_

[Inventor] Wyłączenie części z listy komponentów

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[Inventor] Wyłączenie części z listy komponentów

Postprzez housemdt » sty 24, 2018 14:18

Witam!
Stworzyłem w Inventorze bryłę na podstawie, której zrobiłem ramę. Teraz tworząc rysunek w zestawieniu komponentów pojawia mi się ta bryła mimo, że w złożeniu jest wyłączona i niewidoczna. Jak wyłączyć ją tak aby nie była widoczna w zestawieniu? Ręczne usunięcie jest mało efektywne bo bryła ma nr 1 i trzeba by zmieniać numerację.
housemdt
 
Posty: 28
Dołączył(a): paź 14, 2017 15:01

Re: [Inventor] Wyłączenie części z listy komponentów

Postprzez NewJoker » sty 24, 2018 16:25

Wejdź w edycję listy części, kliknij PPM na tej pierwszej i wyłącz widoczność. Zostanie jeszcze poprawienie numerów - na górze masz przycisk "Zmień numerację pozycji".
NewJoker
 
Posty: 443
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [Inventor] Wyłączenie części z listy komponentów

Postprzez piotrekm13 » sty 24, 2018 18:36

Robienie tego w liście części nie jest zbyt prawidłowe.
Powinno to być zrobione w Zestawieniu komponentów poprzez zmianę Struktury zestawienia komponentów dla tej części z "Normalna" na "Pozorna"
Numeracje możesz także zmienić bez problemu.

I jeszcze jedna uwaga. Nie mylić Listy części z Zestawieniem komponentów!!!
piotrekm13
 
Posty: 665
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: [Inventor] Wyłączenie części z listy komponentów

Postprzez housemdt » sty 24, 2018 21:35

piotrekm13 napisał(a):Robienie tego w liście części nie jest zbyt prawidłowe.
Powinno to być zrobione w Zestawieniu komponentów poprzez zmianę Struktury zestawienia komponentów dla tej części z "Normalna" na "Pozorna"
Numeracje możesz także zmienić bez problemu.

I jeszcze jedna uwaga. Nie mylić Listy części z Zestawieniem komponentów!!!


Dzięki zadziałało bez problemu. Faktycznie myliłem listę z zestawieniem muszę się w to bardziej zagłębić.
housemdt
 
Posty: 28
Dołączył(a): paź 14, 2017 15:01

Re: [Inventor] Wyłączenie części z listy komponentów

Postprzez piotrekm13 » sty 24, 2018 22:09

Lista jest tylko na rysunku, natomiast Zestawienie jest sprzężone z plikami części i złożeń. Zmieniając odpowiednie właściwości w Zestawieniu Inventor zapisuje te zmiany również w plikach części/złożeń.
piotrekm13
 
Posty: 665
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników