_

zablokowane poruszanie komponentem inventor

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

zablokowane poruszanie komponentem inventor

Postprzez lordbeny » kwi 14, 2010 15:06

witam . otoz mam taki problem ktory nie spotyka mnie pierwszy raz . Mam jakikolwiek komponent w zespole i jest swobodny , lecz po wstawieniu jednego wiazania zaczyna byc nieruchomy , jakby to wiazanie odebralo mu wszystkie stopnie swobody. nie mozna nim przesuwacpo wolnych stopniach swobody ktore powinien miec. lecz jak sie wstawi wiazanie nastepne , ktore nie koliduje z pierwszym oczywiscie to komponent wiąże sie i zostaje mu jeden stopien swobody i dalej nie mozna nim przesuwac. mysle ze jasno to opisalem . Czy wie kos jak to odkrecic ?? Najdziwniejsze jest to ze wszystko bylo ok i nagle po wstawieniu jakiejs tam czesci zaczelo sie tak dziac. kiedys mialem taki problem ale wina lezala po stronie adaptacyjności , teraz jednak nie mam w zadnym komponencie wlączonej adaptacyjnosci. prosze o pomoc jak ktos mial taki problem i go rozwiazal
lordbeny
 
Posty: 233
Dołączył(a): sie 19, 2007 23:35

Re: zablokowane poruszanie komponentem inventor

Postprzez Malenki » kwi 15, 2010 00:04

Jaka to wersja Inventora?
...teraz jednak nie mam w zadnym komponencie wlączonej adaptacyjnosci
Odpowiedź twierdząca na postawione poniżej pytanie, może upewnić mnie co do słuszności pewnej diagnozy takiego zachowania części w złożeniu.
Czy sytuacja ulega zmianie (czy pojawi się możliwość zmiany położenia części w złożeniu), jeżeli uaktywnisz adaptacyjność tej części (tzn. w drzewku złożenia, z kursorem na nazwie tej części, zostanie "zaptaszkowana" opcja: PPM/Adaptacyjność)?
Avatar użytkownika
Malenki
 
Posty: 674
Dołączył(a): lis 29, 2005 21:27
Lokalizacja: 3Miasto

Re: zablokowane poruszanie komponentem inventor

Postprzez lordbeny » kwi 15, 2010 06:39

jest to wersja 2010 ale w 2009 tez mialem taki problem . Teraz nie korzystalem wogole z adaptacyjnosci , wiec ani jej nie wylaczalem ani nie wlaczalem.
lordbeny
 
Posty: 233
Dołączył(a): sie 19, 2007 23:35

Re: zablokowane poruszanie komponentem inventor

Postprzez Malenki » kwi 15, 2010 08:40

...ani jej nie wylaczalem ani nie wlaczalem...
Czytasz nieuważnie. :?
Nie interesowałem się przeszłością w kontekscie używania adaptacyjności. Pytałem się o skutki włączenia jej z poziomu złożenia teraz.
Tym niemniej, moje przypuszczenia i tak nie będą trafione :cry:, gdyż mogłyby dotyczyć raczej starszych wersji Inventora.
Avatar użytkownika
Malenki
 
Posty: 674
Dołączył(a): lis 29, 2005 21:27
Lokalizacja: 3Miasto

Re: zablokowane poruszanie komponentem inventor

Postprzez xandra » kwi 17, 2010 20:25

Jest ikona chyba w menu widok "Pokaż stopnie swobody" może to ci coś pomoże
xandra
 
Posty: 299
Dołączył(a): paź 14, 2005 08:37
Lokalizacja: z polski

Re: zablokowane poruszanie komponentem inventor

Postprzez toksyna » gru 04, 2016 23:59

Mam taki sam problem jak opisał kolega wyżej. Wszystko idzie dobrze w złożeniach ale czasam po nadaniu wiazanie nie mogę poruszać komponentem po nadaniu jednego wiązania i cały zespół już się " nie porusza".
Ktoś ma pomysł na ten problem który jest uciążliwy, zdażyło mi sie tak 3 razy w ciągu miesiąca?
toksyna
 
Posty: 6
Dołączył(a): lis 25, 2016 13:55


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników