_

Współrzedne geodezyjne a Autocad?

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Współrzedne geodezyjne a Autocad?

Postprzez Furio85 » paź 09, 2019 14:49

Witam,

Mam w pliku EXCEL około 100 współrzędnych geodezyjnych, mam też mapę miasta w dwg.

Współrzędne są podane w ten sposób np. 51.987764 22.765575. Wiadomo że pierwsze liczby 51 i 22 są nie zmienne, przy wpisywaniu kolejnych punktów, tworzą się bardzo blisko siebie, natomiast w rzeczywistości są to lokalizacje słupów oświetlenie które w praktyce są od siebie odsunięte.

Czy szanowni koledzy mają pomysł jak sobie z tym poradzić ? Jakaś nakładka GEO ? czy Lips ? Pozdrawiam
Furio85
 
Posty: 24
Dołączył(a): gru 03, 2015 11:00

Re: Współrzedne geodezyjne a Autocad?

Postprzez huana_87 » paź 10, 2019 08:58

Myślę, że problem jest w tym, że współrzędne 51. i 22. oznaczają stopnie dziesiętne, a nie metry. Potrzebowałbyś współrzędne w obowiązującym układzie 2000. W jakim układzie masz tę mapę miasta?
Może geodeta ma współrzędne w układzie 2000? Są programy geodezyjne do transformacji. Jest też nakładka Geolisp, ale to płatny program.
huana_87
 
Posty: 6
Dołączył(a): maja 20, 2019 06:37

Re: Współrzedne geodezyjne a Autocad?

Postprzez Furio85 » paź 10, 2019 09:59

huana_87 napisał(a):Myślę, że problem jest w tym, że współrzędne 51. i 22. oznaczają stopnie dziesiętne, a nie metry. Potrzebowałbyś współrzędne w obowiązującym układzie 2000. W jakim układzie masz tę mapę miasta?
Może geodeta ma współrzędne w układzie 2000? Są programy geodezyjne do transformacji. Jest też nakładka Geolisp, ale to płatny program.


Witam,

Współrzedne są pobierane z GPS i tylko w takiej formie jak podałem. Problemem jest przeliczenie jednostek GPS na metry, wiec spróbuje na podstawie dwóch punktów ze skalować rysunek przez odniesienie ale to dopiero po południu... Może to jest rozwiązanie?
Furio85
 
Posty: 24
Dołączył(a): gru 03, 2015 11:00

Re: Współrzedne geodezyjne a Autocad?

Postprzez huana_87 » paź 10, 2019 10:56

A może masz możliwość wyeksportowania z GPS współrzędnych w układzie 2000? To pewnie tylko kwestia zaznaczenia dodatkowej kolumny przy tworzeniu raportu
huana_87
 
Posty: 6
Dołączył(a): maja 20, 2019 06:37

Re: Współrzedne geodezyjne a Autocad?

Postprzez Furio85 » paź 11, 2019 08:12

huana_87 napisał(a):A może masz możliwość wyeksportowania z GPS współrzędnych w układzie 2000? To pewnie tylko kwestia zaznaczenia dodatkowej kolumny przy tworzeniu raportu


Niestety nie, pomiary zostały wykonane przez oddzielny podmiot posiadam tylko takie dane :(

Natomiast udało mi sie ustalic np., że różnica 51.9890 i 51. 9894 czyli 4 jednostki = 50 m w rzeczywistości i to miało by sens bo słupy oświetleniowe sa tak projektowane. Przychodzi mi na myśl że można by to załatwić formułą w EXCELU a następnie wkleić do CADA poleceniem POINT, ale niemam co do tego pewności. Z drugiej strony tych punktów jest około 100 wiem na których ulicach były wymieniane oprawy, wiec pewnie to zrobie na piechotę bo czas sie kurczy. Być może kolega Kojacek czy kolega Kruger w przyszłości opracuje jakieś rozwiązanie. Pozdrawiam
Furio85
 
Posty: 24
Dołączył(a): gru 03, 2015 11:00

Re: Współrzedne geodezyjne a Autocad?

Postprzez huana_87 » paź 11, 2019 09:35

Jeśli chcesz to mogę Ci przeliczyć te współrzędne w programie do obliczeń geodezyjnych
huana_87
 
Posty: 6
Dołączył(a): maja 20, 2019 06:37

Re: Współrzedne geodezyjne a Autocad?

Postprzez Furio85 » paź 12, 2019 17:00

huana_87 napisał(a):Jeśli chcesz to mogę Ci przeliczyć te współrzędne w programie do obliczeń geodezyjnych



Wysłałem priv
Furio85
 
Posty: 24
Dołączył(a): gru 03, 2015 11:00


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników