_

Wykonywanie gwintów 2-3 krotnych

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Wykonywanie gwintów 2-3 krotnych

Postprzez Michal S » lut 14, 2006 07:49

Cześć.
Dopiero co zaczynam "spodkanie" z programowaniem. Mam więc kilka podstawowych pytań do specjalistów z tej dziedziny. Jak to jest z wykonywaniem gwintów 2 -3 a może nawet więcej krotnych potocznie zwanych 2-3 "wchodowych". Ponadto interesuje mnie czy jest jakieś ograniczenie w sterowniu- działaniu Tokarki CNC uniemożliwiające wykonanie np. gwintów M400 o skoku 1000mm:).
Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi.:)
Michal S
 
Posty: 6
Dołączył(a): gru 20, 2005 10:07

Re: Wykonywanie gwintów 2-3 krotnych

Postprzez Ivaho » lut 25, 2006 20:58

Powiem tak:
Dobry CAM potrafi wszystko, a ograniczeniami jest tylko wyobraźnia technologa.
Jezeli piszesz z pulpiyu to niesety penie jestes ograniczony szablonami wgranymi do maszyny, wiec to juz bardziej indywidualna sprawa.
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: Wykonywanie gwintów 2-3 krotnych

Postprzez Bob Digital » mar 18, 2006 15:27

Oczywiscie ze jest ograniczone - predkoscia maszyny w osi z.
Do takich gwintow prawie w kazdym sterowaniu jest funkcja ktora umozliwia wykonanie dowonie krotnego gwintu.
Na piechote mozesz to zrobic piszac 2,3... wchodowy gwint - kazdy wchod oddzielnie w nastepujacy sposob:
3 wchodowy dla przykladu
pierwszy wchod normalnie, tylko os indeksujesz 0 stopni
2 powtazasz to samo ale ustawiasz sie do gwintu o 1/3 skoku wczesniej lub dalej jak wolisz tylko juz dalej konsekwentnie tak samo i os indeksujesz na 120 stopni
3 to samo co w pierwszym ale os na 240 stopni i odsuwasz sie na 2/3 skoku
i juz
Bob Digital
 
Posty: 3
Dołączył(a): mar 18, 2006 14:45
Lokalizacja: Trójmiasto


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron