_

Wyciąg atrybutów do xls

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Wyciąg atrybutów do xls

Postprzez kwaart » wrz 03, 2017 23:54

Witam.
Na wstępie informuję, że przejrzałem forum w poszukiwaniu postów dotyczących "Wyciągu atrybutów" jednak przeważająca większość daje przy próbie otwarcia w osobnej karcie "General Error SQL ERROR [ mysqli ] ...", więc nie wiem czy tam to było.

Problem:
Wykonałem eksport atrybutów do pliku .xls. (w załączeniu) Po otwarciu wartości atrybutów są. OK. Chciałem je zsumować i wynik wychodzi "0". Zmiany formatu komórek nie mają wpływu. Ale przypadkiem odkryłem, że w komórkach arkusza jest zawartość atrybutu poprzedzona apostrofem " ' ". Dotyczy to jedynie atrybutów, które są liczbami, np. atrybut ma wartość 7,88 a w arkuszu komórka ma '7,88. Jak się go usunie zsumowanie jest ok. Co zrobić by przy eksporcie nie był wstawiany ten apostrof?

Czy może to być skutek używania OpenOffice?

Z góry dziękuję za pomoc :)
Załączniki
parter_% + archiwPB + PBwiatrołap v2.xls
komórki z apostrofami po eksporcie z AC
(7.5 KiB) Pobrane 7 razy
Pozdrawiam i dobrego dnia, kwaki z kwaart [AC2008PL]
kwaart
 
Posty: 60
Dołączył(a): lut 13, 2015 11:11

Re: Wyciąg atrybutów do xls

Postprzez kojacek » wrz 04, 2017 06:18

kwaart napisał(a):Witam.
Na wstępie informuję, że przejrzałem forum w poszukiwaniu postów dotyczących "Wyciągu atrybutów" jednak przeważająca większość daje przy próbie otwarcia w osobnej karcie "General Error SQL ERROR [ mysqli ] ...", więc nie wiem czy tam to było.

Problem:
Wykonałem eksport atrybutów do pliku .xls. (w załączeniu) Po otwarciu wartości atrybutów są. OK. Chciałem je zsumować i wynik wychodzi "0". Zmiany formatu komórek nie mają wpływu. Ale przypadkiem odkryłem, że w komórkach arkusza jest zawartość atrybutu poprzedzona apostrofem " ' ". Dotyczy to jedynie atrybutów, które są liczbami, np. atrybut ma wartość 7,88 a w arkuszu komórka ma '7,88. Jak się go usunie zsumowanie jest ok. Co zrobić by przy eksporcie nie był wstawiany ten apostrof?

Czy może to być skutek używania OpenOffice?

Z góry dziękuję za pomoc :)



Nie wiem jak to jest z OO ale z Excel-em to jest tutaj tak:
1) Wartość atrybutu w Ac podana jest w formacie liczby z przecinkiem.
2) W polskim (niemieckim) Excel-u jest to format liczby,
3) ale w Ac jest to tekst nie liczba, stąd apostrof
4) Excel "mówi" że liczba przechowywana jako tekst, i pozwala przekonwertować
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5264
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników