_

Wydruk elementów z kolorami RGB ze stylem monochrome.ctb

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Wydruk elementów z kolorami RGB ze stylem monochrome.ctb

Postprzez brzoza44 » wrz 08, 2020 21:28

Witam,
pracuję na ACAD 2021 LT. W niektórych rysunkach, jakie dostaję, elementy mają przypisane kolory w palecie RGB (np 130,200,240) zamiast ACI (Autocad Color Index, np 221).
Problem pojawia się podczas wydruku np. czarno-białego. Jak ustawiam styl monochrome to wszystkie elementy z przypisanymi kolorami RGB nie są zmienianie na czarno-białe. Style wydruku jedynie ustalają jak mają się drukować kolory z palety ACI.
Czy ktoś ma pomysł jak wydrukować czarno biały rysunek z ww. parametrami?
Problemem w tych rysunkach jest to, że elementy nie mają atrybutu koloru 'jak warstwa' więc nie mogę tego zmienić w edytorze warstw. Często kolor zagnieżdżony jest w bloku więc zmiana kolorów wszystkich elementów wiązałaby się albo z rozbiciem wszystkich bloków albo z ich zmianą ręczną w każdym jednym bloku.
Z góry dziękuję
brzoza44
 
Posty: 7
Dołączył(a): cze 13, 2017 18:47

Re: Wydruk elementów z kolorami RGB ze stylem monochrome.ctb

Postprzez badziewiak » wrz 09, 2020 19:27

Spróbuj stylów wydruku STB zamiast CTB. Poszukaj w googlach o tym.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2339
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Wydruk elementów z kolorami RGB ze stylem monochrome.ctb

Postprzez brzoza44 » wrz 09, 2020 20:05

Dzięki, stb robi robotę. Jak chcę zrobić wszystko na czarno-biało to ok.
Niestety w ustawieniach wydruku stb można ustawić jak mają drukować się style wydruku ale nie można ustawić wydruku dla pojedynczego koloru.
Wcześniej w opcjach ctb na monochrome ustawiałem sobie jedną warstwę jako "nie czarno-białą" aby wyróżnić ją na tle pozostałych, z tym stb trzeba się nagłówkować.
Jak ktoś ma jeszcze pomysł jak zrobić to nie zmieniając na stb to będę wdzięczny.
brzoza44
 
Posty: 7
Dołączył(a): cze 13, 2017 18:47


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników