_

ZŁOŻENIE W SOLID EDGE

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

ZŁOŻENIE W SOLID EDGE

Postprzez 084730 » gru 13, 2017 00:22

Cześć.

Mam pewien problem w złożeniu w Solid Edge ST8. Posiadam pewne złożenie zawierające około 22 elementów. Po dodaniu następnego program świruje. Dokładnie kiedy wrzucam element do złożenia i próbuję mu nadać jego pierwszą relację z innym elementem całe złożenie bardzo się pomniejsza a po powiększeniu okazuje się, że dodany element wystrzeliło nie wiadomo gdzie. System Windows 10. O co może chodzić?
084730
 
Posty: 26
Dołączył(a): paź 25, 2017 21:48

Re: ZŁOŻENIE W SOLID EDGE

Postprzez gambolo » gru 13, 2017 08:06

Czy po dodaniu innego elementu (para, złożenia) jest takie same zjawisko czy tylko dla tego konkretnego elementu?

Wejdź w edycje tego pechowego elementu i sprawdź jak jest utworzony główny układ współrzędnych - prawdopodobnie sam model nie jest wyosiowany do głównych płaszczyzn tylko bardzo bardzo daleko od niego, w związku z tym po wstawieniu go w inne złożenie domyślnie pokrywa Ci układy współrzędnych.
gambolo
 
Posty: 946
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: ZŁOŻENIE W SOLID EDGE

Postprzez 084730 » gru 13, 2017 16:34

Zrobiłem taki myk, że zacząłem to złożenie składać od nowa i teraz od pierwszego elementu taki problem jest :( .
084730
 
Posty: 26
Dołączył(a): paź 25, 2017 21:48

Re: ZŁOŻENIE W SOLID EDGE

Postprzez AB Engineering » gru 13, 2017 21:57

Sprawdź czy na szkicu detali wszystko jest ok, czy nie masz jakiejś "w oddali" np. linii konstrukcyjnej?
Jeżeli chcesz to możesz wysłać mi spakowaną paczkę z tymi plikami to mogę w wolnym czasie to sprawdzić.
AB Engineering
 
Posty: 49
Dołączył(a): sie 04, 2017 19:03

Re: ZŁOŻENIE W SOLID EDGE

Postprzez tluzniak » gru 14, 2017 10:51

Witam.
Koledzy prawdopodobnie mają rację.
Czy problem występuje przy dodawaniu konkretnego/kilku konkretnych elementów do złożeń? - to ważne!

Jeśli to konkretny element i przy wstawieniu go jako pierwszego do złożenia odsuwa go bardzo od układu współrzędnych złożenia (a jeśli nie przeciągasz go z wciśniętym klawiszem SHIFT, to stosuje zasadę pokrycia układów współrzędnych wstawianej cześci i złożenia), to oznacza, że jego geometria jest odsunięta od własnego układu współrzędnych (był np. projektowany w kontekście złożenia).

Przy wstawianiu owego komponentu jako drugiego (bez wciśniętego CTRL) efekt już powinien być "łagodniejszy", ale może być zauważalny, zależnie od metody wstawiania (przeciągnij i upuść lub dwukrotne kliknięcie komponentu w Bibliotece części).

Jednym z rozwiązań jest otwarcie komponentu i przesunięcie jego geometrii jak najbliżej własnego układu:
- jesli jest synchroniczny - zaznaczyć całość, zawiesić wymiary, relacje i założenia projektowe) i za pomocą Kołą sterującego przesunąć
- jeśli jest sekwencyjny - użyć polecenia Przenieś lica (najlepiej opcja wzdłuż wektora)
- jesli jest hybrydowy (synchroniczno sekwencyjny) - jedna z dwu powyższych metod.
tluzniak
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 25, 2017 11:41

Re: ZŁOŻENIE W SOLID EDGE

Postprzez 084730 » gru 25, 2017 12:43

Witam ponownie.

W pierwszej kolejności wesołych świąt :D .

Mam kolejne pytanie o złożenie. Czy w wersji ST8 jest możliwość połączenia jakiejś liczby części w złożeniu w jedną część (np. złożenie składa się z 4 elementów a ja chcę żeby były zdefiniowane jako jeden)?

Jeszcze pytanie jak mogę odczytać współrzędne interesującego mnie punktu w złożeniu? Ostatnio mierzyłem odległości od początku układu współrzędnych do interesujących mnie punktów ale złożenie trochę ich zawiera a to trochę czasochłonna metoda :-) .
084730
 
Posty: 26
Dołączył(a): paź 25, 2017 21:48

Re: ZŁOŻENIE W SOLID EDGE

Postprzez AB Engineering » gru 28, 2017 23:33

Odpowiedź na pytanie pierwsze (ikona przenieś).
Załączniki
1.JPG
AB Engineering
 
Posty: 49
Dołączył(a): sie 04, 2017 19:03

Re: ZŁOŻENIE W SOLID EDGE

Postprzez 084730 » gru 29, 2017 19:08

Dzięki AB Engineering, niezawodny jak poprzednio :D .
084730
 
Posty: 26
Dołączył(a): paź 25, 2017 21:48

Re: ZŁOŻENIE W SOLID EDGE

Postprzez 084730 » sty 02, 2018 18:32

Jest kolejna kwestia, która mnie nurtuje. Jak zrobić kopię lustrzaną zwrotnicy? Wiem, że może pytanie banalne ale po zrobieniu takiego odbicia i ukryciu oryginału znika też to odbicie.
084730
 
Posty: 26
Dołączył(a): paź 25, 2017 21:48

Re: ZŁOŻENIE W SOLID EDGE

Postprzez AB Engineering » sty 06, 2018 22:23

To co skopiujesz rozbij (naciśnij prawy przycisk w drzewku ina wykonanej kopii i wybierz polecenie rozbij) wówczas w drzewie pokarze Ci się wszystko co skopiowałeś i wówczas możesz usunąć co chcesz.
AB Engineering
 
Posty: 49
Dołączył(a): sie 04, 2017 19:03

Następna strona

Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników