_

Wstawianie bloków o tej samej nazwie

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Wstawianie bloków o tej samej nazwie

Postprzez brzoza44 » wrz 23, 2019 22:39

Cześć,
mam problem ze wstawianiem bloków w AutoCad 2019LT.
Często edytuję w AutoCad pliki wygenerowane z Eplana. Eplan generując pliki .dwg często tworzy bloki o tej samej nazwie ale odnoszące się do innych obiektów. Np w pliku 1.dwg jest kwadrat zgrupowany jako "blok A" a w pliku 2.dwg jest okrąg również zgrupowany jako "blok A".
Jeśli wstawiam do pliku 1 zawartość pliku 2 poprzez zwykłą opcję zaznacz wszystko/ctrl+c/ctrl+v to okręgi zamieniają się w kwadraty. Czyli jeśli nazwy bloków się dublują to przy wklejaniu dublowane bloki przyjmują atrybuty bloku z pliku gdzie jest wklejane.
Rozbijanie bloków nie wchodzi w grę.
Chciałbym albo przenumerować nazwy bloków w jednym lub drugim pliku albo idealnie by było jakby przy wklejaniu i tego typu konflikcie bloki same zmieniały nazwy.
Ma ktoś pomysł?
Dzięki.

PS. Dodam tylko, że nie chcę zmieniać nazw bloków "pojedynczo" bo jest ich zbyt wiele. Szukam jakiejś funkcji co by to zrobiła globalnie dla całego rysunku.
brzoza44
 
Posty: 4
Dołączył(a): cze 13, 2017 18:47

Re: Wstawianie bloków o tej samej nazwie

Postprzez GekOn » wrz 24, 2019 07:56

Na AutoCADzie LT to "automatycznie" niewiele da się zrobić.
Na AutoCADzie pełnym (albo na innych klonach AutoCADa) będzie już więcej pola do manewru.
W sieci są gotowe skrypty (jak choćby MERGEDWG z gekoncad.pl (który był pisany właśnie do łączenia rysunków wyplutych z ePlana lub innych takich do tworzenia dokumentacji automatyki)).

Inna opcja to wstawić wszystkie rysunki do innego rysunku jako XREFy. Wtedy nazwy bloków "same" się odpowiednio zmienią.
GekOn
www.gekoncad.pl | www.warancad.pl
GekOn
 
Posty: 18
Dołączył(a): sty 26, 2017 21:05

Re: Wstawianie bloków o tej samej nazwie

Postprzez notdot » paź 10, 2019 13:13

jak kiedyś miałem taki problem to poradziłem sobie poprzez wczytanie rysunku jako xref
potem wstaw > odnośniki > ustal > ustal
potem rozbijasz taki rysunek
nowe bloki mają nazwę nazwa_rysunku$0$nazwa_bloku
więc tamten rysunek sobie zapisz jako 1 i będziesz miał bloki 1$0$blok_A i będą one różne od blok_A
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 306
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników