_

zablokowane kopiowanie?

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

zablokowane kopiowanie?

Postprzez harasimowicz » maja 18, 2011 09:14

Mam plik dwg (w załączniku) z którego nie mogę nic skopiować. Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić skąd taka blokada (plik dostałem od architekta) i jak ją wyłączyć. Próbowałem polecenia "-exporttoautocad", ale nie naprawia się po nim plik.
Załączniki
ACAD-Karczma bartla dla inst.dwg
(724.31 KiB) Pobrane 338 razy
harasimowicz
 
Posty: 110
Dołączył(a): gru 01, 2010 11:09
Lokalizacja: Białystok

Re: zablokowane kopiowanie?

Postprzez kruuger » maja 18, 2011 09:22

harasimowicz napisał(a):Mam plik dwg (w załączniku) z którego nie mogę nic skopiować. Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić skąd taka blokada (plik dostałem od architekta) i jak ją wyłączyć. Próbowałem polecenia "-exporttoautocad", ale nie naprawia się po nim plik.

przeciag na nowy rysunek (wstaw jako blok) i rozbij.
czasem tak jest. przyczyny tego nie znam. zdarza sie to od czasu do czasu od ktorejs tam wersji.
kruuger
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4857
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: zablokowane kopiowanie?

Postprzez kojacek » maja 18, 2011 09:38

kruuger napisał(a):
harasimowicz napisał(a):Mam plik dwg (w załączniku) z którego nie mogę nic skopiować. Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić skąd taka blokada (plik dostałem od architekta) i jak ją wyłączyć. Próbowałem polecenia "-exporttoautocad", ale nie naprawia się po nim plik.

przeciag na nowy rysunek (wstaw jako blok) i rozbij.
czasem tak jest. przyczyny tego nie znam. zdarza sie to od czasu do czasu od ktorejs tam wersji.
kruuger


Przyczyną są zombie... (obiekty ACAD_PROXY_ENTITY)
W rysunku źródłowym:
Kod: Zaznacz cały
(ssget "x" '((0 . "ACAD_PROXY_ENTITY"))) ---> <Selection set: 5e4>

w pliku (po zastosowaniu kruuger-owej rady)
Kod: Zaznacz cały
(ssget "x" '((0 . "ACAD_PROXY_ENTITY"))) -> nil

Ponadto proces ten usuwa słownik o nazwie "RBCT", i blokada kopiowania już nie występuje.

Nie wiem natomiast czy jest to błąd (w definicji obiektów PROXY), czy celowy zabieg (mający w zamyśle blokować kopiowanie).

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5497
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zablokowane kopiowanie?

Postprzez harasimowicz » maja 18, 2011 09:45

Dziekuję za rozwiązanie problemu. Mam jeszcze pytanie. Skoro może to być zabieg celowy to jak zrobić żeby założyć taką blokadę?
harasimowicz
 
Posty: 110
Dołączył(a): gru 01, 2010 11:09
Lokalizacja: Białystok

Re: zablokowane kopiowanie?

Postprzez kojacek » maja 18, 2011 09:57

harasimowicz napisał(a):Dziekuję za rozwiązanie problemu. Mam jeszcze pytanie. Skoro może to być zabieg celowy to jak zrobić żeby założyć taką blokadę?


1) Po co zakładać blokadę którą można ściągnąć?
2) Tworzyć własne obiekty można tylko poprzez technologię ObjectARX. Obiekty tego typu w "zwykłym" AutoCAD-zie widoczne są właśnie jako PROXY Object (niegraficzne) i PROXY Entity (graficzne)

Poniżej "winni":
1) Jeden z Entity (wychwycony jako przez entegt i ActiveX)
proxy0.png

oraz
2) Object (brak wiecej danych sugeruje Dictionary (nie XRECORD)):
proxy.png
proxy.png (13.7 KiB) Przeglądane 19622 razy


kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5497
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zablokowane kopiowanie?

Postprzez kruuger » maja 18, 2011 10:00

da rade jakos usunac te proxy bez insertowania ?
vla-delete nie idzie.
kruuger
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4857
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: zablokowane kopiowanie?

Postprzez harasimowicz » maja 18, 2011 10:07

dołączam się do pytania krugera? jak to usuwać np lispem?
Blokada taka jest skuteczna myslę, że dla około 99% użytkowników, więc jest sens zakładać coś takiego czasami.
harasimowicz
 
Posty: 110
Dołączył(a): gru 01, 2010 11:09
Lokalizacja: Białystok

Re: zablokowane kopiowanie?

Postprzez z » maja 18, 2011 10:07

kruuger napisał(a):da rade jakos usunac te proxy bez insertowania ?
vla-delete nie idzie.
kruuger

Eno, panowie, nie róbcie jaj. Z Waszych rozważań wynika, że proxy to jakiś balast, a przecież to obiekty świadomie powstające w AC (proszę przejrzeć łaskawie historię forum w tym temacie - kojacek chyba nie musi zdaje mi się)
z
z
 
Posty: 1948
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: zablokowane kopiowanie?

Postprzez kojacek » maja 18, 2011 11:03

z napisał(a): Eno, panowie, nie róbcie jaj. Z Waszych rozważań wynika, że proxy to jakiś balast, a przecież to obiekty świadomie powstające w AC (proszę przejrzeć łaskawie historię forum w tym temacie - kojacek chyba nie musi zdaje mi się)


Eno, nie o to chodzi, generalnie - jeśli są PROXY, to są potrzebne (pomijam niektóre przypadki). Tutaj koledzy chcą "przywrócić (bezpodstawnie utraconą ;) ) podstawową cechę programów w Windows" czyli kopiowanie do schowka. Przeszkodą są (tutaj) obiekty PROXY. I tyleż. Niemniej ciekawą rzeczą jest że autocadowskie w końcu insert-owanie , filtruje te obiekty.
Natomiast co do lispowego usuwania... trza badania zrobić, na które znów trzeba chwilę znaleźć...

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5497
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zablokowane kopiowanie?

Postprzez z » maja 18, 2011 12:07

kojacek napisał(a):Eno, nie o to chodzi, generalnie - jeśli są PROXY, to są potrzebne (pomijam niektóre przypadki). Tutaj koledzy chcą "przywrócić (bezpodstawnie utraconą ;) ) podstawową cechę programów w Windows" czyli kopiowanie do schowka. Przeszkodą są (tutaj) obiekty PROXY. I tyleż. Niemniej ciekawą rzeczą jest że autocadowskie w końcu insert-owanie , filtruje te obiekty.
Natomiast co do lispowego usuwania... trza badania zrobić, na które znów trzeba chwilę znaleźć...
nie tylko schowek, wblock też czasami nie działa, a jeśli chodzi o lispowanie i badania, przypomnę, że kilka lat temu (2004) Marek Chołda coś tam popełnił w temacie (KILL102).
z
z
 
Posty: 1948
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników