_

Z Revit do Catia

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Z Revit do Catia

Postprzez wiolawu » mar 15, 2019 11:47

Witam,
czy jest mozliwosc otwierania pliku stworzonego w programie Revit, w programie Catia?

Jeden z inzynierow w mojej firmie wpadl na pomysl uzywania oprogramowania Catia zamiast Autodesku (chodzi o projekt budynku produkcyjnego razem z maszynami). Nawet jesli konwersja pliku jest mozliwa, wiecie moze jak moge go przekonac ze to zly pomysl?
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
wiolawu
 
Posty: 3
Dołączył(a): mar 15, 2019 11:28

Re: Z Revit do Catia

Postprzez ll » mar 15, 2019 12:01

wiolawu napisał(a):Witam,
czy jest mozliwosc otwierania pliku stworzonego w programie Revit, w programie Catia?

Jeden z inzynierow w mojej firmie wpadl na pomysl uzywania oprogramowania Catia zamiast Autodesku (chodzi o projekt budynku produkcyjnego razem z maszynami). Nawet jesli konwersja pliku jest mozliwa, wiecie moze jak moge go przekonac ze to zly pomysl?
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie.


A czemu to ma być zły pomysł ?
ll
 
Posty: 645
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Z Revit do Catia

Postprzez wiolawu » mar 15, 2019 12:11

ll napisał(a):
wiolawu napisał(a):Witam,
czy jest mozliwosc otwierania pliku stworzonego w programie Revit, w programie Catia?

Jeden z inzynierow w mojej firmie wpadl na pomysl uzywania oprogramowania Catia zamiast Autodesku (chodzi o projekt budynku produkcyjnego razem z maszynami). Nawet jesli konwersja pliku jest mozliwa, wiecie moze jak moge go przekonac ze to zly pomysl?
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie.


A czemu to ma być zły pomysł ?


Zawsze, mi sie wydawalo, ze Catia srednio nadaje sie do projektow architektonicznych i gospodarowaniu przestrzeni (jestem nowa w tym temacie)
Czyli mam rozumiec, ze bez problemu mozna otwierac pliki Revita w Catia?
wiolawu
 
Posty: 3
Dołączył(a): mar 15, 2019 11:28

Re: Z Revit do Catia

Postprzez ll » mar 15, 2019 12:44

wiolawu napisał(a):
ll napisał(a):
wiolawu napisał(a):Witam,
czy jest mozliwosc otwierania pliku stworzonego w programie Revit, w programie Catia?

Jeden z inzynierow w mojej firmie wpadl na pomysl uzywania oprogramowania Catia zamiast Autodesku (chodzi o projekt budynku produkcyjnego razem z maszynami). Nawet jesli konwersja pliku jest mozliwa, wiecie moze jak moge go przekonac ze to zly pomysl?
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie.


A czemu to ma być zły pomysł ?


Zawsze, mi sie wydawalo, ze Catia srednio nadaje sie do projektow architektonicznych i gospodarowaniu przestrzeni (jestem nowa w tym temacie)
Czyli mam rozumiec, ze bez problemu mozna otwierac pliki Revita w Catia?




Jestes troche nie w temacie co do CATII - troszke niusów :

https://www.youtube.com/watch?v=WJkX_KKYflw

catia AEC.jpg


Wpisz sobie jeszcze computational construction design - to sie dzieje za atlantykiem najprezniej - CATIA plus pisanie skryptow - polecam :-)

Dla architektow : xgenerative design - zaczal sie szal w branzy architektonicznej dzieki temu narzedziu

Ogolnie idea sustainable cities i cyfrowych planow urbanizacyjnych

Ogolnie BIM jest pokryty

A w przypadku jak kolega chce konwertowac fabryke i planowac layouty maszyn - to jest wizjonerem bo polaczy branze AEC z industry 4.0 - wszystko w jednym zintegrowanym srodowisku z mozliwoscia kolaboracji i pracy w chmurze - zabrzmialem jak janusz handlowiec CATII ??? :-)......



Tak wiec CATIA jest level wyzej:-)

Tylko jak sie ma Polski rynek zeby zaadaptowac nowe trendy ?

Ciekawe kiedy janusze CATII podlapia temat ........
ll
 
Posty: 645
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Z Revit do Catia

Postprzez wiolawu » mar 15, 2019 12:58

Rozumiem, w takim razie zerkne blizej na wspomniane przez Ciebie watki i byc moze przyznam koledze racje :wink:
Na codzien pracuje w UK, wiec moze rzeczywiscie tutejszy rynek na tej plaszczyznie jest bardziej rozwiniety.

Dziekuje bardzo za pomoc i pozdrawiam!
wiolawu
 
Posty: 3
Dołączył(a): mar 15, 2019 11:28

Re: Z Revit do Catia

Postprzez ll » mar 15, 2019 13:06

wiolawu napisał(a):Rozumiem, w takim razie zerkne blizej na wspomniane przez Ciebie watki i byc moze przyznam koledze racje :wink:
Na codzien pracuje w UK, wiec moze rzeczywiscie tutejszy rynek na tej plaszczyznie jest bardziej rozwiniety.

Dziekuje bardzo za pomoc i pozdrawiam!


Musze zarzyc januszozac forte 100mg - jak w piaskownicy.
ll
 
Posty: 645
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Z Revit do Catia

Postprzez ll » mar 15, 2019 16:23

Polipropylen spieniony....... i to bardzo wysoko :-)
ll
 
Posty: 645
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Z Revit do Catia

Postprzez ll » mar 15, 2019 20:10

Takie o rzeczy sie dzieja u naszych zachodnich sasiadow :

3dexperience city.jpg
ll
 
Posty: 645
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Z Revit do Catia

Postprzez ll » mar 15, 2019 20:31

Tutaj xgenerative -" graficzne" programowanie - alternatywa na grashoppera

xgenerative.jpg
ll
 
Posty: 645
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników