_

Wydłużanie wymiarów w pionie

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Wydłużanie wymiarów w pionie

Postprzez JakubJakub » maja 08, 2018 13:10

Witam

Proszę o informację w jaki sposób możliwe jest w programie AutoCAD wydłużanie całych rysunków w danym kierunku. Posiadam projekt, w którym mam jedynie rzut elementów, które w rzeczywistości znajdują się pod kątem. O ile wymiary poziome są odwzorowane poprawnie to wymiary pionowe są pomniejszone. Szukam szybkiego sposobu, aby wydłużyć wszystkie wymiary pionowe, tak aby przedstawiały rzeczywiste wartości.

Serdecznie pozdrawiam
JakubJakub
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 08, 2018 13:04

Re: Wydłużanie wymiarów w pionie

Postprzez kojacek » maja 08, 2018 13:21

JakubJakub napisał(a):Witam

Proszę o informację w jaki sposób możliwe jest w programie AutoCAD wydłużanie całych rysunków w danym kierunku. Posiadam projekt, w którym mam jedynie rzut elementów, które w rzeczywistości znajdują się pod kątem. O ile wymiary poziome są odwzorowane poprawnie to wymiary pionowe są pomniejszone. Szukam szybkiego sposobu, aby wydłużyć wszystkie wymiary pionowe, tak aby przedstawiały rzeczywiste wartości.

Serdecznie pozdrawiam

1) Zrób z tego blok
2) Oblicz sobie współczynnik skali w osi Y
3) zeskaluj blok niejednorodnie (X=1, Y=obliczony współczynnik)
4) rozbij blok

To będzie dobre dla obiektów liniowych generalnie, dla innych (teksty, łuki, okręgi itp) - licz się z tym że będą nieco wynaturzone.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5425
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Wydłużanie wymiarów w pionie

Postprzez JakubJakub » maja 08, 2018 13:38

Dziękuję za szybką odpowiedź. O ile wykonanie bloku nie jest problemem, o tyle nie wiem w jaki sposób "przeskalować blok niejednorodnie (X=1, Y=obliczony współczynnik)". Proszę o informację w jaki sposób można wykonać taką operację.
JakubJakub
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 08, 2018 13:04

Re: Wydłużanie wymiarów w pionie

Postprzez kojacek » maja 08, 2018 13:43

JakubJakub napisał(a):Dziękuję za szybką odpowiedź. O ile wykonanie bloku nie jest problemem, o tyle nie wiem w jaki sposób "przeskalować blok niejednorodnie (X=1, Y=obliczony współczynnik)". Proszę o informację w jaki sposób można wykonać taką operację.


Gdy definiujesz blok, musisz zwrócić uwagę aby opcja "skaluj proporcjonalnie" była na "nie". Wtedy we właściwościach możesz ustawiać dowolnie różną skalę X Y Z.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5425
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników