_

[Catia v5] Wydruk 3d z modelu powierzchniowego

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

[Catia v5] Wydruk 3d z modelu powierzchniowego

Postprzez bestuszew » mar 07, 2018 20:26

Witam,


Chciałbym wydrukować w 3d kawałek swojej myszki do komputera, jednak nie wiem jak stworzyć model 3D.

Używając Catii v5 udaje mi się uzyskać oczekiwany kształt korzystając z projektowania powierzchniowego, gdzie dany model nie ma żadnej grubości.

Ktoś mógłby się podzielić doświadczeniem jak wykonywał "freestylowe" modele do druku 3d?
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (10.08 KiB) Przeglądane 278 razy
bestuszew
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 09, 2018 16:47

Re: [Catia v5] Wydruk 3d z modelu powierzchniowego

Postprzez r4n » mar 07, 2018 21:14

Cześć,

Musisz nadać temu grubość, bo teraz z tego co widzę na obrazku to ma grubość = NIC.
W CATII jest takie polecenie Thickness, które powinno załatwić sprawę.

Jeśli chcesz taki model powierzchniowy np o grubości 2mm wydrukować sobie na drukarce 3d, to licz się z tym, że nie będzie wyglądał tak pięknie i ładnie jak w okienku CAD. Drukarki 3D działają (najczęściej), upraszczając, poprzez nakładanie warstwa po warstwie nadtopionego nitki plastiku.

Sam model nie jest drukowany w powietrzu, tak jak to sobie modelujesz w CAD, tylko na "podstawce", którą definiuje użytkowik softu, który obsługuje drukarkę. Czyli licz się z tym, ze tą podstawkę trzeba będzie później ogarnąć tj powyłamywać delikatnie niepotrzebne części, a na koniec pewnie szlifnąć.

Rzuć sobie okiem na youtube, jak wygląd taki process drukowania i jak wyglądają części po pracy drukarki 3D, zebyś nie oczekiwał jakości takiej jaka jest przy wyrobie po formie wtryskowej.

Pzdr
r4n
r4n
 
Posty: 147
Dołączył(a): gru 23, 2007 10:41

Re: [Catia v5] Wydruk 3d z modelu powierzchniowego

Postprzez NewJoker » mar 07, 2018 22:22

Jak już nadasz modelowi objętość (musi on być też wodoszczelny żeby dało się go wydrukować) to w zakładce Machining znajdziesz moduł STL Rapid Prototyping. Można w nim m.in. dokonać teselacji a później edytować siatkę korzystając z operacji podobnych do tych w darmowym GOM Inspect (polecam ten program, jest bardziej intuicyjny).

Tak jak wspomniał kolega wyżej, w przypadku najpopularniejszej technologii FDM konieczne są podpory. Programy skanerów same je generują. Należy jednak pamiętać o odpowiednim ułożeniu modelu w przestrzeni roboczej - w tym przypadku najkorzystniejsze będzie ustawienie go poziomo (na płasko) żeby zmniejszyć liczbę nakładanych warstw a tym samym skrócić czas drukowania. Ułożenie ma też wpływ na wytrzymałość przedmiotu, ze wzgl. na ukierunkowanie włókien.
NewJoker
 
Posty: 473
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [Catia v5] Wydruk 3d z modelu powierzchniowego

Postprzez bestuszew » mar 08, 2018 00:11

Dziękuję bardzo za nakierowanie, pomogła opcja thick surface.

Co do druku to jestem świadomy jak wygląda proces drukowania, wymaganie podbór itp.


Dziękuje bardzo za pomoc
bestuszew
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 09, 2018 16:47


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników