_

Zapamiętanie zaznaczenia przy zmianie komendy

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Zapamiętanie zaznaczenia przy zmianie komendy

Postprzez YY » sie 07, 2017 15:00

Witam

Czy da radę zrobić tak, by AutoCAD pamiętał zaznaczenie obiektów, kiedy używam na nich po kolei kilku różnych komend?

Normalnie, jak chcę np: przenieść (MOVE) jeden obiekt, a potem go obrócić (ROTATE), to muszę go zaznaczać od nowa, bo po wykonaniu jednej komendy obiekt przestaje być zaznaczony. Tak samo, kiedy wybiorę złą komendę - klikając nie w tę ikonkę, co trzeba. Chciałbym, żeby program "pamiętał" zaznaczenie.

Przy operacjach na kilkudziesięciu obiektach naraz to by było bardzo przydatne.

Bardziej łopatologicznie: Zaznaczam obiekt i chcę go obrócić (ROTATE), ale omyłkowo klikam w MOVE (bo te dwie ikonki są obok siebie). Kiedy wybieram MOVE, to obiekt automatycznie przestaje być zaznaczony i muszę go zaznaczać od nowa. To jest strasznie irytujące, zwłaszcza gdy działam na kilkunastu zaznaczonych obiektach oddalonych od siebie.
Obiecuję złote góry za adresy i prywatne numery do zarządu Autodesku, żebym mógł im osobiście "podziękować" za "niesamowicie intuicyjny" interfejs AutoCADa :)
YY
 
Posty: 16
Dołączył(a): lip 25, 2017 10:37

Re: Zapamiętanie zaznaczenia przy zmianie komendy

Postprzez notdot » sie 07, 2017 16:55

zaznacz elementy, wykonaj operację
wybierz kolejną operację do wykonania, wciśnij e powinny wybrać się te wcześniejsze elementy, możesz dać enter i dokończyć operację albo dodać/odjąć inne elementy do tego zbioru
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 257
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: Zapamiętanie zaznaczenia przy zmianie komendy

Postprzez YY » sie 08, 2017 11:29

W mojej wersji to chyba nie działa (AutoCAD 2015 i wyższe na Windows i Mac)
tzn. w ogóle nie mam takiej komendy, jest tylko PREVIEW - podgląd wydruku

EDIT

Działa, ale inaczej. Muszę wpisać SELECT z klawiatury, a następnie PREVIOUS i wtedy mi się zaznacza... ale to jest totalnie bez sensu, bo trwa to jeszcze dłużej niż jakbym to myszką normalnie zaznaczył.

Najlepiej jakby obiekty po prostu się nie odznaczały po wykonaniu na nich operacji.
Obiecuję złote góry za adresy i prywatne numery do zarządu Autodesku, żebym mógł im osobiście "podziękować" za "niesamowicie intuicyjny" interfejs AutoCADa :)
YY
 
Posty: 16
Dołączył(a): lip 25, 2017 10:37

Re: Zapamiętanie zaznaczenia przy zmianie komendy

Postprzez notdot » sie 10, 2017 12:13

coś namieszałeś
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 257
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: Zapamiętanie zaznaczenia przy zmianie komendy

Postprzez kruuger » sie 10, 2017 19:47

"Obiecuję złote góry za adresy i prywatne numery do zarządu Autodesku, żebym mógł im osobiście "podziękować" za "niesamowicie intuicyjny" interfejs AutoCADa :)"
zamiast psioczyc moze warto zainteresowac sie skrótami (plik acad.pgp).
gdzie M to np move
a R to rotate
wyrzucic paski, wstarzki i inne badziewia i pracowac jak nalezy

notdot podal chyba skrot do polskiej wersji?

jesli uparles sie na skroty
1. zaznaczasz obiekty i dajesz MOVE
2. nagle stwierdzasz ze to nie to polecenie, dusisz wiec ESC
3. klikasz ROTATE, nastepnie P i ENTER.
4. dodajsz/odzaczasz obiekty lub kolejny raz ENTER aby zatwierdzic zbior.
5. po wykonaniu ROTATE mozesz np odpalic COPY i ponownie P ENTER ENTER, aby wykonac operacje na poprzednim wskazaniu.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4783
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Zapamiętanie zaznaczenia przy zmianie komendy

Postprzez sauron-83 » sie 11, 2017 09:32

jest tak jak chłopaki sugerują w postach powyżej.
Nieważne jaką masz wersję językową jak któreś z poleceń wymaga od Użytkownika dokonania wyboru obiektów to
na takie zapytanie (czyli "Select objects: ", "Wybierz obiekty" etc....) wpisz w linii poleceń jakiś znak, tekst ale nie będący akurat skrótem do wyboru którejś z opcji więc suferuję np ? i zostaną wypisane możliwe opcje do wyboru sposobu dokonywania wskazania obiektów.
W moim przypadku (wersja angielska) to:

Expects a point or Window/Last/Crossing/BOX/ALL/Fence/WPolygon/CPolygon/Group/Add/Remove/Multiple/Previous/Undo/AUto/SIngle/SUbobject/Object

sauron
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 296
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: Zapamiętanie zaznaczenia przy zmianie komendy

Postprzez YY » sie 11, 2017 15:55

kruuger napisał(a):1. zaznaczasz obiekty i dajesz MOVE
2. nagle stwierdzasz ze to nie to polecenie, dusisz wiec ESC
3. klikasz ROTATE, nastepnie P i ENTER.
4. dodajsz/odzaczasz obiekty lub kolejny raz ENTER aby zatwierdzic zbior.
5. po wykonaniu ROTATE mozesz np odpalic COPY i ponownie P ENTER ENTER, aby wykonac operacje na poprzednim wskazaniu.
k.

Działa :D

Wciąż to dwa kliki (wciśnięcia klawiszy) więcej niż gdyby obiekty po prostu pozostawały zaznaczone cały czas, ale pomaga :)
Obiecuję złote góry za adresy i prywatne numery do zarządu Autodesku, żebym mógł im osobiście "podziękować" za "niesamowicie intuicyjny" interfejs AutoCADa :)
YY
 
Posty: 16
Dołączył(a): lip 25, 2017 10:37

Re: Zapamiętanie zaznaczenia przy zmianie komendy

Postprzez kruuger » sie 12, 2017 10:30

YY napisał(a):
kruuger napisał(a):1. zaznaczasz obiekty i dajesz MOVE
2. nagle stwierdzasz ze to nie to polecenie, dusisz wiec ESC
3. klikasz ROTATE, nastepnie P i ENTER.
4. dodajsz/odzaczasz obiekty lub kolejny raz ENTER aby zatwierdzic zbior.
5. po wykonaniu ROTATE mozesz np odpalic COPY i ponownie P ENTER ENTER, aby wykonac operacje na poprzednim wskazaniu.
k.

Działa :D

Wciąż to dwa kliki (wciśnięcia klawiszy) więcej niż gdyby obiekty po prostu pozostawały zaznaczone cały czas, ale pomaga :)

obczaj tez MOCORO z express'a
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4783
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Zapamiętanie zaznaczenia przy zmianie komendy

Postprzez badziewiak » sie 13, 2017 14:53

Spotkałem się z tym, że aby w czasie innego (lub wznowienia tego samego) polecenia wybrać poprzednie obiekty, trzeba w wierszu poleceń wpisać "_P". Bez podkreślenia może nie działać.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2260
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Zapamiętanie zaznaczenia przy zmianie komendy

Postprzez ziele_o2k » sie 13, 2017 15:50

badziewiak napisał(a):Spotkałem się z tym, że aby w czasie innego (lub wznowienia tego samego) polecenia wybrać poprzednie obiekty, trzeba w wierszu poleceń wpisać "_P". Bez podkreślenia może nie działać.

To samo co w drugim poście napisał notdot. W polskiej wersji E (od poprzEdni) znaczy tyle co _P (od _Prev)
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 520
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników