej rozwiązanie, trochę na około, ale działa bez żadnych extrasów.

Polecenie TEXT i potem wklej tekst ze schowka.

akor
akor
 
Posty: 719
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: [AC2020] Wklejanie tekstu jako jednowierszowego

Postprzez notdot » paź 24, 2021 10:16

dzięki
no ja właśnie chciałbym uniknąć stosowania dodatkowych poleceń, bo czasami mam dość duży rysunek do opisania różnymi etykietami, więc dla mnie byłaby to męczarnia żeby dodawać TEXT przed wklejeniem
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 356
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: [AC2020] Wklejanie tekstu jako jednowierszowego

Postprzez kojacek » paź 24, 2021 13:04

notdot napisał(a):dzięki
no ja właśnie chciałbym uniknąć stosowania dodatkowych poleceń, bo czasami mam dość duży rysunek do opisania różnymi etykietami, więc dla mnie byłaby to męczarnia żeby dodawać TEXT przed wklejeniem


Po wklejeniu, użyj EXPLODE aby rozbić MTEXT. W efekcie uzyskasz TEXT. Jeżeli masz MTEXT wielowierszowy, uzyskasz kilka linijek zwykłego TEXT-u.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5574
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [AC2020] Wklejanie tekstu jako jednowierszowego

Postprzez notdot » paź 26, 2021 15:44

@kojacek - dzięki, oczywiście znam metodę rozbijania tekstu, ale jak już pisałem, za dużo klikania mam wtedy, chcę skopiować tekst z innego pliku cad albo z excela i wkleić poprzez ctrl+v jako jednowierszowy, jeśli mam potem/przed robić jakieś dodatkowe polecenia, to zajmie mi to trochę za dużo czasu, no ale skoro nie da się tego jakoś odgórnie ustawić, to trudno
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 356
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: [AC2020] Wklejanie tekstu jako jednowierszowego

Postprzez mdbdesign » sty 08, 2022 19:19

Wiem ze to stary post ale moze sie komus przyda.
Kojacek ma racje jak zawsze.
A jak masz do wklejenia mase tekstow to zrob sobie ikonke ((jeden klik)
Zloz do kupy: _pasteclip i _explode (nie ma klik)
Pokaz gdzie chcesz wsadzic napis (drugi klik)
Mniej niz: ctrl+V i klik (trzy razy)
Marek
Avatar użytkownika
mdbdesign
 
Posty: 850
Dołączył(a): cze 05, 2007 03:38
Lokalizacja: Courtice, Ontario, Canada

Re: [AC2020] Wklejanie tekstu jako jednowierszowego

Postprzez notdot » sty 13, 2022 17:19

mdbdesign napisał(a):Wiem ze to stary post ale moze sie komus przyda.
Kojacek ma racje jak zawsze.
A jak masz do wklejenia mase tekstow to zrob sobie ikonke ((jeden klik)
Zloz do kupy: _pasteclip i _explode (nie ma klik)
Pokaz gdzie chcesz wsadzic napis (drugi klik)
Mniej niz: ctrl+V i klik (trzy razy)

dzięki, ale no jednak to nie bardzo ma sens
przełączam się między plikami, trzymam rękę na klawiaturze i szybciej dla mnie jest zrobić ctrl+c potem ctrl+tab i ctrl+v
to zdecydowanie ułatwia pracę a jak masz takich tekstów do wklejenia kilkadziesiąt to jest to ważne, żeby się to robiło szybko
ale dzięki
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 356
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: [AC2020] Wklejanie tekstu jako jednowierszowego

Postprzez akor » sty 14, 2022 12:40

To może taki projekt racjonalizatorski:
w kopii pliku źródłowego rozbijasz wszystkie Mtext na Text, a potem już tylko klawisze CTRL|C|TAB|V.
akor
akor
 
Posty: 719
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: [AC2020] Wklejanie tekstu jako jednowierszowego

Postprzez notdot » sty 20, 2022 13:53

akor napisał(a):To może taki projekt racjonalizatorski:
w kopii pliku źródłowego rozbijasz wszystkie Mtext na Text, a potem już tylko klawisze CTRL|C|TAB|V.
akor

jak kopiuję z excela to trudno żebym rozbił Mtext na Text :D
a jak kopiuję z innego dwg to kopiuję część tekstu a nie cały napis
a też w innym pliku tekst mam na innej warstwie a w pliku docelowym chcę te napisy mieć na odpowiednich warstwach
np opis pod oprawą oświetleniową jest na warstwie E_oświetlenie a pod gniazdkami E_gniazda więc chcę wkleić na już docelową warstwę żeby jak najbardziej oszczędzić sobie dodatkowej pracy, co przy większym projekcie może mieć znaczenie
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 356
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników