_

Wstawianie rysunku A4 do Worda

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Wstawianie rysunku A4 do Worda

Postprzez DamianJean » gru 27, 2018 20:28

Cześć,
Mam rysunek w formacie A4 w skali 1:1000 i chcę go wkleić do worda. Chcę, aby całą pustą stronę w wordzie zajmował mój rysunek. Chciałbym też żeby rysunek można było powiększać tak jak w pliku pdf - bez rozmazywania. Próbowałem już chyba wszystkiego: wklejanie pliku pdf do worda, drukowanie jpeg(złe jednostki drukarki-piksel-uniemożliwiają zachowanie skali), print screen pdfa wszystkie te rozwiązania nie działają, bo jakość nie jest zadowalająca :(
DamianJean
 
Posty: 4
Dołączył(a): kwi 17, 2018 18:59

Re: Wstawianie rysunku A4 do Worda

Postprzez Michał Babiarz » gru 27, 2018 21:59

Cześć, Ja w pracy robię to tak. Mam Inventora + AutoCAD + BETTER WMF. Jak coś robisz w Inventorze to możesz zapisać jako kopię w DWG AutoCAD, potem instalujesz i otwierasz BETTER WMF. Otwierasz kopię w AutoCAD i zaznaczasz to co chcesz. Następnie ctrl+c i do worda ctrl+v. Taki mój zagmatwany sposób. Innego nie znam, aby zachować "wektory" w wordzie.

Pozdrawiam. :)
Michał Babiarz
 
Posty: 26
Dołączył(a): lut 15, 2017 13:25

Re: Wstawianie rysunku A4 do Worda

Postprzez DamianJean » gru 27, 2018 22:28

A można to zrobić bez inventora? Po zainstalowaniu BETTER WMF i uruchomieniu Bwmf2018.arx wybieram swój rysunek tak? Po otwarciu powinny być dostępne 3 dodatkowe komendy tak jak opisano w instrukcji? Niestety tych poleceń Autocad nie rozpoznaje. Dlaczego konieczna jest kopia rysunku z Autocada?
DamianJean
 
Posty: 4
Dołączył(a): kwi 17, 2018 18:59

Re: Wstawianie rysunku A4 do Worda

Postprzez Michał Babiarz » gru 27, 2018 23:40

Jeśli masz to w AutoCAD'zie no to jeszcze lepiej. :D Wtedy tylko instalujesz BETTER WMF zgodnie z instrukcją na ich stronie. Musisz jeszcze w opcjach AutoCAD uruchomić BETTER WMF. Uruchamiasz kopiujesz i zrobione. :) DWG AutoCAD to typ pliku, jeszcze jest DWG Inventor ;)
Michał Babiarz
 
Posty: 26
Dołączył(a): lut 15, 2017 13:25

Re: Wstawianie rysunku A4 do Worda

Postprzez DamianJean » gru 28, 2018 18:29

Udało mi się załadować BetterWMF. Ale gdy wklejam do worda używając BCOPYCLIP rysunek jest albo rozmazany albo ucięty.
DamianJean
 
Posty: 4
Dołączył(a): kwi 17, 2018 18:59

Re: Wstawianie rysunku A4 do Worda

Postprzez Michał Babiarz » sty 01, 2019 13:56

Nie miałem nigdy takich problemów. Może trzeba coś pozmieniać w ustawieniach samego BetterWMF. Ja zawsze robiłem po prostu ctrl+c; ctrl+v.
Michał Babiarz
 
Posty: 26
Dołączył(a): lut 15, 2017 13:25


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników